V86 Solvalla/Bergsåker

V86

Vi spikar favoriten som vi anser har högst spelvärde

[content_protector password=”melander” cookie_expires=”3600″]Inför V86-omgången som förra veckan delades mellan Åby och Solvalla var vi laddade och spådde en hög utdelning då loppen på förhand såg väldigt intressanta ut. Utdelningen blev också ganska bra då den som satte åttan fick 159 903 SEK som belöning men tyvärr fick vi inte ta del av de pengarna trots att vår ranking var hyfsat bra (2-3-3-1-2-2-2-7) men när vi valde att inte satsa på omgångens troligaste vinnare Makethemark som var streckad på 78 % i V86-4 som vi ansåg hade 70 % vinstchans och därmed var aningen översteckad så förstördes våra chanser till stor del där. Vi hade dessutom inte mer än en tipsetta så vi var egentligen chanslösa att få åtta rätt på Jokersystemet. Hur som helst så imponerade Petri Salmelas springare oerhört och den hästen ska bli kul att följa i framtiden!

Även om veckans omgång inte ser lika lovande ut som föregående vecka så är känslan att det finns viss potential. Omgången har några stora favoriter som 2 French Laundry (45 %), 7 Tekno Odin (67 %) samt 6 Nuncio (79 %) och att dessa hästar är favoriter köper vi men samtidigt anser vi att de blivit för hårt spelade och faller en eller två av dessa så kan det bli en topputdelning. Vi hoppas på en högre utdelning och rankar samtliga hästar ovan först i B-gruppen trots att vi anser att de är berättigade favoriter men vi går på spelvärde och för att vinna stort när vi väl vinner.

När ni kollar på våra tips rekommenderar vi er framför allt att inom V86 vara uppmärksamma på hur instatsfördelningen förändrats sen vi publicerat vårt material då vi är först ute av betaltipsen med våra systemförslag och det kan bli stora ändringar ibland. Det kan i vissa fall hända att det blir ett ruggigt drag på vissa av våra skrällar och därmed försvinner spelvärdet samtidigt som insatsfördelningen sjunker radikalt på några av hästarna vi rankar ner pga vi anser de vara för högt spelade.

Vår spik i omgången hittar vi i V86-5 och det är också en favorit i form av Markus Pihlströms springare 12 Global Revenge (51 %) men i detta fall anser vi att hästen är för lågt spelad och väljer därför att spika honom istället för några av de andra stora favoriterna.

Vill ni vara med på våra Tillsammans-bolag till helgen så hittar ni mer information här:

https://skoinfo.se/blogg/spela-v75-tillsammans-via-ombudslag-eller-vara-gamla-lag/

Vi kan passa på att nämna att det är väldigt långa köer till våra lag där vi spelar filsystem. Ni är så klart välkomna att ställa er i kö men vill ni vara med direkt så kan ni prova de matematiska systemen via Andelskungen tills vidare.

V86-1

Kvällen inleds med ett sportsligt trist medeldistanslopp med dubbla tillägg och som ofta på Bergsåker startar halva fältet med väldigt försumbara vinstchanser.

Den klara favoriten hittar vi på startvolten i form av 3 Ivan de Luxe (36 %) från Svante Båths stall som har höjt sig enormt på slutet. Även om han har imponerat så väljer vi att ranka ner honom en bit även om vi inte vill såga honom totalt. Anledningen är helt enkelt att han har mött väldigt billigt motstånd och även om hästen har sett bra ut så möter han helt andra hästar nu och det är upp till bevis. Visst kan han avgå med segern även här men det finns några hästar som visat mycket mer och har en helt annan hårdhet. Vi tror inte att han kommer få vara ifred i spets och för oss är han mer en av flera och vi taxerar favoritens vinstchans endast till 18 %.

Vår klara förstahäst i loppet är istället 10 Reorder (20 %) som vi skriver mer om under utgångar och totalt sett har vi med sex hästar på systemramen och här blir vi väldigt förvånade om vinnaren finns utanför vårt system.

V86-2

Här får vi se en intressant debutant på svensk mark i form av storfavoriten 2 French Laundry (45 %) från Stefan Melanders stall. Hästen har meriter som vida överstiger konkurrentarnas och har hittills sprungit in 5,5 miljoner kronor.

Inför debuten på svensk mark är träningsrapporterna goda men samtidigt så vet inte Stefan Melander var han har hästen då han inte kört något hårdare i träningsrundorna och vi vet sedan tidigare att amerikanska importer ofta sviker när de kommer till Sverige. Det andra frågetecknet är att det nu är medeldistans vilket är ett orosmoln då hästen nästan enbart har tävlat på kort distans i USA och enda gången han tävlade på lite längre distans i förra säsongens sista start så svek han och slutade oplacerad. Vi taxerar favoritens vinstchans till 38 % och väljer att gardera.

Istället för att gå på French Laundry som storfavorit väljer vi att ranka 3 In Vain Sund (11 %) först som vi anser är det klara motbudet. Hästen har sett fin ut i sina starter under våren och senast var det i våra ögon en kanonprestation där han slutade fyra efter dryga spår under vägen. Hästen är på väg uppåt och vi förväntar oss en topprestation idag och då får inte French Laundry ha en dålig dag för att vinna. Vi taxerar vinstchansen till 31 % vilket ger ett fint spelvärde.

Vi väljer även att ta med 7 R.G’S Thunderbolt (8,7 %) på vårt system då vi håller hästen högt och tyckte att han såg fin ut senast innan han galopperade ca 400 meter kvar.

V86-3

Ett kallblodslopp som är väldigt skiktat och i våra ögon är det i princip bara tre hästar som kan vinna loppet och dessa tar vi också med på systemet. Som storfavorit hittar vi 7 Tekno Odin (67 %) som vi rankar ner och skriver mer om under övervärderade och istället har vi 1 Odin Tabac (17 %) som klar förstahäst på grund av det bättre spelvärdet. Han var otroligt förbättrad senast då han gick barfota runt om samt med jänkarvagn vilket vi inte riktigt hade räknat med och till dagens start blir det samma igen och lyckas 3 Smedheim Solan (5,1 %) ta spets eller åtminstone göra så att favoriten får en liten besvärlig resa fram till spets så känns Odin Tabac livsfarlig, framför allt som han bör vara förbättrad till denna start! Vi taxerar vinstchansen på vår tipsetta till 31 %.

V86-4

För första gången får vi se ett montélopp inom V86 vilket vi har lite skiftande känslor för. Vi gillar överlag nytänk och tycker det är kul att montésporten får uppmärksamhet men samtidigt är det inte samma taktik inom monté och vi kan inte påstå att vår spelmässiga “edge” är lika stor inom monté som inom trav med sulky och vi vill alltid ge er läsare värde.

Hur som helst så får vi anpassa oss och känner trots allt att vi fått ett bra grepp om loppet där vi hittat en utgång i form av 1 Nantucket (30 %) och även ett av omgångens bästa skrällbud 3 Ramona’s Fighter (4,7%). Totalt streckar vi fem hästar och det känns tryggt.

V86-5

Ett stayerlopp som minst sagt håller dålig V86-klass och här hittar vi vår spik i form av 12 Global Revenge (51 %) som vi anser är totalt överlägsen! Även om hästen är klar favorit så tror vi inte att han kommer bli ett lika populärt val av singelstreck som några av de andra stora favoriterna och det känns speltekniskt rätt att gå på honom som spik idag och hoppas att några av de andra faller tungt. Vi skriver mer om spiken nedan.

V86-6

Här får vi återigen se 6 Nuncio (79 %) som är en världsstjärna och även om Propulsion har seglat upp som vår favorit till Elitloppet så är Nuncio en av favoriterna även där. Till detta lopp väljer vi dock att ranka ner honom ett snäpp även om favoritskapet så klart är berättigat. Anledningen stavas spelvärde och eftersom vi taxerar Nuncios vinstchanser till “endast” 70 % så hamnar han i B-gruppen. Det som gör att vi sänker Nuncios värdering en aning gentemot spelarkollektivet är att han nu möter två riktigt bra ekipage som kommer vara påställda för topprestationer då de siktar mot Elitloppet och behöver imponera här. Nuncio ser vi som redan klar för Elitloppet och det här loppet kan bli lite preparé och endast ett led i matchningen.

Vi talar dels om 7 Food Money (9,2 %) som nu har två lopp i kroppen efter vila och faktiskt är vår knappa spetsfavorit gentemot Nuncio och vi är inte fullt övertygade om att Jennifer Tillman kommer släppa ledningen. Ifrån spets blir vi inte chockade om Food Money vinner då hästen var nära i mål senast och verkar fortsättas att utvecklas hela tiden. Det troliga är dock att det blir för tufft men det kan bli jobbigt för Nuncio också då 8 Nimbus C.D. (7,3 %) i sådana fall kan få ett lopp i draget tillsammans med Örjan Kihlström. Det verkar påställt inför denna start och om Nuncio och Food Money kör för tufft mot varandra så kan Nimbus C.D. vara vinnaren. Vi taxerar Food Moneys vinstchans till 15 % och Nimbus C.D  vinstchans till 11 % vilket gör att vi placerar dem i A-gruppen på grund av det högre spelvärdet.

V86-7

Den sjunde V86-avdelningen känns som omgångens tänkbara skrällopp då vi inte ser något ekipage som chanslöst och vi väljer att helgardera. Vår klara förstahästar i loppet 1 Gaia Sund (21 %) samt 3 Hankypanky Pagan (5,9 %) som bildar en utgångsgrupp och för dig som vill gå kort i loppet kan ovan hästar vara tänkbara. Det finns ingen i loppet som kan göra alltför mycket jobb själv utan vi tror att vinnaren antagligen kommer hittas i den främre träffen vilket gör att vår B-grupp framför allt består av hästar som troligtvis kommer sitta bra till direkt.

V86-8

Kvällens avslutande fyraåringslopp är rätt intressant då det finns ett flertal hästar under utveckling här och det skulle inte förvåna oss om några av dessa snabbt kan klättra en del i klasserna under säsongen. Favorit är 1 Rotheryn (22 %) vilket känns berättigat och det finns en uppenbar risk att det blir en trist spets-och-slut-seger men vi har känsla av att det kommer bli tryck i loppet och då känns det vidöppet. Bäst spelvärde finns i 3 Picasso Tilly (7,5 %) som vi skriver mer om nedan och totalt så streckar vi tio hästar.

Spiken

V86-5: 12 Global Revenge (51 %) startar som storfavorit i stayerloppet vilket vi anser är berättigat. Hästen har tidigare vunnit mot hårt motstånd inom V75 och har bland annat en femteplats i Derbyt och en tredjeplats i Breeders Crown på meritlistan. Faktum är att vi anser till och med att meritlistan är lite missvisande då hästen blivit klart bättre efter hand och i slutet av förra säsongen började vi ana att det kan bli en äkta topphäst. Inför den senaste starten var träningsrapporterna väldigt positiva men samtidigt var det inte påställt för vinst då han startade från bakspår mot en viss Propulsion. Det blev också ett passivt upplägg i tredje par invändigt och när väl luckan kom över upploppet spurtade han bra och intrycket gick verkligen inte att klaga på.

Nu har hästen ett lopp i kroppen efter fem månaders vila och rapporteras ha tagit loppet på ett fint sätt så vi förväntar oss en ännu bättre prestation i denna start och då vi känner oss fullkomligt övertygade att han redan hade vunnit med halva upploppet i årsdebuten mot detta motståndet (bortsett Usain Swing) så är spiken given. Nämnde 15 Usain Swing (10 %) ser vi egentligen som det enda potentiella hotet om han hade gått barfota runt om men nu när skorna åker på för Usain Swing så ligger vägen öppen för vår spik. Usain Swing använder vi dock som förstareserv då han ligger långt ner på turordningen vid en eventuell strykning av favoriten och dessutom så tycker vi att han står för klassen bland övriga, även om det blir skor runt om. Vi taxerar vinstchansen på Global Revenge till 71 %.

Utgångar

V86-1: 10 Reorder (20%) har tävlat kontinuerligt inom V75 under de senaste månaderna och även om det inte räckt hela vägen så har hästen presterat mycket bra och successivt tjänat ihop till en seger. Inför den senaste starten var träningsrapporterna goda och hästen var betrodd inom V75 och efter ett tungt lopp i dödens under det sista varvet så höll han bra till en fjärdeplats. Efter den starten är träningsrapporterna fortsatt uppåt och vi förväntar oss en bra prestation igen och även om han står tufft inne med 40 meters tillägg så anser vi att han höjer sig enormt jämfört med motståndet och kör bara Oskar J Andersson offensivt så bör han faktiskt ha chans att krossa motståndet i god tid innan mållinjen.

Den enda brasklappen som vi vill uppmärksamma om, vilket också är en orsak till att vi inte spikar, är att hästen tidigare galopperat en del med voltstart men eftersom han nu är ensam på sin volt är vi inte särskilt oroade även om viss galopprisk föreligger. I övrigt kan nämnas att det nu inte blir ett helstängt huvudlag som tidigare utan ett öppet, norskt eller halvstängt men det ser vi inte som ett stort minus. Vi taxerar vinstchansen till 39 %.

V86-4: 1 Nantucket (30 %) har gått barfota runt om de två senaste starterna och det har verkligen glänst om hästen som har vunnit mot ett likartat motstånd på ett enkelt sätt via starka avslutningar tidigare. Till dagens start är utgångsläget bra och ryttaren Sofia Adolfsson som håller hög klass inom monté kan välja upplägg. Om hon vill så tror vi att Nantucket kan hålla upp ledningen men samtidigt är det faktiskt inget vi hoppas på då vi anser att hästen är bäst bakifrån. Vi hoppas istället att hon väljer en smygresa invändigt i den främre träffen då det brukar lösa sig inom montéloppen och hästarna blir inte fast i samma utsträckning som inom övriga travsporten. Dessutom känns loppet faktiskt lite ihåligt och vi blir förvånade om det inte kommer bli stora luckor i fältet. Vi taxerar vinstchansen till 42 %.

V86-7: 1 Gaia Sund (21 %) har vi rankat överst i de två senaste starterna som skräll men tyvärr har vi inte fått någon utdelning på detta trots att hästen stått för bra prestationer och tyvärr har nu spelarkollektivet börjat uppmärksamma hästen och hon är i nuläget andrahandare. I denna start möter hon aningen enklare motstånd och förutsättningarna till dagens start känns perfekta då hästen är startsnabb och Oskar Kylin Blom kan välja om han vill köra i spets eller ifrån rygg. Det är inte givet vilken taktik som ska väljas för bästa vinstchans men oavsett vilket så bör vinstchansen vara klart högre än den nuvarande insatsprocenten och vi spelar utgång. Vi taxerar vinstchansen till 34 %.

V86-7: 3 Hankypanky Pagan (6,0 %) gillade vi förut i Robert Berghs regi där han under år 2014 stod för några riktigt imponerande insatser. Fjolåret blev misslyckat och i säsongens fyra första starter fick Hankypanky Pagan tävla i monté istället. Detta verkar ha gjort honom gott då han när han fick återkomma i sulkylopp senast visade en ny glöd och vi gillade verkligen intrycket och känslan är att hästen kan vara på väg tillbaka. Han borde vara ytterligare förbättrad till denna start med ett sulkylopp i kroppen och i sådana fall går ingen säker i detta lopp. Vi taxerar vinstchansen till 14 %.

Övervärderade

V86-3: 7 Tekno Odin (67 %) är som ni alla vet en topphäst och att hästen är mest spelad i loppet har vi inget att invända emot. Vi gillar hästen men samtidigt så tycker vi inte att han är så överlägsen motståndet här som procenten antyder och då vi dessutom är långt ifrån säkra på att Tekno Odin kommer nå spets inledningsvis så känns han sårbar som storfavorit. Kommer han direkt till spets är dock loppet troligtvis över men känslan är ändå att det inte är stenklart då han under det senaste halvåret har stått för en del sämre prestationer ibland och i såna fall räcker det troligtvis inte mot Odin Tabac ändå. Vi taxerar vinstchansen till 48 %.

Skrällbud

V86-4: 3 Ramona’s Fighter (4,8 %) gjorde några riktigt bra starter under fjolåret men drabbades av en hovbensfraktur och var borta en längre period. I den senaste starten gjorde han sin första start inom monté för året och intrycket var formidabelt. Hästen är vår klara spetsfavorit då vi tror att Nantucket kommer köras bakifrån och är han ytterligare förbättrad till denna start så är vinstchansen klart högre än nuvarande procent. Vi taxerar vinstchansen till 11 %.

V86-7: 3 Hankypanky Pagan (6,0 %) se utgångar.

V86-8: 3 Picasso Tilly (7,4%) anser vi vara klart intressant på spelvärdet idag. Hästen har hittills varit väldigt ojämn av sig men har samtidigt emellanåt visat en högstanivå som duger riktigt bra mot dagens motstånd. Nu har han fått en liten sämre formrad vilket gör att han blivit borttappad på strecken men när han slipper möta hästar som Hawk Cliff och Heavy Sound så är vi inne på att han kan duga till seger om han har en bra dag. Vi taxerar vinstchansen till 13 %.

Jokersystemet

SolvallaBergsåker 11 maj

Matematiska systemet

Vårt matematiska systemförslag är utifrån vår ranking 6*2*3*1*1*3*12*10 = 3 240 kronor.[/content_protector]