V86 Solvalla/Bergsåker

Spikförslagen

V86-3: 12 Cali Maks (3,6 %) har varit positiv i ny regi under sommaren men fungerade inte när han lättades till barfota fram näst senast. Han var dock klart positiv som fyra bakom tuffa hästar senast på ny balans med lätta skor runt om över en för honom lite opassande distans. Det blir antagligen samma balans igen över en bättre distans och framför allt i en mer passande omgivning än senast och vi tycker att han känns kraftigt underspelad. Han har vunnit på tyngre banunderlag i tidigare regi och tränaren Peter Grundmann låter själv också ganska optimistisk till uppgiften om det klaffar lite på vägen och kusken Jan Norberg är vass i sällskapet. I övrigt blir det antagligen vanlig vagn igen.

V86-5: 11 Frida Zonett (28 %) är en Hilda Zonett-avkomma som äntligen vann i sin femte start senast efter ett långsamt inledningsvarv och en stark avslutning på något tung bana som det kan bli tal om ikväll också. Hon har inte gått speciellt bra bakifrån tidigare men har provats med helstängt huvudlag på slutet och efter att ha galopperat i de två första starterna så gick det vägen senast och hon bör ha mognat ytterligare i den här starten med tanke på hur orutinerad hon är. Det är inte så lätt att ha bakspår men hon gynnas av tre strykningar och fartmässigt så duger hon långt om hon gör en liknande avslutning som senast. I övrigt blir det skor runt om och vanlig vagn igen.

V86-6: 4 Global Trust (14 %) känns det som att Timo Nurmos gamblade lite med då han gick med skor runt om som vanligt i Derbykvalet för att spara den växeln till finalen och hästen gjorde en ganska slät figur där utan att vara dålig. Senast vann han i ett lättare sällskap med krafter kvar och nu verkar det som att växeln dras istället med barfota runt om och även om han galopperade den enda gången som han provats så tidigare så känns det spännande – inte minst med tanke på intrycket i den enda starten som han tävlat barfota bak där han vann helt överlägset och blev lite av en snackhäst. De mest betrodda motbuden ska dessutom tävla med skor runt om i den här starten och utgångsläget är bra. I övrigt blir det antagligen vanlig vagn.

V86-8: 11 Global Trustworthy (18 %) trodde vi mycket på i Derbyfinalen senast och precis när vi hade räknat hem segern så rumplade han dramatiskt till över upploppet när Jorma Kontio ryckte huvan och det hade antagligen gått vägen med en annan kusk med lite mer känsliga körhänder. Vi ger dock inte upp utan tänker ta revansch på honom här då det ser ut som att det kan bli hårt tempo mellan de två mest betrodda hästarna och då bör hans slutspurt bita till seger om han är i samma form som senast. Han gick med vanlig vagn senast i Derbyfinalen och även om han är bra med den också så hoppas vi på att det blir en jänkarvagn i den här starten. I övrigt blir det förhoppningsvis barfota runt om.

Måstestrecken

V86-2: 9 Patricia Zaz (13 %) gick i mål på linje med storfavoriten 2 Laura Vixi (71 %) senast bakom Cash Crowe i kvalet till Derbystoet och det känns som att hon utvecklas för varje start i dagsläget och inte blir lika het i jänkarvagnen som hon gått med i de senaste fyra starterna. Den här gången kan det bli ett liknande löpningsförlopp som senast  med rygg på favoriten och hon tävlar också på hemmaplan med Björn Goop i sulkyn för första gången vilket ofta brukar göra ett par meter i mål med hans finishkörning och då tycker vi att skillnaden i spelprocent dem emellan är för stor. Det blir antagligen barfota runt om och jänkarvagn igen.

V86-7: 9 Le Miracle (56 %) är klart bäst kapacitetsmässigt i det här fältet och presterar på en jämn och hög nivå och har faktiskt aldrig galopperat i ett tävlingslopp. Att hästen direkt innanför är struken är en fördel då hästen får mer plats och inleder i andraspår och om bara kusken Kim Moberg kör offensivt så lär de kunna nå täten i ett tidigt skede. Det som är lite osäkert är dock att det aviseras ett mer försiktigt upplägg då det här är ett preparélopp inför Frankrike och att hon normalt sett kör lite defensivt. Banunderlaget kan dessutom bli smetigt på Bergsåker eftersom det ska regna vilket kan påverka hästarna på sätt som är svårt att förutse och det är debut över tre varv vilket inte alltid faller väl ut. Vi tror dock att det ska fungera då hästen är bäst kapacitetsmässigt och det är därför ett måstestreck för oss. Det blir skor runt om och vanlig vagn.

Skrälldragen

V86-1: 10 Jaguar Winner (4,1 %) är ingen större stjärna men tävlade faktiskt på ganska bra som treåring även om segrarna är tagna på Visby och Åland. Nu har han gjort två starter efter lång vila och i comebacken senast visade han en klar uppryckning även om orken tröt lite den sista biten och han inte var fullt körbar över upploppet. Nu blir det antagligen barfota bak eller barfota runt om som han tävlade som treåring och eventuellt helstängt huvudlag och vi förväntar oss en förbättrad prestation igen jämfört med senast, inte minst då stallformen är klart uppåt för Claes Sjöström. Det finns ett par tuffa motståndare men han bör duga i den här klassen och kan vara skrällduglig om de kommer bort.

V86-3: 13 Smedsbo Faksen (2,1 %) var bra i våras och visade stigande form vid en fin avslutning senast efter en liten dipp formmässigt innan dess. Det var smetig bana senast på Skellefteåtravet och det väntas också bli samma ikväll då det ska småregna hela dagen och kvällen kring Bergsåker och det ser vi som en fördel gentemot ett par motståndare. Jan-Olov Persson verkar själv också smått optimistisk och han brukar ha ganska bra koll på sina chansvärderingar. Det blir skor runt om och vanlig vagn som vanligt.

V86-6: 2 Rushmore Face (1,9 %) lättades för första gången till barfota bak senast och det var vi spända på att se hur det fungerade eftersom han tävlat med skor runt om i hela sin karriär innan dess men det blev platt fall då hästen inte presterade någonting även om det var i ett tufft Derbykval. Det är osäkert vad den sämre prestationen berodde på men han är behandlad både för sjukdom och uppfräschad i benen efter det och från ett fint utgångsläge där det utlovas full laddning i starten och skoryck igen – eventuellt runt om den här gången – så bara måste vi ta med honom igen som tvåprocentare. I övrigt lär det bli vanlig vagn igen.

V86-7: 1 Wizard Simoni (4,1 %) möter antagligen övermakten i form av några hästar på tillägg men vi tycker i alla fall att han är värd att ta med vid gardering med tanke på att det finns frågetecken kring den ena som vi nämnt tidigare och den andra startar med bakspår på tillägg. Om det skräller över tre varv så gör det ofta det från startvolten och läget här är intressant för en häst som verkligen kommer till sin rätt över den långa distansen. Det som framför allt gör hästen spelvärd är att han har opererats i halsen vilken kan göra stora skillnad ibland. Det har visserligen gått långt sedan den senaste starten och kan behövas lopp i kroppen men han har gått bra efter vila tidigare.  Det blir antagligen skor runt om och svensk jänkarvagn.

Överspelade

V86-6: 3 Monark Newmen (18 %) har tävlat barfota runt om på slutet vilket är en klar fördel för honom men han fick slitna hovar i Derbyfinalen senast och måste därför gå med skor runt om nu vilket definitivt inte känns speciellt hett när han tävlar i ett sånt här tufft sällskap igen. Han lär dessutom inte komma till ledningen här med en offensiv kusk bakom en startsnabb häst direkt invändigt och vi tycker att han känns lite överspelad även om han givetvis duger långt kapacitetsmässigt. I övrigt blir det någon form av stängt huvudlag och svensk jänkarvagn igen.

V86-8: 9 Rajesh Face (36 %) galopperade bort värdefulla meter direkt i Derbyfinalen senast där han tävlade barfota runt om och med jänkarvagn liksom i försöket men han gjorde ett bra lopp efteråt även om han inte hade något med slutsegern att göra. Han är läcker att titta på men verkar vara en lite speciell häst som helst ska dra i ett jämnt och hårt tempo och han är därmed lite utlämnad i sällskap där han inte bara kan köra fram och krossa motståndet. Nu blir det återgång till skor runt om och även om han lär ta en framskjuten placering så oroar galoppen senast lite och han känns sårbar som favorit mot tuffa motståndare igen. I övrigt lär det bli jänkarvagn som vanligt på slutet.

Preliminära andelssystem

Du kan köpa en andel via: https://tillsammans.atg.se/lagsida/21575?omgang=170920

Observera att systemen är preliminära och kan ändras innan spelstopp – speciellt om det sker något viktigt vad gäller värmningar och utrustningsändringar. Spelstopp är kl. 20.30.