V86 Solvalla/Åby

V86

S:t Leger och flera styrkeprov inom V86 Solvalla/Åby

[content_protector password=”stleger” cookie_expires=”0″]Förra onsdagen var våra tips ganska usla och vi fick verkligen stå i skamvrån efteråt. Det finns givetvis många ursäkter som vi inte tänker upprepa men framför allt var det utgångarna vi kom snett på och det är bara att ta nya tag och revanschlusten är stor. Glädjande nog var istället våra tips till lördagens omgång på Färjestad klockrena där våra scenarion stämde nästan prickfritt och den spelvärda spiken Slide So Easy levererade. Omgången som helhet blev dock lite av en favoritparad men det är inte mycket att göra något åt.

Dagens V86Xpress-omgång delas mellan Solvalla och Åby vilket är vår favoritkombination vad gäller den normala rotationen inom V86 och den ser relativt okej ut och vi ger den en trea på en femgradig skala i spelvärde. Som vanligt får vi se några riktiga storfavoriter inom V86 och även om spelformen tål att några av dessa vinner så är det alltid en uppförsbacke vid favoritvinster om man hoppas på en fin utdelning. Denna vecka har vi goda förhoppningar om att åtminstone några av favoriterna kan falla och finner det inte omöjligt att båda de största förlorar även om det är bra hästar och berättigade som favoriter.

Vår spik kommer i V86-6 där vi får se 10 Michelangelo Ås (49 %) som bör städa av det här lilla fältet ganska enkelt då han står för klassen i sällskapet och där spiken känns given. I övrigt hoppas vi mycket på att det skräller till ordentligt i V86-2 samt i V86-3 där vi garderar brett med många skrällar i A- och B-grupperna.

V86-1

Omgången inleds med S:t Legers stayerlopp för fyraåringar som också är lite av omgångens huvudlopp. Tyvärr blev det bara sex deltagare vilket får ses som ett misslyckande och det är inte heller den yttersta fyraåringseliten som gör upp om pengarna. Dessutom låter det inte speciellt påställt ifrån flera av ekipagen då detta lopp verkar mer ses som ett lopp i matchning mot andra uppgifter och det gör loppet lite svårbedömt och det är också ganska rundspelat.

Knapp favorit är 6 Twister Bi (26 %) som även är den som vi håller klart högst kapacitetsmässigt i fältet. Vi är dock tveksamma till hur han klarar distansen då han har en förmåga att bli hetsig i loppen och det har man sällan råd med här. Om Christoffer Eriksson laddar framåt är vi övertygade om att han får överta spets men nu låter det som att han ska köras i ryggar för att hålla hästen lugn och det köper vi fullt ut. Vi är dock tveksamma till om det lyckas och nöjer oss med B-häst då procenten inte är speciellt tilltalande och det dessutom finns en stor risk att han kommer få göra mycket jobb själv då det brukar bli ett pärlband med hästar i rad när det är så pass få deltagare.

Vi väljer istället att gå på 3 Dragster (15 %) som visat sig duga bra på långa distanser och har sett mycket fin ut på slutet om man bortser från senast då han var sjuk. Överlag så har faktiskt Roger Malmqvist lyckats väldigt bra på slutet med sina få starthästar och även om han är vaccinerad till denna start så lite i brist på annat (finns negativt kring samtliga hästar) väljer vi att gå på honom. Som vi läser loppet kommer han att sitta i spets inledningsvis och därifrån kan Roger sedan välja om han kör där eller överlåter spets och tar vinnerhålet istället. Vi tror faktiskt på bättre vinstmöjligheter från vinnarhålet men oavsett så kommer han få en bra resa och vinstchansen är högre än nuvarande procent. Att han ska gå med huvudstång för att inte bryta i kurvorna är något som vi hoppas ska ge en positiv effekt också och vi spelar ensam A-häst på honom men loppet är svårlöst och vi väljer faktiskt att helgardera.

V86-2

Den andra avdelningen är ett långlopp i låg klass och här har vi känslan av att det kan skrälla till ordentligt. Klar favorit i nuläget är 3 Rorri Bris (40 %) och favoritskapet köper vi men samtidigt anser vi att han är lite för hårt spelad med tanke på att det nu antagligen blir bakskor igen och vi ser det även som ett minus att han är tre år och möter äldre hästar – inte minst då det är lång distans vilket hästen inte imponerade över näst senast i tidigare regi. Dessutom tillhör inte Mattias Djuse de vassaste kuskarna i loppet. Vi gillade visserligen intrycket på hästen i den senaste starten och har hög respekt för Mattias Djuses förmåga att omvandla hästar men spelvärdet  känns ganska neutralt och vi rankar ner i B-gruppen.

Vår förstahäst är istället 7 Dallas S.I.R. (4,9 %) som vi skriver mer om under skrällbud och i vår A-grupp har vi även med 2 Frantic (15 %) som kommer med absolut toppform och mycket väl kan spurta ner allt vid rätt resa. Vi vill också varna lite extra för vår B-häst 4 Slaghöken (0,8 %) som nu startar från ett perfekt utgångsläge och vi tycker han är underskattad och står sig bra i det här sällskapet och förstår därmed inte den låga procenten. Totalt tar vi med sju hästar i loppet och väljer att ”chansa” bort 1 Titan Neo (21 %) som har en hyfsad vinstchans (8 %) men där vi anser att det är för dåligt spelvärde.

V86-3

Den tredje avdelningen är ett medeldistanslopp motsvarande Klass II som håller en relativt bra nivå för klassen. Klar favorit är i nuläget den svåra 2 Qahar Q.C. (33%) och vi köper inte alls den procenten och sänker ner i C-gruppen och skriver mer om honom under övervärderade. Vi har hittat två spelmässiga fynd i form av 5 Dragalagaboomboom (7,1 %) samt 3 Kosmopolitan Du Gull (5,1 %) som vi spelar utgång med och vinner någon av dessa så bör vi ha ett guldläge för fina pengar. Rent vinstchansmässigt anser vi annars att Conrads Lugauers fine 8 Hamilton Noa (16 %) har högst vinstchans i loppet trots sitt besvärliga utgångsläge men spelvärdet är inte lika högt som på ovan nämnda duo så vi nöjer oss med att höja upp honom till A-häst och att lägga en lite tyngre del av insatserna på Hamilton Noa än övriga. Totalt tar vi med åtta hästar i loppet och här känner vi oss övertygade om att vi har med vinnaren på systemet. Gör du ett mindre system så kan du ta bort våra C-hästar här med brasklappen att du ibland kommer åka ut på favoriten Qahar Q.C. om han sköter sig men betydligt mer sällan än de 33 % som han är spelad till.

V86-4

Den fjärde avdelningen är ett treåringslopp över medeldistans med endast åtta deltagare.
Omgångens största favorit hittas här i form av 8 Mellby Emeralds (76 %) och tyvärr så har han visat klart högre resurser än motståndarna men samtidigt anser vi att han är för hårt spelad. Anledningen är dels att han antagligen ska gå med bakskor nu vilket verkar vara en klar nackdel för den här hästen som bara har tävlat så två gånger i sin karriär och stått för ganska bleka insatser då och det var dels faktiskt ett relativt tungt lopp som han fick senast och det är inte säkert att han tagit det loppet på ett bra sätt även om det är huvudscenariot. Dessutom så vet vi av erfarenhet att treåringar ibland skiftar mycket i prestationer från gång till annan och varningsklockorna ringer med tanke på den höga spelprocenten.

Trots att de gör det så måste vi dock ranka honom som ensam A-häst då han höjer sig gentemot motståndarna och Reijo Liljendahl brukar ha ordning på sina hästar och det låter uppåt ifrån stallet men vi lägger trots allt bara omkring 40 % av systemet på honom vilket är betydligt mindre än hans spelprocent. Bakom favoriten känns 3 Castle Hall (6,9 %) klar mest intressant och vi skriver mer om honom under skrällbud. Totalt tar vi med fem hästar och försöker jobba in en skräll här då känslan är att lite vad som helst kan hända om favoriten sviker.

V86-5

Denna tävlingsdag går i långkubbarnas tecken och här får vi ytterligare ett långlopp med autostart. Loppet är en spårtrappa och det skiljer relativt mycket mellan intjänade pengar. Som vanligt när det gäller långlopp är loppet ihåligt och halva startfältet startar relativt chanslösa och klart högst vinstchans i loppet anser vi att Peter Untersteiners 11 Mellby Ciceron (28 %) har där vi spelar utgång. Bakom favoriten vill vi varna för 8 Bakers Ransom (8,9 %) som Veijo Heiskanen varnade för senast där hon var godkänd utan att räcka till i ett stentufft sällskap och nu gjort två starter i hans regi. Träningsrapporterna är i alla fall fortsatt väldigt positiva och vi har hög respekt för grundkapaciteten och kommer hon någorlunda till från sitt bökiga utgångsläge så blir hon segerfarlig.

V86-6

I den sjätte avdelningen hittar vi vår spik 10 Michelangelo Ås (49 %) som vi anser står för klassen i sällskapet och borde vara större favorit. Blir han struken eller om ni inte köper spiken så vill vi framför allt varna för 2 Panoramic (15 %) som ser bättre och bättre ut för varje start nu och det låter även positivt ifrån stallet. Kommer vår spik bort tror vi faktiskt att han kan krossa allt den tunga vägen då det inte är det allra tuffaste loppet.

V86-7

Detta är ett stolopp i relativt hög klass och vi tror att det helt och hållet står mellan framspårshästarna och klar favorit är 2 Netherlee’s Dream (36 %) och här köper vi favoritskapet och spelar utgång. Bakom henne är 3 Britt Palema (8,1 %) tidig för oss och borde i vår bok vara klar andrahandare. Visserligen är medeldistans ett minus men samtidigt så gillade vi verkligen intrycket i den senaste starten vilket gör att vi höjer henne i rankingen. Hon är också främsta utmanaren i spetsstriden och Fredrik Persson bör kunna ge sin springare en fin resa och det blir återigen barfota runt om som vanligt. Vi tar totalt med fem hästar i loppet men hade helst haft råd med 1 Corinne Af Solnäs (4,4 %) på vårt systemförslag också som kan få ett perfekt smyglopp med open stretch till slut men hon rymdes tyvärr inte. Ska du ta med en häst till på ditt systemförslag så rekommenderar vi er att fylla på med henne.

V86-8

Dagens avslutande lopp inom V86 ingår i fyrååringsserien för ston och här får  vi se Daniel Redéns läckra 10 Wild Honey (61 %) igen som storfavorit. Vi sågar absolut inte henne men hon känns fortfarande som ett inte helt uträtat frågetecken och vi väljer att ranka ner till B-gruppen då hon trots allt har bakspår och lite problem i svängarna samtidigt som det känns väldigt intressant med Björn Goop i sulkyn på värsta motbudet 6 Tunika (19 %) som är en mästare på att köra i rätt tempo. Han är naturligtvis fullt medveten om Wild Honeys svaghet och kommer göra allt i sin makt för att utnyttja det och då vi dessutom gillar hur Tunika sett ut på slutet – det blev trots allt lite av ett taktiklopp i Stoderbyt senast – och förväntar oss en topprestation, så anser vi att spelvärdet finns där även om Wild Honey är den bättre hästen. Senast de möttes i maj så gick Wild Honey fram i dödens och vann men det var första barfotastarten i Redéns regi och det har hänt mycket sedan dess med hästar i den här åldern.

Spiken

V86-6: 10 Michelangelo Ås (49 %) matchades hårt av Robert Bergh inom V75 tidigare under året och steg genom klasserna. Han tappade till slut formen lite och fick ta igen sig men har nu återkommit på tävlingsbanorna med besked och han har gjort det på ett bra sätt. Senast var han ute i V75-finalen i Silverdivisionen på Solvalla från ett hopplöst läge och vi trodde faktiskt trots detta att han hade vissa skrällchanser trots tuffa motståndare. Nu blev det inget av det då varvet gick på 1.14,5 och alla i kön var mer eller mindre stekta men hästen såg i alla fall fortsatt fin ut och gick ett slutvarv på 1.10,0 delvis i spåren.

Dagens uppgift ser betydligt enklare ut än senast och det är visserligen bakspår igen men ändå bara tio hästar i fältet vilket gör att han lär hitta en hyfsad position och sedan kan välja om han vill gå fram tidigt eller spara krutet till slut. 2 Panoramic (14 %) som gick riktigt bra senast och känns värst emot kan inte heller öppna speciellt snabbt och lär inte få något försprång genom sitt fina utgångsläge och det är ingen segermasking där vår spik känns betydligt hårdare sida vid sida och ett annat hårt betrodd motbud i 5 Hero Sjöhammar (10 %) känns lite ur form för dagen med både dåliga blodvärden och dåliga hovar för barfotakörning och vi tycker att det här ser ut som en lämplig uppgift för vår spik.

Utgångar

V86-3: 3 Kosmopolit Du Gull (5 %) har stått för starka insatser på slutet och blivit allt bättre. Till denna start så känns utgångläget intressant då vi tror på bra spetsmöjligheter och dessutom ska Fredrik Persson till denna start rycka alla skor och det känns intressant på en storskräll. Vi taxerar vinstchansen till 12 %.

V86-3: 5 Dragalagaboomboom (7,3 %) var klart förbättrad i den senaste starten vilket vi tar med oss till den här starten då han känns kraftigt på gång för tillfället. Han startar dessutom från det statistisk bästa utgångsläget och körs av Jan Hansen som vi anser vara kraftigt underskattad som kusk och motståndet är inte det allra tuffaste då de mest betrodda hästarna kan komma bort direkt. Vi taxerar vinstchansen till 14 %.

V86-5: 11 Mellby Ciceron (27 %) återkom senast efter ett långt uppehåll och operation och insatsen var nästan femstjärnig då han nästan spurtade förbi Gambino Degato efter en vass avslutning ifrån vinnarhålet. Intrycket var i alla fall lysande och till denna start bör han normalt sett ha gått framåt rejält. Vi ser även distansen som ett klart plus och får Peter Untersteiner till styrningen så har vi svårt att se någon stå emot vår utgång och spelar du med två spikar så rekommenderar vi Mellby Ciceron som andra spik. Hästen har dock inte varit säker på benen och vi litar inte helt och hållet på honom än även om det givetvis kan ha blivit bättre av hans operation. Vi taxerar vinstchansen till 41%.

V86-7: 2 Netherlee’s Dream (35 %) kommer från Frode Hamres stall vars hästar har gått som tåget under året och det låter extremt positivt ifrån honom kring Netherlee’s Dream och hennes möjligheter idag i debuten på svensk mark och det förstår vi fullt ut. Detta är en häst som vi verkligen gillar och det ser ut att finnas enorma fartresurser och mycket utveckling  kvar i henne. I den senaste starten tog hon över spets efter tredjespår inledningsvis och vann på ett mycket imponerande sätt och idag är hon vår klara spetsfavorit och vi är inne på att vi kan få se en repris i ett ganska överkomligt sällskap. Det blir även barfota runt om och jänkarvagn till denna start och det låter påställt och blir det inget toktempo inledningsvis så tror vi att hon håller undan. Om hon missar spets så behöver inte heller vinnarhålet vara fel på Åby med deras open stretch! Vi taxerar vinstchansen till 48 %.

Övervärderade

V86-2: 1 Titan Neo (21 %) är andrahandare i V86-2 och det har vi väldigt svårt att köpa då vi inte har blivit speciellt imponerade av honom hittills i karriären. Nu återkommer han dessutom efter vila och även om träningsrapporterna är positiva så är känslan att han lär behöva något lopp i kroppen innan vi får se någon topprestation. Dessutom lär han även bli över från sitt utgångsläge och sedan behöva förlita sig på turen. Vi taxerar vinstchansen till 8 %.

V86-3: 2 Qahar Q.C. (33 %) är en häst som måste ha gett Lutfi Kolgjini en hel del gråa hår, inte minst på slutet där de äntligen trodde att de hade hittat rätt på hans skoning och balans näst senast efter många sorger och bedrövelser men han återföll till gamla galoppsynder igen senast. Det verkar inte enbart vara i starten som hästen är osäker utan han kan galoppera när som helst i loppen och det här är ingen häst som vi gillar att tippa på, speciellt inte som klar favorit från ett lurigt läge. Vi tror nämligen att galopprisken är överhängande från det här läget när alla andra hästar sköljer över honom i starten och det skulle faktsikt förvåna oss lite om han går iväg felfritt. Vi nöjer oss med att ta med favoriten som C-häst men spelar du ett mindre system så rekommenderar vi er att ta bort honom helt – fullt medvetna om att han blir farlig felfri.

Skrällbud

V86-2: 7 Dallas S.I.R. (4,9 %) väljer vi att ranka först trots det besvärliga utgångsläget och det är eftersom vi verkligen gillade den senaste starten då han gick i jänkarvagn för första gången (och med Björn Goop i sulkyn). Han var klart förbättrad då och löser Örjan Kihlström som sitter upp för första gången och är en mästare på svåra taktiska uppgifter det vingliga utgångsläget så anser vi att han bör ha vettiga möjligheter. Vi taxerar vinstchansen till 13 %.

V86-4: 3 Castle Hall (6,9 %) är inte speciellt startsnabb utan lever på sin styrka och gör sällan en dålig insats. Han levererar i princip alltid bra insatser och håller en jämn nivå och vår känsla är att han är lite på väg uppåt för dagen då vi gillade intrycket i den senaste starten. Förutsättningarna till denna start känns intressant då Ove A Lindqvist bör kunna hitta en bra position direkt från utgångsläget och har favoriten en sämre dag – vilket vi anser är mycket möjligt – så anser vi att Castle Hall bör kunna ta ner övriga på ren styrka. Vi taxerar vinstchansen till 12 %.

Jokersystemet

V86 Solvalla/Åby

Matematiska systemet

Vårt matematiska systemförslag är utifrån vår ranking:

4*7*7*5*1*1*5*3 = 3 675 kronor[/content_protector]