V86 Solvalla/Åby

V86

V86 med Jackpot och 19 miljoner till en ensam vinnare och spelvärdet är stort – spiken bör vinna ganska lätt

[content_protector password=”superjackpot” cookie_expires=”0″]Den senaste V86-omgången som vi släppte tips till var innan julafton då det varit fullt upp med V75-omgångar sedan dess och den omgången var kort sagt inte mycket att hänga i julgranen för vår del då spiken svek som storfavorit och Lincoln Lawyer vann som övervärderad trots att han gick med skor runt om i ett ganska billigt sällskap. Det ska dock sägas att omgången var väldigt svår då det blev Jackpot i åttarättspotten och det var många hästar som underpresterade på banunderlaget – inte minst på Bergsåker som kan vara en bana som är riktigt lurig att springa på ibland vilket syns i statistiken där utdelningarna ramlar iväg ordentligt när det är svåra förutsättningar. Loke Survive sågade vi framgångsrikt i den omgången då vi lade honom utanför ramen men han startar igen och den här gången tar vi faktiskt med honom som B-häst då han möter sämre hästar än senast även om han verkar bli väl hårt spelad igen på sin smickrande rad.

Det är dags för Solvalla/Åby att arrangera V86Xpress och omgången är kryddad med en stor Jackpot med uppskattningsvis 19 miljoner kronor till en ensam vinnare. Det är ovanligt med Jackpot på åtta rätt och omgången är därmed extra intressant. Vi ger omgången en fyra i spelvärde på en femgradig skala tack vare att det är vår favoritkombination Solvalla/Åby samt den stora Jackpoten även om det ska sägas att några lopp är lite korta samtidigt som det ramlat in en del tunga strykningar och det inte finns så mycket het balansinformation. Annars så hade vi gett omgången en femma. Vi kan nog förvänta oss att flera strykningar ramlar in under dagen då det har snöat över landet sedan igår vilket brukar leda till båda sjukdomar och transportproblem. Det gäller också att hålla ett extra öga på banunderlaget i såna här tider då det är svårt att förutspå hur banan ska bli på förhand men så länge det är minusgrader som i Stockholmsområdet så lär det bli hårt och stumt, dvs en normal bana för årstiden. Det är väl antagligen mest på Åby som det kan bli knepigt då det verkar bli omkring nollgradigt.

Vi tror på förhållandevis många favoriter idag då flera har fina startspår och vettiga uppgifter men vi har också en del drag som vi valt att lyfta upp i A och B-gruppen. Vi spikar 3 Fighting Bax (46 %) i V86-2 som såg bra ut i comebacken senast och trivs den här årstiden med skor runt om och på den långa distansen och vi har känsla för att vi kommer att få se en riktigt bra prestation idag till en förhållandevis låg procent där vi tycker att han borde vara större favorit i ett ganska färglöst gäng.

ATG tillåter inte filinlämning direkt på Tillsammans-sidan för V86 ännu men vi kör vidare med V86 Tillsammans på Andelskungen vilket känns som ett bra alternativ då det är svårt att nå hela vägen fram till åtta rätt när man spelar ensam. Om du är intresserad av våra andelsspel på V86 Tillsammans där vi kör två bolag för 150 SEK respektive 450 SEK per andel så kan du klicka här: https://tillsammans.atg.se/inbjudan/3U6X-7Z3P-21575 Det finns tyvärr inte möjlighet att köra tio andelar per system utan enbart fem eller 25 andelar i nuläget men förhoppningsvis så botar ATG dessa barnsjukdomar ganska snabbt.

V86-1

V86-omgången inleds med ett låndistanslopp med autostart och propositionen 68 001 – 255 000 SEK. Loppet håller verkligen ingen högre klass och nu märks det på kvaliteten att vi är mitt inne i vintern och kanske också att vi kommer från en period med fina prispengar och intensivt tävlande. Loppet är en spårtrappa och öppet för 15 hästar men det är bara elva hästar anmälda och efter en strykning är det bara tio hästar kvar vilket innebär att hästarna med mycket prispengar har hamnat ovanligt bra till i loppet.

Loppets klara favorit och faktiskt omgångens största favorit i skrivande stund hittar vi här i form av 5 Loke Survive (54 %) som hade fyra raka segrar inför senast där han mötte övermakten och vi hade lagt honom utanför ramen som ganska hårt betrodd. Han kommer från Robert Berghs stall och det är i nuläget ett stort frågetecken då många av stallets hästar underpresterar grovt för närvarande. Stallformen är helt enkelt usel och även om uppgiften egentligen är relativt bra för favoriten i ett enklare sällskap än senast då det är upplagt för spets så är vi inte speciellt imponerade av honom från första början och vi har svårt att köpa procenten. Vårt förstasteck är istället 11 Polycrates Face (14 %) som är osäker men brukar gå bra på Åby och har hamnat väldigt lämpligt till i den här spårtrappan och vi spelar utgång med och skriver mer om under den rubriken. Rent fartmässigt höjer sig dessa två gentemot motståndarna men det är inga vi litar på så vi väljer att fylla på med ytterligare tre streck och känner oss relativt trygga med det. En häst som är värd att nämna är 7 Navigator Face (9,1 %) som inte är någon större stjärna men biter ifrån sig ganska bra i ledningen och kanske kan sno åt sig den positionen här med många “sargslickare” på framspår vilket skulle vara mycket värt då han trivs bra över den långa distansen. Den senaste gången som han gick i ledningen var i ett V75-lopp över tre varv där han stod på start och fick ge sig mot Reckless och några liknande hästar mitt på upploppet men det finns inte några sådana djur med i det här fältet. Om det blir helstängt huvudlag är det extra intressant men det är inte bestämt i skrivande stund.

V86-2

Dagens andra lopp inom V86-spelet är ett långdistanslopp med autostart och propositionen är 180 001 – 455 000 SEK. Loppets klara favorit är 3 Fighting Bax (46 %) från Daniel Redéns stall och det köper vi fullt ut då han står för klassen i sällskapet som vi ser det och vi väljer därför att spika till en förhållandevis låg procent. Vi motiverar det under separat rubrik nedan.

Om du inte köper vår spik så räcker det långt att låsa loppet på tre streck då vi anser att de distansgynnade 1 Ramboldo Jet (16 %) samt 7 Reggae Hall (11 %) (den senare har 4-1-2 på åtta starter över distansen) höjer sig gentemot de övriga efter strykningen på Scarlets Mirakel och vi skulle bli lite förvånade om vinnaren hittas utanför denna trio. Vi lägger den förstnämnda som reserv då den sistnämnda är först i turordningen vid en eventuell strykning av vårt spikförslag. Att de främsta motbuden är andra- och tredehandaren är ett argument för att spika enligt vår mening då det systemtekniskt ger mer potential att ta ställning här.

V86-3

Den tredje V86-avdelningen är ett kortdistanslopp med autostart och propositionen 185 001 – 425 000 SEK och det är endast öppet för ston. Klar favorit är 2 You Know Me (44 %) som kommer från Conrad Lugauers stall som visat fin form på slutet. Hon vann efter en liten paus senast över aktuell distans och det var första gången som hon fick ett resultat över den korta distansen och det var en positiv insats. Hon trivs under årstiden (2-4-1 på sju starter) och med skor på hovarna (7-7-2 på 24 starter) och vi köper favoritskapet med viss tvekan eftersom förutsättningarna känns bra då det är vår klara spetsfavorit och vi bedömer risken för att hon spårar runt om som relativt hög. Vi nöjer oss däremot med att spela henne som ensam A-häst då det trots allt är täta starter som hon inte vunnit med tidigare och det ser vi som ett litet orosmoln i kombination med den korta distansen som inte är något plus utan vi hade föredragit medeldistans. Conrad Lugauer i sulkyn tillhör dessutom inte någon av toppkuskarna och det finns tillräckligt med frågetecken för att vi ska nöja oss med A-häst och inte gör mer av henne.

Bakom favoriten rankar vi andrahandaren 5 Snow Angel (17 %) som kommer med en vass form och har en rykande spurt med ett lopp på rulle. Från ett fint startspår bör hon hamna vettigt till och blir det lite för hårt tempo på loppet så lär hennes spurt bita bra och distansen känns som en fördel för hennes del. 3 Lonely Star (13 %) har inte vunnit med skor runt om efter elva försök men hon verkar på gång för dagen och var positiv senast med skorna på bakom Diva Deo och måste räknas tidigt här. Bästa skrällen i loppet är annars 11 Twist And Shout (2,4 %) som fungerat bra med Kevin Oscarsson tidigare och kanske är den som har visat upp mest fartresurer i sällskapet. Nu är visserligen utgångsläget uselt men får Kevin till styrningen så är hon inte alls ofarlig. Vi väljer att ta med hela sju streck i detta lopp då vi har en känsla för att lite vad som helst kan hända och vi jobbar gärna bort favoriten trots att det är vår A-häst.

V86-4

Den fjärde V86-avdelningen går över medeldistans och autostart med propositionen 445 001 – 1 000 000 SEK och loppet känns väldigt ihåligt. Vi blir väldigt förvånade om vinnaren hittas utanför vår systemram på fem streck. Klar favorit är 3 Mellby Collector (44 %) som blev för vass senast och känslan är lite att han tävlar emot sig själv i detta lopp och vi spelar utgång och skriver mer om honom nedan. Bakom favoriten anser vi att 5 Petter Rags (15 %) är berättigad andrahandare trots att han mest prenumererat på andraplatser det senaste året. Vi anser dock inte att det är en ickevinnare och att det mer handlat om otur. Nu är formen på topp och startspåret perfekt och han bör få ett bra löpningsförlopp härifrån. Kommer favoriten bort så bör han ha bra möjligheter att spurta ner övriga. Loppets roliga skräll är annars 2 Xceed G.T. (3,3 %) som såg riktigt fin ut senast och kanske äntligen är på gång efter att ha tjänat mycket pengar som unghäst som varit svåra att bära. Han verkade trivas bäst på kort distans tidigare och har bara gjort två starter under vintern men efter den senaste starten så har han en seger och en andraplats på två starter under vintern och det var dessutom hans första seger över medeldistans (efter 21 försök) med en snabb 1.11-avslutning och det är extra positivt med tanke på det. Som lågprocentare känns han intressant då fartresurserna finns inombords.

V86-5

Den femte V86-avdelningen är ett kortdistanslopp med autostart och propositionen är 38 001 – 115 000 SEK och det håller ingen högre klass och trots att favoriten 4 Une di Poggie (50 %) endast har en seger på 13 starter så anser vi att hon är berättigad favorit och spelar utgång på henne i det här sällskapet vilket vi skriver mer om nedan. Bakom favoriten anser vi även att andrahandaren 3 Valnes Filippa (18 %) är korrekt då hon är vår spetsfavorit och har tidigare visat sig fungera bra på kort distans. Den sämre prestationen senast berodde på halsprobem enligt stallet och vi ger henne en ny chans. Till denna start bedömer tränaren att det inte ska vara något problem även om det är ett  litet orosmoln i kombination med att hon inte gått så bra med skor runt om på slutet. Fungerar hästen som hon ska bedömer vi att hon har bra möjligheter att spåra runt om utifall favoriten kommer bort. Favoritduon är dock inga vi litar fullt ut på och vi väljer att strecka på med ytterligare några streck och tar totalt med sex streck och här kan det skrälla till då det är lågklassigt och inte några segermaskiner med.

V86-6

Den sjätte V86-avdelningen är ett stolopp över medeldistans med autostart och propositionen 75 001 – 225 000 SEK. Vi har svårt att se vinnaren utanför vår systemram och tyvärr försvann mycket av spelvärdet i loppet i skrivande stund då storfavoriten Ditty Bopper blev struken under eftermiddagen vilken vi ansåg var en felaktig favorit. Loppet är nu relativt rundspelat och vårt klara förstasteck är 10 Fideli Star (13 %) som har fungerat klart förbättrat i ny regi och var ute inom V75 senast i en spårtrappa och gjorde ett topplopp som fyra där hon blev ganska bortkörd. Nu går hon ner i klass som det känns eftersom det var öppet upp till halvmiljonen senast och vi är inne på att hon fäller allt med rätt ryggresa. Alla siffror talar emot henne om man kollar på historiken då hon inte imponerade i tidigare regi men vi får helt enkelt gå på synintrycket från de två senaste starterna på henne där hon åtminstone visat att hon klarar av att prestera fint med skor runt om och under den här årstiden. Stallet låter också optimistiska även om det är normalt för Åke Lindblom.

I vår A-grupp lägger vi även 7 Luckyline America (7,1 %) som vi skriver mer om under skrällbud. Bakom de ovan nämnda varnar vi lite extra för 5 Molly de Castella (3,3 %) som verkar vara kraftigt på väg uppåt och startar från ett perfekt startspår och totalt tar vi med sex streck.

V86-7

Den sjunde avdelningen är ett medeldistanslopp med autostart och propositionen 255 001 – 705 000 SEK. Detta lopp är omgångens sportsliga höjdpunkt och här finns det flera springare som hävdar sig väl inom V75. Klar favorit är 3 Valentino Strix (41 %) och det är en sort som vi gillar som trivs bra med skor runt om och att han är betrodd har vi inga större invändingar emot. Däremot har han ingen överkapacitet för sällskapet samtidigt som det lutar åt en tung resa och vi anser att spelvärdet är svagt negativt och nöjer oss med att lägga honom först i B-gruppen.

Vårt förstastreck är istället 2 New Muscle Ås (11 %) som härdats i tuffa sällskap och gjorde debut i regi Veijo Heiskanen i det senaste loppet. Då blev det ett äkta preparélopp men intrycket var strålande och inför denna start är det mer positiva tongångar ifrån stallet och idag lär han köras ifrån spets vilket ska bli mycket intressant. Vi håller honom som vår spetsfavorit och han kan bli svårslagen från den positionen då det finns talang i honom och vi har tidigare sett hur Veijo Heiskanen omvandlat sina nyförvärv. Bakom vår tipsetta är 1 Unik Tamsen (1,7 %) lite intressant som miljonskräll från innerspåret och honom skriver vi mer om under skrällbud. Totalt tar vi med sju streck och hoppas på favoritfall.

V86-8

Dagens avslutande lopp inom V86-spelet är ett stolopp över kort distans och autostart och propositionen är 225 001 – 650 000 SEK. Liksom flera av dagens lopp så är detta lopp mycket ihåligt och halva startfältet ses med en minimal vinstchans. Loppets favorit är 8  Natalie de Vie (27 %) och hon står verkligen för klassen i sällskapet. Nu återkommer hon efter uppehåll och operation vilket kan ses som frågetecken men samtidigt är rapporterna goda och hon har tidigare fungerat bra efter uppehåll (tre vinster på fyra försök) och det finns mycket som talar för att halsoperationen kan ha gjort henne gott också. Årstiden passar bra (två segrar och en andraplats under vintern) och skor på hovarna verkar nästan vara en fördel för henne (fem segrar och en andraplats på sju starter). Distansen är ett frågetecken med en andraplats som bäst på fem försök och utgångsläget är givetvis uselt med spår åtta och det finns en klar vingelrisk härifrån och att Per Lennartsson kör ser vi även som ett klart minus kontra Erik Adielsson som kört tidigare. Trots detta anser vi att hon är berättigad favorit och given tipsetta.

I A-gruppen lägger vi även 7 Dedes Mythical (11 %) som visat absolut toppform på slutet och har kapacitet som duger bra här. Får Sune L Nilsson som sitter i sulkyn som vanligt till styrningen så har hon goda möjligheter att krossa allt även om det blir en del grovjobb själv. Hon går bra med skor runt om och trivs antagligen mer på distansen än vår tipsetta (aldrig missat en plats bland de tre första i mål över distansen på tre försök). På systemet tar vi även med 2 Enjoy Boko (6,8 %) som är spetsfavorit och gynnas av den korta distansen där hon inte hinner pulla bort så mycket krafter och har bra fart när hon fungerar fullt ut samt 6 Evening Prayer (7,0 %) som visserligen är bäst barfota runt om men möter enklare hästar än vanligt nu och är härdad mot tuffa sällskap och har kapacitet som duger bra. Det är flera hästar som är hårt spelade här – en som vi skriver om under överspelade nedan – men de här fyra hästarna räcker långt.

Spiken

V86-2: 3 Fighting Bax (46 %) startade som hårt betrodd i ett stayerlopp inom V75 senast och efter en passiv preparéstyrning från Örjan Kihlström så spurtade han på ett mersmakande sätt till andraplatsen i första starten efter vila. Det lyste verkligen form om hästen och han bör vara förbättrad till denna start då han senast återkom efter kortare vila. Till dagens start så känns förutsättningarna perfekta då han trivs utmärkt på lång distans (två segrar och en tredjeplats på tre starter) och tidigare har fungerat fint med täta starter (en seger och en galopp på två försök). Dessutom bör Kenneth Haugstaud (en seger på ett försök tillsammans) hitta en fin position direkt och vi är inne på att han kan överta spets relativt omgående om han ställer frågan och därifrån är han obesegrad efter två starter. Vi vill dock poängtera att spets absolut inte är något måste i ett sånt här sällskap då vi tror på goda möjligheter från alla positioner då vi helt enkelt anser han höjer sig  rejält gentemot motståndet. Ett litet frågetecken kan hans något svaga statistik på Solvalla vara där han bara har en seger på sex starter jämfört med fem segrar på tretton starter på övriga banor men det handlar antagligen mest om tillfälligheter, inte minst med tanke på hur bra han gick där senast. Vi tycker att mycket talar för vår spik och att vägen ligger öppen för vinst om han bara går felfritt. Vi taxerar vinstchansen till 60 %.

Utgångar

V86-1: 11 Polycrates Face (14 %) är en högkapabel springare som inte fick det att fungera under fjolåret och 2016 blev ett enda stort fiasko och han kommer nu med fem raka galopper och har galopperat i hela 72 % av sina starter. I den senaste starten så galopperade han som brukligt men vi gillade ändå formintrycket och vi är inne på att han har toppform och att vi kan förvänta oss en bra prestation idag. Det låter även märkbart uppåt ifrån stallet vars hästar sett allt bättre ut de senaste veckorna efter en dålig höst. Hästen har dessutom gått riktigt bra på Åby tidigare där han bara missat platsen en gång (1-2-1 på fem starter och enbart en galopp jämfört med 2-1-0 på 20 starter på på övriga banor) och vi har helt enkelt gott hopp om en felfri resa idag.

Till dagens start är det även ett perfekt tidsintervall gentemot föregående start då han har 2-2-1 på tio starter med detta intervall jämfört med 1-1-0 på 13 starter med övriga intervall. Han har tidigare visat att lång distans är en fördel och skotvånget är en relativ fördel då han alltid går med skor och han står bra inne i den här spårtrappan eftersom det bara är tio hästar till start i skrivande stund. Utan galopp så bör det vara en toppchans då vi är inne på att det är bästa hästen kapacitetsmässigt samtidigt som vi även är lite inne på att storfavoriten kommer göra en sämre prestation. Vi taxerar vinstchansen till 22 %.

V86-4: 3 Mellby Collector (44 %) kommer från Roger Walmanns stall som visat klart uppåtgående form på slutet. Det är en sort som vi gillar och som duger mot klart hårdare motstånd än vad han möter idag när han tävlar på topp. Näst senast höll vi upp honom mot klart hårdare motstånd än det här och andraplatsen bakom Bryssel på lång distans den gången var mersmakande. I den senaste starten blev han för het i spets och den insatsen är bara att dra ett streck över. Förutsättningarna till denna start är annars bra då han gjort sina bästa prestationer på Solvalla och över medeldistans. Dessutom trivs han på vintern och det enda orsomolnet förutom att han var hetsig senast är de täta starterna som inte fungerat på två försök innan. Vi är dock inne på att Mellby Collector vinner detta lopp så länge han är fräsch och inte blir het igen och det låter som om att stallet är inne på detta också och vi tror att de kör på säkerhet idag och låter honom gå i ryggar och att de inte hade tagit ut honom så tätt om det varit några problem med fräschören. Om hästen fungerar så anser vi att det är en berättigad favorit och en tänkbar andraspik. Vi taxerar vinstchansen till 58 %.

V86-5: 4 Une di Poggio (50 %) har bara vunnit en start hittills men det är en sort som vi gillar och vi tror att hon kan avancera en del i klasserna framöver. Hon var visserligen tveksam över aktuell distans näst senast men i den senaste starten var hon positiv igen mot hårdare motstånd och till dagens start går hon ner i klass rejält. Efter senast går träningsrapporterna i dur och mot detta motstånd så är vår känsla att hon tål en del grovjobb om det skulle krävas. Hennes akilleshäl är att hon inte är speciellt startsnabb och även lite osäker på benen vilket har kostat många kronor hittills. Hon har faktiskt 38 % galopper med skor runt om medan hon aldrig galopperat med andra balanser vilket är en liten brasklapp. Från ett liknande startspår har hon dock gått iväg felfritt tidigare och bör kunna trilla ner i en bra position direkt från ett tredje startspår efter strykningen. Vi anser att det är ett profilfattigt lopp och att hon faktiskt står för klassen i sällskapet och i detta lopp kan Thomas Uhrberg välja att gå den tunga vägen om tempot bedarrar eller avvakta med att spurta ner dem till slut om det blir ett hårt inledningstempo. Vi taxerar vinstchansen till 57 %.

Övervärderade

V86-8: 4 Swiss Acount (15 %) är märkligt hårt betrodd i våra ögon då hon verkligen inte övertygat på oss under det senaste året. Hon var en talang som treåring och det verkar som att spelarkollektivet fortfarande bedömer henne på gamla meriter i kombination med kusken och tränaren och att hon nu återkommer efter ca sex veckors vila ser vi även som negativt då hon tidigare inte fungerat med det upplägget utan varit som bäst med täta starter. Vi taxerar vinstchansen till 5 %.

Skrällbud

V86-6: 7 Luckyline America (7,1 %) har haft fin form en längre tid och fick senast äntligen utdelning då hon vann på ett lätt sätt efter en stark insats. Intrycket var strålande och hon verkar vara kraftigt på väg uppåt i form och stallet är optimistiska kring hennes chanser. Det var den första segern under vintersäsongen senast men hon körde upp i vagn i starten innan dess och känslan är att hon har mycket outrättat på tävlingsovalerna. Nu är det visserligen ett vingelläge men strykningen av favoriten underlättar och Claes Sjöström i sulkyn kör med flyt för närvarande och vi blir inte förvånade om hon bara visar sig bäst. Hon har inte haft någon framgång med täta starter tidigare men hon satt med krafter kvar senast hon startade tätt och vi tror inte att det ska behöva vara någon nackdel i nuvarande form. Vi taxerar vinstchansen till 16 %.

V86-7: 1 Unik Tamsen (1,5 %) har höjt sig rejält i den nya regin och blivit allt bättre och förutsättningarna känns perfekta till denna start då det är vår favorit till vinnarhålet och det låter lite påställt till uppgiften då det är positiva träningsrapporter samtidigt som det återigen blir jänkarvagn. Vi är inne på att det kan bli tufft tempo i detta lopp och då hästen har en bra spurtförmåga vid lucka så känns det spännade som lågrprocentare från vinnarhålet. Vi taxerar vinstchansen till 7 %.

Jokersystemet

V86 Solvalla/Åby

Matematiska systemet

Vårt matematiska systemförslag är utifrån vår ranking:

3*1*7*4*4*5*3*3 = 3 780 kronor[/content_protector]