V86 Solvalla/Bergsåker

V86

Det bör vara en toppchans för omgångens bästa spik

[content_protector password=”vårväder” cookie_expires=”0″]Vi hade en dyster spelvecka förra veckan där det började med att Amazing Dynamite fick se sig knappt slagen från dödens och vi sedan valde fel mellan storfavoriterna Rajesh Face och Island Life eftersom vi trodde att det var risk för att den förstnämnde skulle galoppera med Adrian Kolgjini i sulkyn men det istället blev tvärtom, och vi rankade också ner Udo eftersom vi inte kände till att hon skulle gå med jänkarvagn för första gången och köras offensivt i ledningen när vi skrev våra tips på hemsidan. Vi hade korrigerat rankingen något på ATG Tillsammans och Coffie U.N.G. satt som utgång men på det stora hela gick det mesta fel och det var ett riktigt bottennapp och en omgång att glömma för vår del.

Nu är det dags för Solvalla och Bergsåker att dela på en V86-omgång och den ser relativt lättlöst ut – eller det är ett par starka favoriter i alla fall som vi rankar först. Det kan som bekant ge en bra utdelning ändå vilket vi såg förra veckan med Rajesh Face och i helgen då Delicious U.S. vann som omgångens största favorit. Vi spikar Peter Untersteiner i V86-avslutningen med 3 Starzinner (75 %) som bör hitta till spets över kort distans från ett perfekt läge och är han lika bra som på slutet i sin jänkarvagn i ny regi så är det helt enkelt en toppchans. Att det är kort distans istället för medeldistans ska inte vara någon nackdel utan snarare tvärtom. Vi ger omgången en trea på en femgradig skala i spelvärde.

Våren är här med tiotalet plusgrader och banunderlaget på Solvalla verkar ha fått sig en uppryckning på slutet efter att de anställt en ny banchef – även om banan fortfarande behöver en omläggning. Det är varmt under dagen både i Stockholm och Sundsvall och ett härligt vårväder och vi räknar med fina förhållanden för barfotakörning för de som vill köra så.

Om du är intresserad av våra andelsspel på V86 Tillsammans där vi kör tre bolag för 150, 450 respektive 1 000 SEK per andel så kan du klicka här: https://tillsammans.atg.se/inbjudan/3U6X-7Z3P-21575 Det finns tyvärr inte möjlighet att köra tio andelar per system utan enbart fem eller 25 andelar i nuläget men förhoppningsvis så botar ATG dessa barnsjukdomar ganska snabbt.

V86-1

V86-omgången inleds med ett lopp över 3140 meter med autostart som är öppet för hästar som tjänat mellan 400 001 – 1 150 000 SEK och de tre varven brukar visa sig utslagsgivande om det finns några riktiga långskubbare med i fältet. Det är kanske inte riktigt fallet den här gången och den klara favoriten är 5 Casanova Sisu (59 %) har åtminstone bra resultat över distansen tidigare. Han vann senast på ett bra sätt över 2640 meter då han startade 20 meter före exempelvis andrahandaren 8 Tequila Palema (20 %) och då hittade till spets vilket det även är upplagt för nu. Att han är betrodd nu förstår vi därmed och favoritskapet är korrekt men samtidigt har vi svårt att hitta spelvärde till nuvarande procent då vi inte är övertygade om att det är någon fördel med tre varv även om han har två segrar på fyra försök över tre varv. Även om insatsen senast var mersmakande och det låter påställt inför dagens start så fick han bestämma under vägen senast och det finns minusfaktorer då han har en galopphistorik även om han stabiliserats på slutet men framför allt så har han dålig statistik under våren  där han har 1-1-1 på åtta starter jämfört med 9-4-1 på 20 starter under andra årstider. Dessutom är tidsintervallet mellan starterna en statistisk nackdel då han har 2-1-1 på 13 starter med nuvarande intervall jämfört med 7-4-1 på 24 starter med andra intervall. Att jänkarvagnen sannolikt åker på den här starten är inte något enbart positivt heller på en storfavorit eftersom han galopperade då han försökte gå med den förra gången. I övrigt lär det bli skor runt om och helstängt huvudlag med hål i som vanligt men vi hoppas att han viker ner sig den här gången som han såg ut att göra senast.

Vårt förstastreck är istället 10 Paying Guest (4,4 %) som vi skriver mer om under skrällbud och där bakom rankar vi 8 Tequila Palema (20 %) som visserligen har ett uselt startspår och kanske borde ha kunnat utmana favoriten senast efter ett fint utvändigt lopp i den främre träffen men kapacitetsmässigt håller vi henne väl i nivå med favoriten samtidigt som hon står 20 meter bättre till än favoriten den här gången och dessutom anser vi henne framför allt vara mer distansgynnad och det lär inte bli 1.18-1.19-tempo i täten nu då det är autostart och vi blir faktiskt inte helt förvånade om hon vid en offensiv körning tar ner favoriten från dödens. Av övriga så är det värt att nämna att 9 Google Håleryd (7,6 %) ska provas med helstängt huvudlag och vann med det den senaste gången för över ett år sedan och han även har gått bra med trekvartsstängt huvudlag några gånger sedan dess så det är sannolikt ett plus. Vi tar med ytterligare två C-hästar och stänger på fem streck.

V86-2

Dagens andra avdelning inom V86-spelet är ett autostartlopp med en proposition mellan brons och silver ungefär och det går över lång distans och efter strykningen av Global Respons är det bara åtta deltagare kvar. Knapp favorit är 9 Furious Francis (28 %) och kapacitetsmässigt håller vi honom tillsammans med 7 Ottens Casher (24 %) som de bästa hästarna i fältet. Till denna start låter det dock inte speciellt påställt på favoriten även om han tidigare gått bra efter vila och vi är inne på att det nu blir ett mer defensivt upplägg. Det aviseras också skor runt om vilket vi ser som ett minus då han med skorna på har statistiken 1-0-4 på sju starter jämfört med 8-6-4 på 35 starter med någon form av barfotabalans. Dessutom ser vi distansen som ett litet minus då han tidigare visat hetsiga tendenser. Att det är en nackdel tyder även statistiken på då han endast vunnit ett lopp av sju på lång distans jämfört med åtta vinster på trettiofem starter på andra distanser. Vi har dock sådan respekt för hästens kunnande att han är given i B-gruppen även om vi anser att procenten är lite väl tilltagen.

Vårt klara förstastreck är istället 3 Danne Edel (6,8 %) som vi spelar utgång med och skriver mer om nedan och där bakom rankar vi 2 Paparazzi M. (24 %) som på slutet äntligen lyft sig efter en tid med mer tveksamma insatser. Han var nedsatt av karlederna senast men gick barfota runt om vid segern i starten innan dess och normalt sett är det en fördel att det blir samma igen. Det är vår initiala spetsfavorit där han kan köras hela vägen men det troliga är att han släpper och det är därför vår klara favorit till vinnarhålet då han flera gånger visat sig bäst med ryggresa och uppenbarar sig sedan bara luckan här så är vinstchansen stor. Totalt tar vi med sex hästar och att vinnaren finns med på systemramen känns kassaskåpssäkert.

V86-3

Den tredje V86-avdelningen är ett kallblodslopp med spårtrappa över medeldistans och bilstart och det är öppet för hästar som tjänat mellan 200 001 – 500 000 SEK. Loppet är rundspelat med fyra hästar mellan 16-21 % och av dessa tar vi faktiskt bort betrodda 3 Wilda Fille (16 %) samt 6 Järvsö Tor (16 %) från systemet då vi vill ha lite bättre “stuns” i systemet och vi anser att båda är aningen överspelade och det finns flera ekipage som visat betydligt mer.

Loppets rent kapacitetsmässigt bästa häst anser vi att favoriten 15 Fender (22 %) är men nu återkommer han efter vintervila och det låter inte påställt ifrån stallet och det aviseras dessutom skor runt om vilket inte är optimalt. Han kan runda allt ändå men vi tycker att vårt förstastreck 14 Fylking (6,3 %) är betydligt roligare på spelprocenten och vi skriver mer om honom under skrällbud. Sedan varnar vi också för 12 Odins Eld (7,3 %) som galopperat mycket tidigare men återkom efter vila och träningsuppehåll senast och stod för ett läckert intryck och att Jan Norberg hoppar upp i sulkyn ser vi som ett klart plus. Han gick barfota fram senast och kanske har de hittat rätt med honom nu och till denna start lär han dessutom kunna vara rejält framflyttad och med rätt resa bör vinstchansen vara relativt hög om han sköter sig lika bra som senast. Totalt tar vi med fem hästar men har du en fetare plånbok så rekommenderar vi att fylla på med några fler.

V86-4

Den fjärde V86-avdelningen är ett treåringslopp över medeldistans med autostart som är öppet för deltagare som tjänat mellan 35 001 – 150 000 SEK. Loppets klara favorit är 5 Lucifer Lane (33 %) som inlett kariärren på ett strålande sätt och är obesegrad efter tre starter. Han har gjort det bra men samtidigt har motståndet varit klent och nu lär det bli en tuff resa mot ett hårdare motstånd och även om vi gillar sorten så tror vi inte att han räcker med en jobbig resa den här gången. Han är dock given i B-gruppen.

Vår A-grupp består istället av 2 Exquisite Sisu (13 %) som senast var ute på V75 i sin årsdebut och inför den starten var det väldigt positiva tongångar ifrån stallet. Då slutade han tvåa en bra bit bakom fina Super War Horse men insatsen var postitiv och inför denna start låter det väldigt uppåt ifrån tränaren Per Nordström. Han borde vara rejält framflyttad med det senaste loppet i kroppen och hamna bra på det då han är startsnabb och har vettiga möjlighter att nå spets även om det finns viss risk att Åke Lindblom kör ifrån spets med vår initiala spetsfavorit 1 P.S.Confess (2,9 %) men vårt huvudscenario är att han släpper. Till denna start aviseras det också jänkarvagn samt att det blir helstängt huvudlag vilket vi ser som intressanta ändringar från det här läget. 3 Empire Garbo (16%) platsar också i A-gruppen då han senast var ute i årsdebut och imponerade stort på oss vid segern. Nu är det ett rejält kuskplus då Erik Adielsson hoppar upp i sulkyn istället för Kenth Åkerlund och till denna start bör också han vara rejält framflyttad. Får han en lämplig ryggresa så bör han kunna spurta ner motståndet. Bakom vår A-duo känns loppet vidöppet och då det handlar om orutinerade hästar som kan skifta mycket i prestationerna mellan varje start så väljer vi att fylla på med ordenligt med streck. Vi tar totalt med sju streck men de behöver faktiskt inte vara fel att helgardera.

V86-5

Den femte V86-avdelningen är ett medeldistanslopp med autostart och loppet är öppet för deltagare som tjänat mellan 200 000 – 575 000 SEK. Loppets favorit är 2 Global Rebel (28 %) och det har vi lite svårt att köpa då han var klen senast i årsdebuten trots segern och han tidigare haft lite svårt mot hårdare motstånd. Nu lär det visserligen bli en bättre insats med lopp i kroppen samt hela “paketet” med barfota runt om, helstängt huvudlag och jänkarvagn och det lär bli mycket drag på honom ikväll men han har gått med olika kombinationer av det förut och för oss är han bara en av flera och som favorit känns han överspelad.

Våra förstastreck och utgångsgrupp är istället 7 Get a Winner (20 %) samt 12 Leonas Santo (3,6 %) som vi skriver mer om under separat rubrik nedan. Sedan håller vi upp skrällen 10 Dragon Powerfly (5,3 %) som har kapacitet som duger långt här och även om det dröjt aningen länge sedan den senaste starten för att det ska vara optimalt så bör han med en lämplig ryggresa räcka långt. 1 Mellby Dealer (21 %) ska eventuellt provas med jänkarvagn för första gången men vi tror att han får svårt att hålla upp täten här och då känns ändå procenten i överkant vilket vi skriver mer om nedan. Totalt tar vi med sex streck och det känns tryggt.

V86-6

Den sjätte V86-avdelningen är ett kortdistanslopp med autostart som är öppet för hästar som tjänat mellan 150 001 – 325 000 SEK. Här hittar vi en av omgångens större favoriter i form av 7 National Prince (60 %) som Svante Båth hittat rätt med i år och senast vann på ett imponerande sätt på V75. Att han är hårt betrodd igen köper vi då det är en bra spetschans efter en liten bit men samtidigt finns det några startsnabba innanför och det kan lätt bli en tung resa mot täten och segern är i såna fall inte helt given. Han siktas mot större uppgifter i år och ska kanske provas barfota runt om i den här starten som inte betyder så mycket  och då kan segern bli överlägsen om det faller väl ut men det ökar också risken för att han kommer bort något. Det är ändå en A-häst för oss och där bakom rankar vi 1 Mellby Diamant (14 %) som liksom favoriten bara gjort ett dussintal starter och har mycket utveckling i sig. Han mötte övermakten senast i form av kanonen Disco Volante och slutade trea från dödens men insatsen var positiv och barfota fram verkade fungera bra som han ska tävla med igen. Han verkar vara under kraftig utveckling för dagen och vi håller det som en viss spetschans även om han inte ska laddas för fullt enligt Reijo Liljendahl och därifrån skulle han bli svårslagen i såna fall men mer troligt blir det vinnarhålet eller tredje par invändigt och med en lucka så kan det räcka. Bästa skrällbudet i loppet är annars 3 Fonda Boko (2,9 %) som också är oerhört kapabel och fartfylld men samtidigt väldigt osäker och har fyra raka galopper nu och de verkar ha gett upp då de provat nästan allt. Han är i alla fall startsnabb om han går felfritt och når han spets så blir det intressant även om de främst verkar vara intresserade av att samla ihop några startpoäng med honom den här gången. Totalt tar vi med sex hästar men här kan det vara motiverat att fylla på med ytterligare streck.

V86-7

Den sjunde V86-avdelningen är ett sprinterlopp med autostart i högsta klassen som är öppet för deltagare som tjänat lägst 400 001 SEK och det håller en ganska bra nivå för att vara ett snabblopp i Norrland. Den klara favoriten är 4 Poochai (36 %) som varit allt mer positiv på slutet bakom On Track Piraten och det köper vi därmed fullt ut från ett bra läge och väljer att spela utgång vilket vi skriver mer om nedan. Sedan rankar vi 12 Västerbo HighFlyer (16 %) som är en klasshäst som gör årsdebut. Nu aviseras det visserligen ett passivt upplägg men han brukar prestera bra direkt efter vila och då räcker han mycket långt i ett snabblopp i Norrland. Det blir sannolikt barfota runt om, can’t see back-huvudlag samt jänkarvagn som vanligt direkt i årsdebuten.

Bästa rysaren i loppet är 2 Fly the World (1,9 %) som gått bra en längre tid men inte räckt ända fram och “aldrig” vinner men ganska ofta sitter med krafter kvar. Det är tufft motstånd nu men senast var intrycket strålande som fastlåst då hon gick barfota runt om och med lite klaff så är vi inne på att hon kan räcka långt här också och till nuvarnade procent är det ett fynd. 5 Nahar (26 %) imponerade inte senast med skor runt om, fast huva och öppet huvudlag och det är tveksamt om jänkarvagnen är någon fördel heller vid det här laget och hästen är ojämn och mycket svår att räkna på. Om det rapporteras någon slags maxad balans den här gången så ska man dock se upp – speciellt om det blir barfota runt om vilket han bland annat vann med för ett år sedan för första gången efter vinteruppehållet i Guldbjörken. Totalt tar vi med fyra hästar och går aningen kort här och den hästen som vi är rädda att bränna för är väl 1 Boys Going In (10 %) där Per Linderoth verkar optimistisk och vill försöka köra i spets men hästen är ojämn i båda prestationer och startsnabbhet och vi är inne på att det blir svårt att hålla upp spets här och vi chansar bort honom som relativt hårt spelad.

V86-8

Dagens avslutande avdelning inom V86-spelet är ett sprinterlopp med autostart som är öppet för deltagare som intjänat mellan 175 001 – 525 000 SEK. Här hittar vi omgångens största favorit i form av Peter Untersteiners 3 Starzinner (75 %) och “tyvärr” då vi gillar att fälla storfavoriter så köper vi denna fullt ut och spikar vilket vi skriver mer om nedan. Som förstahandsreserv lägger vi 2 Malkin N.O. (4,7%) som provades barfota runt om och i jänkarvagn senast utan att vi blev direkt imponerade. Det var dock ett stentufft lopp där Dragster verkligen imponerade och det gick väldigt snabbt till slut och det är möjligt att det var bättre än vad det såg ut. Han ska provas med norskt huvudlag nu vilket är intressant förutom att det blir barfota runt om igen och han lär hamna bra på det från sitt andraspår och duger bra i detta sällskap om favoriten blir struken. Det känns bra att ha honom tvåa i rankingen då han inte kommer få streck på sig utifall favoriten blir struken utan de hamnar istället på 10 Moni To Spare (7,6 %) som senast imponerade stort vid årsdebuten och det är en sort som vi verkligen gillar och som bör ha mycket utveckling kvar i sig. Rent kapacitetsmäsigt kan det mycket väl vara bästa hästen i loppet men då storfavoriten bör komma behändigt till spets över kort distans och det aviseras bakskor till denna start så känner vi oss ändå trygga med spiken.

Spiken

V86-8: 3 Starzinner (75 %) har nu gjort tre starter i regi Peter Untersteiner och imponerat stort varje gång och sett allt bättre ut. Förutsättningarna till denna start är perfekta då han är mycket startsnabb och har stor respekt bland motståndarna och det nästintill är garantispets. Vi ser sedan ingen motståndare som kommer trycka på utvändigt och känslan är att det kan bli en bluffseger ifrån spets men även om det blir tryck på tillställningen så bör han utan problem hålla undan. Han var snäppet förbättrad barfota fram senast och det blir samma igen vilket normalt sett är ett litet plus och han har gått med jänkarvagn i starterna hos PU och det blir samma igen och att det är kort distans ser vi inte som någon nackdel utan snarare tvärtom jämfört med motståndarna och där får man också ut maximal effekt av jänkarvagnen. Vi taxerar vinstchansen till 77 %.

Utgångar

V86-2: 3 Danne Edel (6,8 %) kommer från Reijo Liljendahls stall vars hästar äntligen börjar visa form efter en tung start på året. Han gjorde senast årsdebut och galopperade dryga halvvarvet från mål då han hade problem med banan. Även om det inte blev ett fullt lopp så ska den genomköraren ha gjort honom gott och till denna start låter det påställt och det aviseras barfota runt om och jänkarvagn. Vagnen är ingen nyhet men barfotabalansen ser vi som ett klart plus för hans del och det som gör honom extra intressant nu är att han nu är vår knappa spetsfavorit då vi efter strykningen av Global Respons är övertygade om att han är först framme för att överta från vår initiala spetsfavorit 2 Paparazzi M. (23 %) som antagligen släpper då han är bäst med en ryggresa. Då det inte låter speciellt påställt på de bättre hästarna i fältet som gör årsdebuter så bedömer vi sannolikheten att Kenneth Haugstad får bestämma tempot efter behag och då lär han kunna rinna undan ifrån spets vilket för övrigt är en position som han trivs mycket bra i och distansen är också en fördel då han tagit majoriteten av sina segrar på 2640 eller längre och han verkar trivas med kusken sedan tidigare. Vi tycker att det är ett av omgångens bästa drag och taxerar vinstchansen till 24 %.

V86-5: 7 Get A Winner (20 %) är en sort som vi gillar skarpt och som nu har lopp i kroppen efter att årsdebuten är avklarad. Insatsen där var bra och efteråt är det positiva rapporter från Björn Röcklingers stall som håller fortsatt toppform och vi förväntar oss en förbättrad prestation till denna start. Det var barfota fram senast och det blir samma igen vilket verkar vara optimal balans och det blir murphybländare som vanligt. Hästen har varit positiv då han provat jänkarvagn eller svensk jänkarvagn men det blir antagligen vanlig vagn den här gången och det är i alla fall nära optimalt utrustning. Det här är en tuffing som tål jobbiga upplägg och som vi läser loppet så är han favorit att vara först framme för att överta ledningen från 3 King of Mine (1,6 %) och därifrån bör han ha bra chans att hålla undan. Vi taxerar vinstchansen till 30 %.

V86-5: 12 Leonas Santo (3,6 %) har stått för bra insatser en längre tid och spurtar “alltid” vasst utan att vi lyckats ta betalt på honom en enda gång men vi är inne på att det kan vara dags nu. Han blir ospelad från det här läget men har visat sig duga bra mot hårdare motstånd än det här och blir det en tuff körning i detta lopp samtidigt som Kaj Widell – som för övrigt verkar vara väldigt optimistisk inför uppgiften själv – får till styrningen så känns det som en toppchans. Hästen gick barfota runt om senast vilket är ett klart plus och det blir samma igen vilket är mycket intressant. Vi taxerar vinstchansen till 13 %.

V86-7: 4 Poochai (35 %) är en unghäststjärna som äntligen börjat prestera igen och det ska man ha stor respekt för då hans kunnande är högt och insatsen senast när han var knappt slagen av On Track Piraten var smått imponerande – även om On Track Piraten underpresterade kraftigt i starten efteråt pga sjukdom. Nu är förutsättningarna i alla fall perfekta då han är vår klara spetsfavorit och med visad toppform och fortsatt positiva träningsrapporter så bör det vara en fin chans att han håller undan ifrån spets. Vi taxerar vinstchansten till 45 %.

Övervärderade

V86-4: 6 Transcendence (27 %) har inlett karriären på ett bra sätt men det är ingen sort som vi riktigt tagit till oss hittills och dessutom har han visat sig vara galoppbenägen. Han körs visserligen av en toppkusk som minskar risken för galopp eller strul men vi är ändå inne på att det kan bli en vingelresa härifrån – inte minst då det låter som ett passivt upplägg från start här – och för oss är han därför bara en av flera som kan vinna i ett öppet lopp och spelprocenten är inte riktigt befogad. Vi taxerar vinstchansen till 15 %.

V86-5: 1 Mellby Dealer (21 %) har kapacitet som duger bra mot detta motstånd men förutsättningarna känns svåra då vi tror att han får svårt att hålla upp spets och det är en uppenbar risk att han istället blir över från start trots att det aviseras jänkarvagn för första gången vilket möjligtvis kan påverka startsnabbheten och det kan tala för att han vässas upp mer än vanligt. Vi ser dock hur som helst distansen som ett minus vilket även statistiken visar då han på medeldistans har statistiken 2-1-4 på elva starter jämfört med 6-0-0 på 11 starter på lång distans. Vi taxerar vinstchansen till 13 %.

Skrällbud

V86-1: 10 Paying Guest (4,4 %) vann senast på ett imponerande sätt över tre varv mot ett relativt liknande motstånd och även om kusken Martin P Djuse fick till styrningen perfekt den gången och han nästan var skyldig att vinna så var intrycket läckert. Efter den starten låter stallet mycket nöjda med hästen och tre varv passar som handen i handsken då han mest lever på sin styrka och över tre varv har han statistiken 3-0-0 på sex starter jämfört med 12-4-10 på 61 starter på andra distanser. Dessutom har han presterat klart bäst under våren där han har statistiken 5-0-4 på 16 starter jämfört med 10-4-6 på 52 starter på övriga årstider och han verkade gilla att framskorna åkte av senast. Utöver att vi tror på en bra prestation igen så är vi inne på att löpningsförloppet kan bli perfekt då det kan bli en tuff duell mellan de mest betrodda som kan gynna en tredje häst. Vi taxerar vinstchansen till 14 %.

V86-3: 14 Fylking (6,3 %) är väldigt galopplysten men samtidigt har han visat upp fartresurser som räcker väldigt långt här. Senast var han ute på V75 och såg väldigt fin ut inför tävlingarna och efter galoppen i starten var insatsen mersmakande bakom bland andra Myhreng Jerker som vann. Nu möter han ett enklare motstånd och Ove A Lindqvist tillhör en av de bättre kallblodskuskarna och går han bara felfritt så bör han ha goda chanser att runda detta fält då det i våra ögon är han tillsammans med favoriten som har högst kapacitet i fältet. Vi taxerar vinstchansen till 13 %.

Jokersystemet

Matematiska systemet

Vårt matematiska systemförslag är utifrån vår ranking:

3*3*5*7*2*6*4*1 = 3 780 kronor[/content_protector]