Under sommaren har storloppen avlöst varandra som vanligt och i helgen var det dags för Åby Stora Pris och vi såg fram emot tävlingarna och ägnade stora delar av veckan åt att analysera loppen vilket alltid är lite extra trevligt när det är hög kvalitet på djuren. Det var inte länge sedan som det här kändes som ett av de allra största loppen i Sverige och även om det fortfarande är ett storlopp så går det inte att hjälpa att det känns som att loppet har tappat mark gentemot Elitloppet, Olympiatravet och Hugo Åbergs Memorial de senaste åren. Sedan var banan på Åby också under all kritik till att börja med. Detta har behandlats i media efteråt och Per Lennartssons kritik var uppfriskande att höra. Att banan faller ihop på ett sådant sätt ska inte kunna hända och det ingår inte i vår analys att den ska tappa så mycket av en regnskur.
Det har också debatterats flitigt om upplägget som heatlopp de senaste dagarna och det går verkligen att diskutera det både vad gäller underhållningvärdet och spelsäkerheten – inte minst när båda heaten ligger inom V75 som är en spelform som omsätter uppemot hundra miljoner kronor. Att vårt svenska hopp slår på skor runt om och kör runt på säkerhet i skiljeheatet på grund av banans beskaffenhet var också ett riktigt antiklimax underhållningsmässigt. Efteråt så var den bestående känslan mest att vi var glada att Propulsion verkade ha klarat sig helskinnad från skiljeheatet och att inte tränaren Daniel Redén på något sätt hade känt sig pressad att starta.
Den främsta orsaken till vårt missnöje med upplägget som heatlopp var dock inte underhållningsvärdet eller effekter av banans beskaffenhet – vilket är sådant som trots allt kan hända – utan det var faktiskt spelsäkerheten med tanke på den sena balansändringen på Un Mec D’Heripre. Hästens balans ändrades från skor runt om till barfota runt om långt efter spelstopp på V75 runt kl 17.15 och även om vi tidigare har vant oss vid sena slentrianmässiga ändringar från barfota runt om till skor runt om från vissa tränare så är denna typ av förändring väldigt ovanlig och det går inte på samma sätt att hänvisa till djurskyddet som ursäkt. Att Fabrice Souloy fick lov att göra denna förändring med ett straff på endast 1 500 SEK anser vi vara en parodi och vi ställer oss lite frågande till att ingen i administrationen eller Björn Goop själv reagerade och gav tränaren en tillrättavisning. Det som vi framför allt reagerar på är ATG:s flathet i denna fråga och att det trots allt varit så lite diskussioner kring detta efter loppet med undantag av den fräna kritiken från storspelaren Christer Eriksson som ni kan läsa här.
Vi vill betona att den här kritiken inte beror på att vi är dåliga förlorare. För vårt system på hemsidan hade nämligen det ovan nämnda ingen betydelse då vi redan dagen innan loppen avgjordes hade misstankar om att det kunde bli barfotabalans och komponerade systemet därefter. Däremot åkte hästen ut från systemen på våra V75 Tillsammans-bolag som görs närmare in på start och där förlorade vi på den vilseledande informationen. Att tippa trav är som att lägga ett pussel och tyvärr lyckas det inte alltid men när det väl gör det så blir man i regel extra glad. I detta fall fick vi dock gräva djupt för att hitta någon glädje trots att vi faktiskt satte systemet på hemsidan med ett nettoplus på 68 604 kronor. Vårt missnöje beror på att vi anser att en stor del av det roliga och intressanta med att spela på trav är att lägga det här pusslet och då är det viktigt att informationen är korrekt. Vi vill inte sätta våra system genom tur utan anser att vi kan nå sju rätt regelbundet genom att alla pusselbitarna finns tillgängliga och därmed kan göra det genom skicklighet.
2 thoughts on “Fabrice Souloys regelbrott irriterar oerhört mycket”
Comments are closed.