V86 Solvalla/Åby

V86

Strykningen av Nuncio öppnar upp omgången – vi har lösningen

[content_protector password=”barfotaförbud” cookie_expires=”0″]Det var en ganska lätt V86-omgång förra veckan som inte gav någon större utdelning där vår spik O.P.’s Fabulous vann med ett nödrop efter en väl avvägd styrning av Daniel Wäjersten och utgången Jumble Ås också levererade. Vi missade dock på Snyting som vi inte varit imponerade av på slutet och därmed hade lagt helt utanför ramen då han var så hårt betrodd och så var den dagen förstörd. Med tanke på den låga utdelningen så grämde vi oss inte så mycket över det även om vi hellre hade satt åtta rätt så klart.

Det är dags för Solvalla och Åby att dela på en V86-omgång och det är värt att poängtera att barfotaförbudet nyligen har trätt i kraft vid månadsskiftet då det fortfarande är många hästar som gör sin första start med skor runt om på länge. Alla tränare säger att det inte är någon större nackdel eller att det är lika för alla när deras hästar ska gå med skor runt om men vi tycker att det definitivt finns hästar som är betydligt mer missgynnade än andra även om det är lurigt att väga sådant emot grundkapacitet och dagsform. Det är något som vi försöker baka in i våra analyser av loppen i alla fall. Vi var nära att spika vår tipsetta i tvååringsloppet men valde till slut Bo Falsigs lovande treåring 4 Corporate Wheels (43 %) i V86-5 istället som har en mycket fin uppgift på papperet med det värsta motbudet utanför sig och vi anser att han borde vara större favorit.

Solvalla och Åby är som vi nämnt förut den mest intressanta kombinationen av storbanor när det gäller V86Xpress och det gäller den här omgången också – inte minst nu när den enda storfavoriten Nuncio är struken. Det är många öppna lopp kvar och vi ger omgången en stark fyra på en femgradig skala i spelvärde. Statistik-Jens på Travronden illustrerar det ganska bra också genom att ange skillnaden i medianutdelning beroende på Xpresspartner – Åby: 124 803 SEK, Jägersro: 49 366 SEK, Bergsåker: 23 076 SEK. Vi hoppas på minst en sexsiffrig utdelning idag också.

Missa inte att vi har en julpromotion där vi delar vi ut gratistips till varje V86- och V75-omgång fram till julafton. Du kan anmäla dig här: https://skoinfo.se/blogg/julpromotion-med-skoinfo-se/

ATG tillåter inte filinlämning direkt på Tillsammans-sidan för V86 ännu men vi kör vidare med V86 Tillsammans på Andelskungen vilket känns som ett bra alternativ då det är svårt att nå hela vägen fram till åtta rätt när man spelar ensam. Om du är intresserad av våra andelsspel på V86 Tillsammans där vi kör två bolag för 150 SEK respektive 450 SEK per andel så kan du klicka här: https://tillsammans.atg.se/inbjudan/3U6X-7Z3P-21575 Det finns tyvärr inte möjlighet att köra tio andelar per system utan enbart fem eller 25 andelar i nuläget men förhoppningsvis så botar ATG dessa barnsjukdomar ganska snabbt.

V86-1

V86-omgången inleds med ett långdistanslopp med tillägg och voltstart. Propositionen är 50 001 – 380 000 SEK med tillägg vid vunna 160 001 SEK. Här anser vi att tilläggshästarna höjer sig rejält och streckar endast skrällen 4 Bikini (5,5 %) som sista C-häst från startvolten. Denna åsikt delar vi med spelarkollektivet och de betrodda hästarna startar samtliga från tillägg. Loppet är relativt rundspelat och det är förståeligt då det saknas djur som prestationsmässigt går att lita på här och de mest betrodda hästarna är dessutom klart missgynnade av att tävla med skor runt om.

Knapp favorit är Veijo Heiskanens 11 Raspberrysky (21 %) men hon känns inte så het i den här starten och henne skriver vi mer om under rubriken överspelade nedan. Vår A-grupp består istället av 7 Othala (20 %) samt 10 Caddie June (4,8 %). Den sistnämnda är ett av omgångens bästa skrällbud och vi utvecklar tankarna kring henne under den rubriken medan vi anser att den förstnämnde borde vara klar favorit här då hon imponerat på oss i de två senaste starterna och dessutom gjort det med skobalans. Hon visade senast att distansen inte är något problem och att hon är en riktig årstidshäst som verkar kraftigt på väg uppåt. Hon har dessutom gått med helstängt huvudlag i de två senaste starterna vilket haft en positiv påverkan och vi förväntar oss helstängt ikväll igen. Hon är dessutom kraftigt kuskförstärkt med Johnny Takter och vi förväntar oss en topprestaton ikväll och då ska vinstchansen vara klart större än nuvarande procent även om stallet verkar ligga lite lågt med tanke på motståndet. Faktum är att med ett annat systemupplägg så skulle hon kunna vara en tänkbar chansspik eller åtminstone en utgång. Vi väljer att fylla på ordentligt med åtta streck i inledningen och här bör vi inte åka ut.

V86-2

Dagens andra lopp inom V86-spelet är ett medeldistanslopp där hästarna som lägst ska ha vunnit 400 001 SEK och loppet har tyvärr blivit lite rumphugget efter att de mest förhandsbetrodda hästarna Nuncio samt Knows Nothing blivit strukna och nu återstår endast fem hästar. Även om loppet blivit klent rent antalmässigt så tackar vi spelmässigt för strykningarna då det höjde värdet i omgången rejält. Efter strykningarna så har nämligen 6 Charrua Forlan (26 %) seglat upp som storfavorit då han lär sluta mellan 50 och 60 % i spelprocent. Att han har högst vinstchans håller vi med om då prestationerna på slutet varit riktigt bra mot tuffare motstånd än det här och nu är han dessutom kraftigt kuskförstärkt här då han får Björn Goop i sulkyn vilket är den första gången som han får en riktig catchdriver i sulkyn med all respekt för Hans-Owe Sundberg och Per Lennartsson. Hans Owe-Sundberg känner hästen mycket väl och det är inte säkert att kuskbytet är någon stor fördel men vi är inne på att det är det. Samtidigt förväntar vi oss att han missar spets här och det finns därmed en klar risk för en ofördelaktig resa och detta i kombination med att vi ser skobalansen som ett minus så kan vi inte riktigt köpa det förväntade stora favoritskapet.

Vårt förstastreck är istället 3 Attack Diablo (11 %) som är vår klara spetsfavorit där formen borde vara på uppåtgående då han gjort en start efter ett kortare uppehåll och prestationen då var mersmakande. Det här handlar tyvärr också om en barfotahäst men med tanke på att han biter ifrån sig riktigt bra i spets så tror vi att han kan rinna undan ändå utan att vara på topp då skobalansen hämmar favoriten också. Vi tror helt enkelt att skobalansen missgynnar de här två hästarna ungefär lika mycket och att positionerna därmed fäller avgörandet mellan dem. Procenten lär dock stiga till ca 20-25 % och vi anser honom vara klart prisvärt upp mot 35 %. Vi tar även med 4 Nato Dream (3,6 %) på systemet som C-häst trots de lite sämre prestationerna på slutet då han visat att han trivs klart bäst på Solvalla medan vi ratar 7 Claes Boko (8,5 %) som vi dels förväntar oss behöver något riktigt lopp i kroppen innan formen är där och dessutom dels kommer att få en betydande del av strecken på sig ifrån de strukna hästarna då han är först i turordningen även om det bara var någon miljon omsatt vid strykningarna.

V86-3

Den tredje V86-avdelningen är ett kortdistanslopp med autostart och propositionen 20 001 – 110 000 SEK och det här loppet var svårt att få grepp om då det vimlar av “dåliga” kuskar och rent sportligt håller hästarna ingen högre nivå heller med många hästar som jagar sin första seger på länge. Det är dock ingen tvekan om vem som blir favorit för det är 9 Valentino (53 %) och att han rent kapacitetsmässigt höjer sig lite gentemot resten håller vi med om men samtidigt känns skobalansen som ett osäkerhetsmoment och startspåret är statistiskt ett stort minus. Vi ser det inte som en häst som bara rundar ett fält hur som helst och nöjer oss med B-gruppen då vi anser att procenten är väl tilltagen och spelvärdet är neutralt.

Vårt förstastreck är istället 11 Une di Poggio (8,3 %) trots att det är ett treårigt sto från bakspår vilket normalt sett är en stor nackdel – speciellt över kort distans. Till den här låga procenten så kan vi dock inte motstå då vi anser att hon är klart prisvärd eftersom hon visat fartresurser som räcker långt i det här billiga sällskapet och hon dessutom körs av en av de bättre kuskarna i loppet. Hon fungerar bra med skor också vilket är viktigt att ta hänsyn till och rent statistiskt tillhör kanke något förvånande startspåret de bättre i loppet också i den här propositionen. Som vi nämnde ovan så känns loppet dock väldigt ovisst och vi rekommenderar att strecka på ordentligt här då storfavoriten är svår att gå på och känslan är att loppet kan bli väldigt konstigt kört med så en hel del sämre kuskar i fältet. Vi nöjer oss med sex streck på vårt systemförslag men hade gärna fyllt på med ytterligare tre-fyra streck.

V86-4

Den fjärde V86-avdelningen är ett kortdistanslopp för tvååriga ston med tillägg vid vunna 60 001 SEK och totalt är det fjorton hästar varav två ekipage startar från tillägg och även om 13 Kiss Me Tooma (2,3 %) har inlett kariärren på ett bra sätt så är känslan att hon står omöjligt till. Som ni kanske anar så är detta en väldigt ovanlig proposition och då nästan samtliga hästar endast har gjort ett fåtal starter så kan vi förvänta oss att en del har höjt sig rejält till denna start jämfört med tidigare och det har gjort att vi ändrat oss lite från vår första tanke när vi gick igenom loppet.

Klar favorit är 2 Lorina Citron (50 %) och här var vår spontana känsla att henne ska vi fälla men vi har svängt om då hon faktiskt har visat bäst fartresurser hittills och var faktiskt nära att spika men slutade till sist i att vi spelar utgång vilket vi skriver mer om nedan. Bakom favoriten anser vi tråkigt nog att det är rätt andrahandare i 7 Golden River (12 %) som liksom favoriten imponerade stort i sin debut och det är anmärkningsvärt att Ola Samuelsson är så positiv och optimistisk på en av sina hästar då han oftast brukar ligga lågt. Där bakom varnar vi främst för 10 Mellby Fake (2,9 %) som körs av toppkusk och skaffat sig hårdhet i hela fyra starter vilket är mycket för detta sällskap. I den senaste starten var hon dessutom kraftigt förbättrad och vi gillade intrycket på henne där och är inne på att hon kommer vara ytterligare förbättrad nu och då kan det räcka långt. Vi väljer att strecka totalt sju hästar och det känns relativt säkert även om det så klart kan komma en smällkaramell här som vi har utanför då det trots allt handlar om tvååriga ston!

V86-5

Den femte V86-avdelningen är ett långdistanslopp med autostart för treåringar med högst 150 000 SEK och loppet har endast lockat nio deltagare och här ser det upplagt ut för spets och slut för vår spik 4 Corporate Wheels (42 %) som vi skriver mer om nedan. Vi tycker inte att det finns något vettigt sätt att lösa det här loppet med en gardering då favoriten höjer sig huvud och hals över motståndarna och det känns därför systemtekniskt rätt att ta ställning mellan de två mest betrodda hästarna här i ett lopp där de flesta slösar streck. Blir vår spik struken så anser vi att andrahandaren 5 Nitro Diablo (36 %) har en lämplig uppgift då han i sin tur höjer sig gentemot övriga motståndet.

V86-6

Den sjätte V86-avdelningen är ett stolopp över kort distans och autostart. Propositionen är 255 001 – 850 000 SEK och knapp favorit är 8 Bonbon Mearas (25 %) och det är svårt att invända mot att hon ska vara betrodd då prestationen senast var mersmakande och hon endast förlorade mot en bra häst i Björn Goops Basic och några sådana hästar finns inte med här idag. Nu startar hon dock ifrån ett kallt åttondespår och skobalansen ser vi också som ett klart minus för henne och hon hamnar därmed med viss tvekan i B-gruppen då vi trots allt anser att hon hästmässigt står för klassen i sällskapet. Det var dock nära att hon hamnade i C-gruppen vilket för övrigt även gäller andrahandaren 6 Seronera (21 %) som också har ett vingelläge och missgynnas av skor. Vi hoppas kort sagt att favoriterna hamnar på vingel och gör bort sig här.

Vårt förstastreck hamnar istället på 11 Tarragona Ås (8,4 %) med Örjan Kihlström som brukar hitta rätt ryggar på vägen och som vann med skorna på senast i en snabb avslutning och vi spelar utgång med. Vi varnar även för 3 Corinne Af Solnäs (17 %) som vi anser har högre vinstchans än favoriterna i loppet men också är missgynnad av skobalansen och det är sämre spelvärde på än vår utgång och vi därmed endast rankar som B-häst. Vi skulle dock helst ha sett henne som A-häst också men fick inte råd med det. Vi har känslan av att det kan bli skrik på henne idag och högre spelprocent närmare spelstopp och nöjer oss med B-gruppen. Totalt tar vi med fem hästar men här liksom i ett par andra lopp så hade vi gärna fyllt på med fler streck.

V86-7

Ett lopp över medeldistans och autostart med propositionen 380 001 – 750 000 SEK där favoritskapet delas av 1 Västerbo Arthur (20 %) och 4 Mr Hot Shot (20 %) och där tror vi mest på den förstnämnde. Han har gått väldigt bra med Robert Bergh i sulkyn och är relativt startsnabb och bör hitta en fin positon härifrån. Även om han statistiskt är bättre på längre distanser så anser vi att statistiken ljuger en del då prestationerna faktiskt varit bättre på kortare distanser på slutet och han känns ganska allround. Håller han upp ledningen så bör det vara en toppchans men även ifrån vinnarhålet är det en bra möjlighet med tanke på att det är open stretch så bör det lösa sig. Risken är dock att det blir en position ännu längre bak men sammantaget känns han klart prisvärd. 4 Mr Hot Shot (20 %) väljer vi dock bort idag då vi har känsla för att det kan bli positionsproblem och även om det var positiva tongångar inför senast där han satt fast i loppet och gick i mål okörd enligt stallet så var vi faktiskt inte speciellt förtjusta i intrycket. Vi sågar inte hästens chanser men denna omgång är väldigt streckkrävande och då vi anser att det är lite minusvärde på honom så plockar vi bort honom från systemet.

Vårt klara förstasteck och utgång är dock inte någon av favoriterna utan 2 Protector (14 %) som vi skriver mer om nedan och vi varnar även för miljonskrällen 12 Red Hot Snapper (0,9 %) idag som det varit lite skrik om på slutet och som värmde riktigt bra och också tävlade klart förbättrat i den senaste starten och då vi förväntar oss att det kan bli en ordentlig körning idag i det här loppet så behöver inte bakspåret vara helt iskallt trots att det är open stretch. Startspåret är anmärkningsvärt nog rent statistiskt ett plus med denna proposition. Han är dessutom inte så missgynnad av skobalansen då han är allround och gått bra med skor på slutet och tävlat bra både med och utan skor genom sin karriär. Totalt tar vi med fem hästar men hade gärna haft med ytterligare tre steck för att känna oss helt trygga men då det är ett par betrodda hästar som vi inte är inne på så måste vi vara stenhårda här i vår jakt på spelvärde!

V86-8

Dagens avslutande lopp inom V86-spelet är ett treåringslopp över medeldistans och autostart. Klar favorit är 11 Han Herred (38 %) och det är en sort som vi verkligen gillar och spår stor utveckling för. Vi har dock svårt att köpa det stora favoritskapet då utgångsläget är besvärligt den här gången och även om han nu fått ett lopp i kroppen är det osäkert hur det satt sig då han inte travade speciellt bra under loppet även om Stig H Johansson skyller det på banan. Det låter i alla fall mellan raderna som att han kan behöva ytterligare ett lopp i kroppen innan vi kan förvänta oss en topprestation och då han dessutom ska gå med skor nu vilket han inte gått med sen debuten så är det ett litet osäkerhetsmoment också.  Att det är bästa hästen i sällskapet betvivlar vi inte men med ovan nämnda frågetecken så anser vi att spelvärdet endast är neutralt och lägger ner honom i B-gruppen.

Vår A-duo består istället av betydligt mer spelvärda 6 Hochthereitis Sox (3,4 %) som är bortglömd på strecken och vi skriver mer om under skrällbud samt 9 Antonio Trot (17 %) som är härdad mot kulltoppen och vi anser att han höjt sig rejält under hösten. Det låter optimistiskt ifrån stallet och Björn Goop upp i sulkyn känns som en kraftig kuskförstärkning och hästen är given i A-gruppen för oss till den här procenten. Vi väljer dock att strecka på ordenligt i avslutningen med sju streck och hoppas på favoritfall!

Spiken

V86-5: 4 Corporate Wheels (43 %) har startat sin karriär på ett riktigt bra sätt med tre segrar på fem starter och det känns som att han successivt har blivit allt bättre för varje start. I de två senaste starterna har vi framför allt blivit riktigt imponerade och känslan är att det kan bära långt om hästen får vara skadefri och det hörs även ifrån Bo Falsig att han har höga förväntningar inför framtiden. Förutsättningarna till denna start känns perfekta då vi håller honom som klar spetsfavorit efter några hundra meter efter att 2 Unexpected (0,5 %) som är vår initiala spetsfavorit släpper. Därifrån har vi svårt att se någon ta ner vår spik och det låter nästan uppgivet på förhand hos flera av motståndarna.

Att det nu är lång distans kan ses som ett frågetecken men för oss är det snarare ett utropstecken då vi intrycksmässigt håller lång distans som en fördel och andra plus är att tävlingarna går på Åby vilket är en bana han presterat bra på och skotvånget är även det en relativ fördel då det är hans ordinarie balans till skillnad mot flera motståndare som normalt har någon form av barfotabalans och det är också en fördel att det värsta motbudet står direkt utanför honom sida vid sida. Vi tror helt enkelt på ett rätt trist lopp där favoriten får bestämma tempot ifrån ledningen och därefter kan vinna på ett relativt intetsägande sätt. Om det finns något som talar emot så är det väl Bo Falsig i sulkyn som inte är någon som vi brukar lita på men vi gör ett undantag den här gången eftersom det handlar om en undantagshäst. Vi taxerar vinstchansen till 58 %.

Utgångar

V86-4: 2 Lorina Citron (49 %) startar i ett mycket lurigt stolopp för tvååringar och vi väljer att lägga tyngdpunkten på vårt system på henne. Vi blev nämligen mycket imponerade av debuten och även om andraspåret med voltstart över hetsiga 1640 meter normalt sett borde vara ett stort orosmoln så känner vi oss relativt trygga med att Björn Goop i sulkyn löser situationen. Att det är just Björn Goop som sitter i sulkyn känns som ett stort plus då han kör med flyt för närvarnde och är en mästare att få till det i voltstart. Vi har faktiskt relativt goda förhoppnignar om att han kommer iväg tillräckligt bra för att få överta spets ganska omgående och det är en kraftigt bidragande orsak till att vi köper favoritskapet.

Om vårt scenario ovan stämmer och hästen sitter i spets relativt snabbt så är loppet mer eller mindre över då vi som sagt ovan dels är imponerade av hästen men framför allt så finns det ingen bättre kusk med betrodda hästar i spets än Björn Goop. Han har mycket respekt med sig och sätter “skräck” i motståndarna och får förvånansvärt nog ofta göra om loppen till blufflopp. Om vår utgång missar spets så blir det givetvis lite knepigare men så länge Björn Goop får hästen att komma iväg i rätt gångart och hittar en vettig positon så bör vinstchansen vara minst i paritet med nuvarande procent.

Det finns ytterligare ett stort skäl till att lägga tyngdpunkten eller kanske till och med chansspika Lorina Citron. Det är nämligen att detta lopp är ett typiskt garderingslopp och att vi är övertygade om att i princip alla experter och tipstjänster kommer förespråka en bred gardering. Detta medför i sin tur att de flesta större system kommer att gardera och det är framför allt mot dessa system som vi krigar. Kan vi få en “edge” genom att göra precis tvärtom så är det värt mycket! Vi taxerar vinstchansen till 51 % och genom att vi troligtvis lägger en mycket större tyngdpunkt på favoriten än övriga stora system så hoppas vi få ett försprång här. Spelar du med två spikar så rekommenderar vi spik.

V86-6: 11 Tarragona Ås (8,4 %) stod för ett läckert intryck senast vid seger med jänkarvagn och helstängt huvudlag. Vi förväntar oss samma utrustning igen och Tarragona Ås är relativt gynnad av skotvånget jämfört med motståndarna. Bakspåret behöver inte heller vara någon större nackdel idag då hon går bäst i ryggar och vi förväntar oss att det kan bli lite körning idag och ett högt utgångstempo. Att Örjan Kihlström sitter i sulkyn känns perfekt och även om stallet anser att förutsättningarna ser jobbiga ut så anser vi att uppgiften är intressant till en låg spelprocent. Vi taxerar vinstchansen till 15 %.

V86-7: 2 Protector (14 %) är en häst som vi gillar och han stod för en bra prestation senast vid återkomsten efter vila och bör vara kraftigt förbättrad till denna start – speciellt eftersom han tidigare visat sig fungera extra bra med täta starter vilket det är den här gången. Han har intressanta förutsättningar till denna start då det initialt är vår spetsfavorit och även om han missar den positionen så är det goda möjligheter till att han kan få vinnarhålet och det är guld värt på Åby om man har en speedig häst. Faktum är att vi bedömer vinstchansen som störst ifrån vinnarhålet och hoppas att Peter Untersteiner väljer att släppa utifall han når spets. För övrigt kan nämnas att vår utgång trivs som allra bäst på Åby och att det nu är ett relativt hårt gäng ser vi nästan som positivt då Protector har en historik av att höja sig när motståndet hårdnar. Det skadar dessutom inte att vi ser skotvånget som en relativ fördel gentemot konkurrenterna och att han dessutom tidigare har fungerat riktigt bra under vintersäsongen. Vi taxerar vinstchansen till 26 %.

Övervärderade

V86-1: 11 Raspberrysky (21 %) är definitivt den mest kapabla hästen i fältet men samtidigt har hon varit formlös på sistone och stallet har även visat lite sviktande form. Vi ser också skobalansen som ett stort minus och hon har dessutom varit förkyld sedan senast enligt stallet som baissar ganska rejält då det blivit långt mellan starterna vilket vi ser som ett klart minus. Hon kan givetvis inte räknas bort helt på sin höga grundkapacitet men hon kan chansas bort på ett mindre system och vi rankar ner henne till C-gruppen då hon känns överspelad som favorit. Vi taxerar vinstchansen till 9 %.

Skrällbud

V86-1: 10 Caddie June (4,8 %) står väldigt bra inne i loppet och kom tillbaka på ett mersmakande sätt senast efter nästan två månaders vila. Nu är det täta starter vilket hon tidigare har fungerat bra på och hon vann senast på skobalans och har visat sig fungera bra med skor och vi ser det som en relativ fördel med barfotaförbudet. Motståndet i denna start är relativt klent och flera är missgynnade av barfotaförbudet och vi anser att hon kapacitetsmässigt tillhör de bättre i startfältet och även om Marc Elias i sulkyn kanske inte är lika konkurrenskraftig i sulkyn så håller han i alla fall en hyfsad nivå. Det finns sammantaget en del som talar för Caddie June idag och till den här låga procenten är hon tidig för oss. Vi taxerar vinstchansen till 14 %.

V86-8: 6 Hochthereis Sox (3,4 %) har vi tidigare inte varit speciellt förtjusta i då han känts begränsad och mest tände till tillfälligt på skorycket i somras. Den uppfattningen har vi dock reviderat då vi verkligen gillade intrycket på hästen i de två senaste starterna, dvs sedan han börjat gå med ett norskt huvudlag! Näst senast gick han med skor runt om också när han satt fast med krafter kvar i mål. Även om effekterna av ett huvudlag ofta är kraftigast de första gångerna så är förutsättningarna till denna start intressanta då vi är lite inne på att han kan öppna tillräckligt snabbt för att överta ledningen och med det förbättrade intrycket i de två senaste starterna så blir vi inte förvånade om han håller hela vägen in i mål. Missar han spets så ger vi inte heller slaget förlorat om Kenneth Haugstad bara hittar ner i vettig position. Vi taxerar vinstchansen till 12 %.

Jokersystemet

V86 Solvalla/Åby

Matematiska systemet

Vårt matematiska systemförslag är utifrån vår ranking:

8*3*6*1*1*4*4*7 = 4 032 kronor[/content_protector]