Om Skoinfo.se


SKOINFO.SE grundades i början av 2014 och är en webbplats som strävar efter att vägleda svenska travspelare genom informationsdjungeln via travtips och bolagsspel samt genom att göra skoinformationen för svenska travlopp så överskådlig och tydlig som möjligt efter det att ATG.SE lanserade den förbättrade versionen av sitt informationssystem i slutet av 2012. Skoinformationen skickades tidigare ibland manuellt med faxmaskiner och liknande från vissa travbanor men är numera helt digitaliserad och mer pålitlig.
url
Vi synar den förbättrade skoinfon, som förutom digitaliseringen mest fokuserar på ändringar från föregående start, och höjer ribban ytterligare inför framtiden med funktioner som BFI (BarFotaIndex), dagens racerbalans och gummistövlar samt dagens “nybalanserade” hästar som gör debut med en ny balans på svensk mark. Man kan också mer överskådligt följa den ungefärliga tidpunkten för när en häst har fått sin skoinfo inrapporterad vilket kan vara värdefull information att snabbt hålla koll på, exempelvis när en häst anmälts barfota runt om och tränaren sedan beslutar om att göra en ändring till skor runt om efter att ha varit ute och värmt upp på banan.

Vi har också förhoppningar om att andra saker som huvudlag och jänkarvagn kommer att ingå i rapporteringen i framtiden för de spelare som är intresserade. ATG:s system har redan möjlighet att lagra sådan information – inom galoppen så rapporteras t ex användandet av blinkers – så det är mest en fråga om hur man praktiskt ska administrera det hela på våra travbanor. Med tanke på att tränare redan måste anmäla skoinfo så skulle det dock inte tvunget innebära så mycket mer jobb om de även anmäler när de ska byta till helstängt huvudlag eller jänkarvagn. Det borde ses som en förtroendefråga för ATG i en sport som omsätter miljardbelopp varje år.

Specifikation Skoinfo

Skoinfon anges på Skoinfo.se liksom på ATG.SE med två skosymboler per häst, där det första tecknet avser hästens framhovar och det andra tecknet avser hästens bakhovar. En överstruken skosymbol innebär att hästen kommer att köras barfota på det hovparet. Exempel:

ȼȼ = Barfota runt om
cȼ = Barfota bak
ȼc = Barfota fram
cc = Skor runt om

Om skosymbolerna omgärdas av parenteser, innebär det att ingen skoinfo för hästen har rapporterats ännu och att hästen tills vidare antas köras med skor runt om. Om skosymbolerna omgärdas av ett färgat fält så innebär det att det är den första gången som hästen ska tävla med denna balans på svensk mark.

ȼ ȼ Barfota runt om för första gången*
c ȼ Barfota bak för första gången*
ȼ c Barfota fram för första gången*
c c Skor runt om för första gången*

*På svensk mark enligt ATG.SE. Med reservation för eventuella fel och förändringar.

Specifikation Vagninfo

Vagninfo anges på Skoinfo.se liksom på ATG.SE med två bokstäver per häst. Exempel:

VA = Vanlig vagn
HY = Hybridvagn (svensk jänkarvagn)
AM = Amerikansk vagn (jänkarvagn)

Om ingen vagninfo rapporterats ännu så antas att hästen ska tävla med vanlig vagn. Om bokstäverna omgärdas av ett färgat fält så innebär det att det är den första gången som hästen ska tävla med denna vagn på svensk mark.

AM Amerikansk vagn för första gången*
HY Hybridvagn för första gången*
VA Vanlig vagn för första gången*

*På svensk mark enligt ATG.SE (sedan 20 april 2020). Med reservation för eventuella fel och förändringar.

Prix-dAmérique-2011

Specifikation BarFotaIndex (BFI)

BFI står för BarFotaIndex och anger hur lätt en häst ska tävla i förhållande till hur han eller hon brukar tävla. En häst som alltid har tävlat barfota eller alltid har tävlat med skor får alltså samma index tills de byter balans. Ett högre tal är en lättare balans och mer positivt statistiskt sett. Ett tal runt 1 är ett normalt index medan under 1 är tyngre än normalt och över 1 är lättare. En häst som gått med skor i hela karriären och sedan anmäls barfota runt om får BFI 4, medan en häst som tvärtom gått barfota hela karriären och sedan slår på skor får ett BFI omkring 0,25. Statistiskt sett så är det mer positivt med hästar som går barfota bak än barfota fram men vad gäller BFI så räknas det tills vidare som jämbördigt.

BFI är bara en grov vägledning eftersom travhästar tenderar att prestera bättre då de tävlar lättare och det kan i dagsläget tyvärr inte ta hänsyn till om hästen tävlar med lätta aluminiumskor eller tunga järnskor eller om han eller hon går med boots, jänkarvagn, helstängt huvudlag eller vilken dagsvikt kusken har innan ATG.SE lägger till det i sitt informationssystem. Det tar inte heller hänsyn till årstid, väder eller aktuellt banunderlag så ibland kan statistiken stå helt på huvudet om det t ex krävs skor och hakar för att över huvud taget kunna tävla.

Vad gäller variationer för årstid och banunderlag samt rådande form för olika tränare och kuskar så kan ni hitta information om detta under Skoinfo/Barfotastatistik i menyn ovan.

Tidpunkten för när travtipsen kommer ut är senast onsdag kl 17 för V86 och lördag kl 13 för V75.
dyga035012_005ter

Under utveckling, buggar och kända problem

 • Bugg i resultat/startlista när det är V4 Xpress och vanliga V4-omgångar samma dag. [FIXAT]
 • Optimering av visning och funktionalitet på mobil och surfplattor. [FIXAT]
 • Nya inställningar för cachning ska göra att sajten laddar snabbare. Laddningstiderna kan fortfarande variera från någon sekund upp till 20-30 sekunder på sidor som System, Speltrend och Sök Sportinfo beroende på om det tillkommit information sedan den senaste gången sidan laddades. [FIXAT]
 • Bugg med att jQuery och jQuery UI ibland laddas flera gånger. [FIXAT]
 • Speltrender visar numera banorna korrekt för Xpress-omgångar. [FIXAT]
 • Speltrender visar numera kontinuerligt uppdaterade topp 10-listor för V75 och V86 för de hästar som trendar mest uppåt och nedåt för dagen. [FIXAT]
 • När man gör sökningar på Sök sportinfo som inkluderar en specifik spelform (t ex V75 eller V86) så visas spelprocenten istället för vinnaroddset i resultatet. [FIXAT]
 • Sökningar med tider under 1.10,0 filtreras och sorteras ibland felaktigt under Sök sportinfo p g a kilometertider där man använder både komma och punkt. [FIXAT]
 • Startlistor fungerar inte för Xpress-omgångar med lopp som delas av flera spelformer, t ex V86/V65. Arbete pågår för att korrigera detta. [FIXAT]
 • Resultatredovisningen vad gäller odds för DD och LD fungerar inte för dött lopp.
 • Resultatredovisningen vad gäller värde för streckspel och odds för DD fungerar inte för Xpress-omgångar med delade banor. [FIXAT]
 • Informationen om omsättning för DD och LD är ofullständig eller saknas ibland helt. [FIXAT]
 • Vi fokuserar på att visa tydligare skoinfo för de stora streckspelen så Trio, Tvilling, Komb och Plats saknas tills vidare.
 • Ibland flaggar systemet felaktigt för skoinformation då databaserna fortfarande håller på att synkas. Dubbelkolla alltid odds, värde, resultat och skoinformation med ATG.SE.