V86 Solvalla/Jägersro

V86

Spiken ska inte kunna förlora trots att det finns statistik som talar till hans nackdel

[content_protector password=”februari” cookie_expires=”0″]V86:an med “Megajackpot” förra veckan där det betalades ut från alla spelpooler för den första gången sedan i början på december gav hela två miljoner kronor men blev en ganska svårfunnen rad för oss. Inte minst då spiken Queen Frecel på hemsidan galopperade hejdlöst i starten. I övrigt så var det ömsom vin och ömsom vatten där skrällarna Final Dream och And Here I Am var med tidigt medan vi hade rankat ner favoriterna Amalia Cash och Mellby Collector något och vi räknat helt fel på Spitcam Jubb. På Andelskungen var vi lite närmare då det blev sju rätt och en förstareserv men inte heller där lyckades vi få med Spitcam Jubb och det loppet kommer vi komma ihåg länge – inte minst pga trängningssituationen. Det blev dock ett hyggligt plus där med en del sjuor även om det var en klen tröst med en miljonutdelning på åtta rätt.

Johan Untersteiner spelade huvudrollen med två skrällar på V86 den förra onsdagen (Countdown och And Here I Am) och han gör det den här veckan också med ett par nyckelhästar och man ska tänka på att han är väldigt formstark och vinner nästan var tredje lopp för närvarande både som tränare och kusk och att han dessutom är extra motiverad då han jagar sin tusende seger i karriären som han antagligen lär ta under kvällen. Vi tar dock chansen och spikar emot Johan Untersteiner i V86-inledningen där Flemming Jensen har hittat en perfekt uppgift åt 6 Rapide Du Pommeau (56 %) som är ute över passande distans och står perfekt inne i det här loppet. En del lopp är ganska tunna vilket är normalt för Jägersro – inte minst den här årstiden – och omgången får därför nöja sig med en trea på en femgradig skala i spelvärde. Efter några strykningar under dagen så är det en ganska svag trea dessutom.

Det är stabilt, mulet och nollgradigt väder runt Solvalla och några enstaka plusgrader i Jägersro och vi förväntar oss att man ska kunna erbjuda acceptabla banunderlag till kvällen. Solvalla har dock som sagt mer eller mindre haft problem med banunderlaget länge och den kan bli lite stum och tungsprungen vilket man alltid får ta med i beräkningarna under den här årstiden. Färjestad tvingades t o m ställa in tävlingarna med tanke på djurskyddet i måndags, och det var den tredje banan på kort tid som gjorde det, men det är ingenting som bör bli aktuellt ikväll.

Om du är intresserad av våra andelsspel på V86 Tillsammans där vi kör två bolag för 150 SEK respektive 450 SEK per andel så kan du klicka här: https://tillsammans.atg.se/inbjudan/3U6X-7Z3P-21575 Det finns tyvärr inte möjlighet att köra tio andelar per system utan enbart fem eller 25 andelar i nuläget men förhoppningsvis så botar ATG dessa barnsjukdomar ganska snabbt.

V86-1

V86-omgången inleds med en långdistanslopp med voltstart. Loppet är öppet för 3-åriga och äldre hästar med lägst 100 001 SEK insprungna och tillägg 20 meter vid vunna 800 001 SEK och 40 meter vid vunna 1 350 000 SEK. Det här loppet har bara åtta startande och ingen anmäld till den sista tilläggsvolten och klar favorit är 6 Rapide Du Pommeau (56 %) som står nästintill perfekt inne på mellanvolten och vi köper favoritskapet fullt ut i det här ihåliga loppet och spikar honom. Vi vill dock nämna att vi länge var inne på att ta med 3 Gambino Degato (15 %) som B-häst på systemet då vi anser att han är värst emot och lite underspelad då han borde vara klar andrahandsfavorit i våra ögon. Det kan nämnas om Gambino Degato att han såg fin ut senast då han återkom efter en kortare vila och att han bör ha vettiga möjligheter att nå ledningen där han trivs mycket bra (två segrar på två försök under det senaste året). Om Flemming Jensen såsar för länge i kön så finns risken för oss att Gambino Degato håller undan men till slut valde vi dock bort det då det helt enkelt inte känns speciellt intressant spelmässigt att låsa loppet på två betrodda hästar, speciellt då vi förutspår att Gambino Degato kommer stiga en del i procent under dagen. Vi skriver mer om favoriten nedan under separat rubrik.

V86-2

Dagens andra avdelning inom V86-spelet är ett långdistanslopp med bilstart och det är öppet för hästar som tjänat mellan 115 001 – 350 000 SEK. Claes Sjöströms 8 Alvena Utah (4,4 %) blev tyvärr struken under eftermiddagen vilket påverkade vår lösning av loppet ganska kraftigt. Loppets favorit är 6 Tayson Bi (30 %) som har varit riktigt rejäl på slutet och nått en ny nivå sedan han kastrerades och kanske också sedan han börjat gå med svensk jänkarvagn i de tre senaste starterna. Till denna start aviseras det att han ska gå med en amerikansk jänkarvagn vilket känns mycket intressant och vi blir inte förvånade om han brakar till ledningen direkt och därifrån kan han bli svårfångad. Han har gått i en “riktig” jänkarvagn en gång tidigare den 23 september och gjorde en bra insats som trea den gången även om vi är inne på att hästen har höjt sig ett snäpp sedan dess. Vi lägger honom som ensam A-häst då det finns några rejäla hästar emot.

Bakom vår A-häst är det efter strykningen framför allt 11 Jager Oaks (22 %) som känns intressant. Han infriade våra förväntningar senast där vi fräckt hade spikat honom inom V75 men han har varit struken efter det och formen känns aningen oviss och han är kanske allra bäst med täta starter till att börja med. Han är dock vass på speed om han får ett lopp på rulle och löper han upp till samma nivå som på slutet igen så duger han långt här med lite tempo på tillställningen men han kan inte göra så mycket själv vilket är ett handikapp från kön på lång distans och den här gången är vi inte lika säkra på att det blir ett passande rygglopp som vi var senast. Spelarkollektivet har hamnat ganska rätt på det här loppet förutom att Tayson Bi fortfarande är underspelad och vi fyller på med ytterligare två streck och söker efter skrällarna i andra lopp istället efter strykningen.

V86-3

Den tredje V86-avdelningen är ett stolopp över kort distans med bilstart som är öppet för hästar med 104 001 – 224 000 SEK intjänat. Loppets klara favorit är Flemming Jensens 1 Stella Newman (45 %) som härjat på V75 och det är även vår vinnare då uppgiften ser lämplig ut med spetsläge från innerspår över kort distans och vi spelar därmed utgång vilket vi skriver mer om nedan. Där bakom höjer sig 4 Fayette Mall (24 %) som senast gjorde sin första start i regi Peter Untersteiner och vi blev imponerande och det hörs också på tränaren att han håller henne högt. Hon har varit bra efter vila tidigare och vann direkt efter sitt långa uppehåll med sparade krafter senast och ska nu starta tätt vilket bör sätta fram henne ordentligt och vi vågar inte lämna in några system utan henne idag.

Vi tar också med två skrällbud som kan komma in i matchen om de två favoriterna kör mot varandra eller har dåliga dagar och där vill vi framför allt nämna vår B-häst som är 11 Victoria Vixi (2,6 %) som antagligen hade blivit betydligt mer påpassad med två raka segrar i sina nya regi utan galoppen näst senast. Hon verkar vara klart gynnad av kort distans där hon har 3-1-0 på fem starter och vintern verkar vara hennes bästa årstid med 3-2-0 på åtta starter, kanske beroende på att hon alltid går med skor runt om. Vi tycker att spelprocenten är väldigt låg här även om det så klart är tufft att begära vinst om favoriten får bestämma i täten. Detta lopp kan vara ett lämpligt lopp att ta ställning hårdare än vad vi gjort då skrällchansen bakom de hästar vi har inom ramen känns liten.

V86-4

Den fjärde V86-avdelningen är ett sprinterlopp med autostart som är öppet för hästar som tjänat mellan 55 001 – 215 000 SEK. Loppet är liksom flera andra lopp idag väldigt ihåligt där de sista hästarna är ovanligt chanslösa och vi blir mycket förvånade om vinnaren finns utanför vår systemram. Klar favorit är 10 Eclipse Boko (32 %) och att han är betrodd förstår vi men samtidigt sanser vi att han är streckad i överkant då det trots allt är första gången på kort distans och det låter inte riktigt påställt från stallet då de förväntar sig att han behöver något lopp i kroppen innan formen är där. Det ska sägas att Stall Nurmos visar stark form i övrigt men vi tycker inte att det är någon stark favorit från bakspår i debuten över distansen och nöjer oss med B-gruppen för honom.

Våra förstastreck landar istället på 6 Marteau de Thor (13 %) som vi har vi väntat på att det ska lossna för och i den senaste starten var han kraftigt förbättrad då han gick med helstängt huvudlag och vann efter startgalopp och gör han om en likartad prestation idag så blir det inte ens hårt i mål. Han har också agerat förbättrat med svensk jänkarvagn på slutet och ska antagligen gå med samma igen samt med helstängt huvudlag igen om han inte blir för vass inför loppet. Om han bara agerar lugnt i värmningen så är det mycket intressant med helstängt huvudlag igen till den här låga procenten. Vi dubblar A-gruppen med 3 All Knight (19 %) som har startat med usla utgångslägen ett tag men äntligen fick ett perfekt spår den här gången. I den senaste starten var intrycket ovanligt fint som fastlåst och nu är han vår klara spetsfavorit och i den positionen trivs han utmärkt. Han har gått med jänkarvagn i tio av de elva senaste starterna så det är inte någon nyhet att han ska tävla så, däremot är det extra positivt om han kommer till ledningen när den sitter på och i kombination med att de antagligen ska sätta på honom ett halvstängt huvudlag som han bara gått med ett fåtal gånger tidigare (etta efter drömresa, tvåa och femma under fjolåret) så är han halvintressant här och vi är inne på att han kan leda hela vägen. A-gruppen känns klart spelvärd i alla fall då spelprocenten är låga. Vi fyller på med ytterligare några och tar totalt med sex streck.

V86-5

Den femte V86-avdelningen är ett medeldistanslopp med bilstartsom som är öppet för hästar med mellan 72 001 – 160 000 SEK intjänat och det är tio hästar som kommer till start. Även detta lopp är ojämnt och vi blir faktiskt förvånade om vinnaren finns utanför våra fyra streck. Klar favorit är 9 Valentin (59 %) och att han har högst vinstchans i loppet råder det inga tvivel om men det går inte att hålla upp en storfavorit till den här procenten körd av Svend Dyhrberg från bakspår. Att han trivs under den här årstiden och tagit alla sina segrar på Jägersro är nog ingen slump och att det är ett litet fält bör givetvis gynna honom men spelprocenten är väldigt hög och vi är inne på att han får svårt att rå på vår tipsetta som vi tror kommer vara förbättrad i den här starten och spelvärdet är klart negativt på favoriten vilket är anledningen till att vi bara lägger drygt 20 % av systemet på honom.

Vi väljer istället att gå på 5 Albir (14 %) som länge har varit en snackhäst men visat föga i loppen på slutet. Nu återkommer han dock efter kastration och vi har sett otaliga gånger vilka effekter dessa “hemska” ingrepp kan ha och vi blir inte alls förvånade om det lossnar på allvar nu även om stallet ligger lite lågt och det hörs att de är förväntansfulla. Då träningsrapporterna dessutom berättar om förbättrade träningsrundor och Johan Untersteiners stall vinner med det mesta för närvarande så känns han prisvärd på sina förhållandevis låga spelprocent. Vi tar även med 10 Uccello Jet (10 %) samt spetsfavoriten 3 Hiason Arvells (13 %) som båda visat fina kvaliteter och höjer sig kraftigt gentemot övriga fältet. Vi tror att skrällchanserna är små här och det stora spelvärdet ligger på vår ensamma A-häst.

V86-6

Den sjätte V86-avdelningen är ett sprinterlopp med autostart och det är öppet för hästar som tjänat mellan 350 001 – 1 375 000 SEK. Den klara favoriten är 2 Hero Sjöhammar (32 %) som senast gjorde ett klart förbättrat intryck gentemot de föregående starterna och formen kan vara på gång enligt stallet efter en lite längre downperiod där det helt enkelt blivit tufft i nuvarande klass. Han gick med jänkarvagn senast och vi tycker nog att han är bäst med den även om det blev galopp senast och han har likvärdiga siffror med vanlig vagn och det kan bero på att han mött tuffare motstånd med jänkarvagnen. Han är också bäst barfota – åtminstone bak – även om han gjort en del fina insatser med skor också. Han ska antagligen gå med vanlig vagn nu eftersom han sprang och bröt senast och det känns inte jättehett med vanlig vagn och skor runt om enligt vår åsikt – inte minst eftersom vi inte tror att han blir släppt till ledningen denna gång vilket är favoritpositionen och vi nöjer oss med B-gruppen. Björn Goop har kört fem gånger förut med en seger och en andraplats som resultat men hästen har generellt sett gått bra med honom och satt fast med sparade krafter senast t ex och vi ser kuskändringen som lite intressant.

Vårt klara förstastreck och även utgång är dock istället 11 British Steel (18 %) som vi specialbevakat ett tag och skriver mer om under utgångar och där bakom varnar vi för skrällarna 4 Fuzz (6,4 %) som visade klar uppåtform senast och bör hitta en bra position direkt samt 3 Ski To The Max (3,8 %) som trivs klart bäst på kort distans och verkar kraftigt på gång för närvarande och körs av en formkusk och skulle vara gynnad om det blir lite stumt och tungsprunget. Totalt tar vi med sju streck och det känns kassaskåpssäkert.

V86-7

Den sjunde avdelningen är ett sprinterlopp med autostart som är öppet för hästar med mellan 160 001 – 325 000 SEK. Den klara favoriten är 5 Uncle Tupelo (45 %) och har inte Johan Untersteiner tagit sin tusende seger innan det här loppet så har han en hyfsad chans att göra det här. Vi köper favoritskapet då han härdats i tuffa V75-lopp på slutet men samtidigt är det ingen sort som vi riktigt tagit till oss och känslan är att inte mycket får strula om det ska hålla hela vägen. Han gick med jänkarvagn för första gången på länge senast men hamnade invändigt och fick ingen riktig effekt av den kändes det som och det kan ge en bättre effekt om han skulle få överta spets efter den initiala spetstriden skett utan att det kostar för mycket men samtidigt kan den bli utdragen och det finns gott om starka ekipage i fältet och vi blir inte alls förvånade om det blir bra tempo på tillställningen hela vägen. Vi nöjer oss med B-gruppen då spelvärdet känns svagt neutralt till rådande procent.

Vårt förstastreck är istället 11 Mitos Gold (13 %) som avslutade mycket starkt senast och har höjt sig ett snäpp i jänkarvagnen i de två senaste starterna och vi spelar utgång med och skriver mer om nedan. Där bakom varnar vi framför allt för Tomas Malmqvists 7 Seul en Tete (5,8 %) som är en sort som vi gillar. Nu återkommer han visserligen efter vila men han har vunnit direkt efter vila förut och träningsrapporterna är mycket goda den här gången och löper han upp till sin kapacitet så räcker han långt här och spelprocenten är något av ett fynd. Vi tar totalt med åtta streck och känner oss trygga med det.

V86-8

Dagens avslutande lopp inom V86-spelet är ett medeldistanslopp med autostart och loppet är öppet för hästar med 215 001 – 675 000 SEK. Klar favorit är Peter G Normans springare 7 Island Life (33 %) som levererade med besked i slutet av förra året och levde upp till de höga förväntningarna som funnits på honom. Han kommer säkerligen fortsätta att utvecklas och den senaste segern från dödens efter vila var imponerande med tanke på att han inte var vässad på något sätt även om det givetvis var mot ett betydligt billigare motstånd än tidigare – segern näst senast var ju t ex i Klass II-finalen. Han brukar vara bäst efter vila men får starta igen då han känns så fin enligt Peter G Norman och trots att det är lite vingelrisk här så finns det en klar risk att han släpps till täten av Mattias Djuse som verkar lite defensivt inställd mot tuffare motstånd än senast. Island Life ska gå med murphybländare och svensk jänkarvagn som senast och har tyvärr klart högst vinstchans i loppet och vi anser faktiskt att han trots den relativt höga procenten är aningen underspelad och att han är given i A-gruppen.

Anledningen till att vi inte går fullt ut på honom är att det finns risk att han hamnar helt tokigt på det här och Peter G Norman inte är någon kusk som vi vill hålla i handen på en så här betrodd häst. Dessutom ser vi fortfarande en viss galopprisk för honom då travet inte alltid varit helt fläckfritt vid segrarna heller. I vår A-grupp lägger vi därför till 3 Gigant Proud (6,0 %) som vi skriver mer om under skrällbud och där bakom varnar vi för formstarke 1 Make It Quick (4,2 %) som senast gjorde en toppprestion när han nästan tog ner Gigant Proud ifrån dödens och det måste vara dags för en seger för honom snart. Formkurvan pekar i alla fall rakt uppåt och löser det sig bara så att han kommer ut härifrån så bör vinstchansen vara vettig. Totalt tar vi med fem streck och ratar andrahandaren 6 Cash A Cheque Em (28 %) från systemet som vi inte tyckte såg rolig ut alls senast trots att han vann och vi skriver mer om det under rubriken övervärderade.

Spiken

V86-1: 6 Rapide Du Pommeau (56 %) har en mycket passande uppgift på papperet i ett ihåligt lopp och kommer från flera mersmakande insatser mot klart hårdare motstånd och även om statistiken tyder på att vintern och skotvånget inte är optimalt så väljer vi att gå hårt på det intrycket. Även om man inte kan utläsa det av raden så har hästen verkligen varit formidabel i de senaste starterna och förutsättningarna till denna start är i det närmaste perfekta. Han står mer eller mindre perfekt inne i loppet och distansen är en fördel och att det är ett litet fält med endast åtta hästar och Flemming Jensen kommer inte kunna undvika att sitta bra på det och vi är helt inne på att han vinner detta lopp nästan oavsett upplägg på sin grundklass – även från dödens om det skulle krävas. Vi taxerar vinstchansen till 68 %.

Utgångar

V86-3: 1 Stella Newman (45 %) startade senast som favorit inom V75 och även om det inte räckte till seger den gången så var insatsen bra och formen verkar alltjämt vara på topp. Nu möter hon till skillnad mot senast endast ston vilket är en klar fördel och förutom Peter Untersteiners 4 Fayette Mall (24 %) så anser vi att hon höjer sig gentemot resten av fältet som lottats till svårare lägen. Även om vi har stor respekt för ovan nämnda motbud så kommer vår utgång troligtvis nå spets denna gång utan att det kostar speciellt mycket och vi är inne på att det kan avgöra loppet. Vi taxerar spetschansen så högt som 65 % och dessutom tror på goda möjligheter att hon kommer att få bestämma tempot efter behag under vägen och att det kan bli ett blufflopp. Distansen och tidsintervallet är perfekta i denna start och det bör vara en bra vinstchans. Vi vill även nämna att vi är inne på att Peter Untersteiner häst blir dagens skrik på stallbacken och att procenten mellan de två betrodda kommer minska rejält fram tills spelstopp där den sistnämnda kommer ge ett rejält underrens. Vi taxerar vinstchansen till 50 % och även om hon är spelad till 45 % i nuläget så blir vi inte förvånade om det kommer vara mellan 35-40 % vid spelstopp.

V86-6: 11 British Steel (18 %) har visat absolut toppform en tid nu utan att få full utdelning och det känns verkligen märkligt att han faktiskt inte har vunnit sedan september 2015 och i normala fall hade våra varningsklockor ringt på högsta nivå då det trots allt handlar om en andrahandare. Vi anser dock inte att det handlar om en icke-vinnare utan att han helt enkelt har haft en hel del otur i kombination med att han mött hårt motstånd – mycket hårdare än vad han möter idag. Vi är helt inne på att det borde vara dags för seger nu då han går ner rejält i klass och även om det aviseras ett passivt rygglopp med sikte mot V75-finalen så är vi inne på att han kan blåsa till dem över upploppet. Visst finns det frågetecken och farhågor kring att upplägget blir för passivt men procenten känns ändå tilltalande då han helt enkelt står för klassen i sällskapet. Vi taxerar vinstchansen till 28 %.

V86-7: 11 Mitos Gold (13 %) har visat klart uppåtgående form på slutet, inte minst i de två senaste två starterna, och sättet han vann på från dödens senast var imponerande och visade att hästen är en riktig vinnarskalle. Vi gillade i alla fall verkligen intrycket och hade han haft ett vettigt framspår så hade vi antagligen spikat utan att tveka. En bidragande orsak till att hästen har förbättrat sig är att han gått med jänkarvagn i de två senaste starterna och det blir antagligen samma igen och vi är inne på att Thomas Uhrberg kan vinna det här loppet antingen med ett offensivt upplägg mot dödens alternativt en ryggresa om det blir hårt tempo. Hästen trivs som allra bäst på kort distans där han har tre segrar på fem starter och är även relativt gynnad av skotvånget då det är hans ordinarie balans. Vi taxerar vinstchansen till 27 %.

Övervärderade

V86-6: 9 Raffinos (17 %) återkommer efter vila och även om hon rent kapacitetsmässigt duger bra i detta fält så känns hon kall i denna start då det aviseras ett passivt upplägg och hon tidigare fungerat som allra bäst med täta starter. Hon har visserligen en bra startrygg men som hårt betrodd känns hon ändå inte het då vi är inne på att hon behöver lopp i kroppen. Vi taxerar vinstchansen till 9 %.

V86-8: 6 Cash A Cheque Em (28 %) är som vanligt hårt betrodd och även om han kämpat på bra i de senaste starterna och vann som storfavorit inom V86 senast i ett skräplopp under svåra förhållanden så har vi faktiskt varit besvikna på prestationerna från honom länge och han sprang mest och tvärade och hängde i grejerna senast också. Han var dock närmast tvungen att vinna då motståndet var klent med Like Lightning som enda motbud och flera hästar kom bort med galopp. Vi gillar egentligen hästen då han har bra fartresurser men de verkar mest komma fram med någon form av barfotabalans och skotvånget ser vi som ett stort minus för honom. Nu möter han dessutom klart hårdare motstånd än senast och vi tror helt enkelt att han får svårt att hävda sig med en likartad prestation som på slutet. Vi taxerar vinstchansen till 11 %.

Skrällbud

V86-6: 3 Ski To The Max (3,8 %) har länge haft svårt i nuvarande klass och många ston får sträcka vapen runt en miljon kronor intjänat då det blir tufft i klassen i det läget. Hon har dock sett klart förbättrad ut på slutet där hon hittat andra andningen och det låter allmänt uppåt ifrån stallet kring dagens start. Dessutom körs hon av formkusken Kenneth Haugstaud och det finns en del statistik som talar till hennes fördel till denna start som att hon på kort distans har statistiken 3-7-5 på 21 starter jämfört med 0-0-1 på elva starter över medeldistans och trivs bäst på Solvalla med statistiken 3-6-4 på 22 starter jämfört med 0-1-2 på tio starter på andra banor samt att nuvarande tidsintervall har hon statistiken 3-1-2 på 12 starter jämfört med 0-5-4 på 19 starter med andra intervall. Hon skulle också antagligen gynnas om det blir lite tungsprungen bana och vi taxerar vinstchansen till 9 %.

V86-8: 3 Gigant Proud (6,0 %) kommer från en mersmakande instats senast när han höll undan ifrån spets inom V86-spelet på en bana som var långtifrån perfekt. Det kanske inte glänste om hästen men insatsen var gedigen och förutsättningarna till dagens start känns relativt likvärdiga och vi blir inte förvånade om det är spets och slut denna gång om det värsta motbudet 7 Island Life (33 %) kommer på vingel eller återfaller till gamla galoppsynder från sitt svåra läge och 1 Make It Quick (4,2 %) blir fast invändigt. Även om det löser sig för nämnda hästar så är inte spetshästen borta oavsett om det blir ledningen eller om han släpperefterhand och det blir rygg på ledaren och procenten känns tilltalande. Han gick bra med norskt huvudlag senast och ska gå med samma igen och skulle det bli jänkarvagn så är det extra intressant även om det inte är aviserat i nuläget. Vi taxerar vinstchansen till 15 %.

Jokersystemet

Matematiska systemet

Vårt matematiska systemförslag är utifrån vår ranking:

1*3*5*5*4*6*2*4 = 3 600 kronor[/content_protector]