V86 Åby/Eskilstuna

V86

V86Xpress på Åby och Eskilstuna den här veckan igen och vår spik såg ut som en obriserad bomb senast!

[content_protector password=”underlag” cookie_expires=”0″]

Spiken Rapide du Pommeau förlorade snöpligt på V86 förra onsdagen och sedan präglades omgången av att betrodda hästar som vi ansåg det vara neutralt eller negativt värde på vann och det var kort sagt ingen höjdardag för oss och utdelningen blev också låg.

Dagens V86-omgång var tänkt att delas mellan huvudstadsbanan Solvalla och Åby men eftersom Solvallas bankropp har tagit skada av uthyrningen till STCC i helgen så har ledningen tagit beslutet att flytta tävlingarna till Eskilstuna. Det var många som förutsåg att detta skulle inträffa – t ex Daniel Redén som avstod från att anmäla ögonstenen Delicious U.S. då banan varit dålig efter STCC-helgen tidigare år – och det är givetvis ett fiasko att det var värre än nånsin i år och tråkigt för pubiken samt tränare och hästägare m fl som åker på extra kostnader. Det här fiaskot riskerar också att bli ännu värre om de inte hinner fixa till bankroppen tills efter helgen när det är dags att kvala till Kriteriet. Det verkar nämligen finnas en risk för det också.

Vilka spelmässiga konsekvenser STCC-tävlingarna och flytten får för kvällens tävlingar är inte helt lätt att förutsäga men det är väl dels att det är ganska tunt anmält i flera lopp, bl a två lopp med endast sju respektive nio hästar anmälda, vilket möjligen kan ha något med en oro hos tränarna över banans kvalitet för dagen att göra, och dels att vi nu flyttar tävlingarna till en av Sveriges bästa barfotabanor vilket sannolikt är en stor skillnad jämfört med om vi hade tävlat på Solvalla efter en rallyhelg med ojämnt banunderlag. Normalt sett ligger de här banorna dock inte så långt ifrån varandra och det skiljer inte heller så mycket i barfotastatistiken mellan dem. Vi håller dock lite extra utkik efter hästar som är beroende av barfotabalans idag som kan vara gynnade av flytten till Eskilstuna.

Omgångens största segerchans har storfavoriten 3 Uncle Lasse (84 %) i V86-6 men som ni vet så är inte vår ambition att sätta systemen ofta utan att göra system som har det bästa långsiktiga värdet och då vi värderar vinstchansen till 75 % så väljer vi att gardera även om den stora tyngdpunkten av systemet fortfarande ligger på Uncle Lasse. Vår spik hittar vi dock istället i V86-avslutningen där vi anser att 10 Tjacko Zaz (22 %) känns väldigt prisvärd då vi faktiskt tycker att han borde vara klar favorit och ha ca 38 % av insatserna på sig. Även om vinstchansen är klart lägre än Uncle Lasses är detta enligt oss den mest spelvärda spiken idag! Omgången ser annars relativt spelvärd då vi har hittat flera intressanta miljonskrällar i omgången och skulle dessutom Uncle Lasse förlora så har vi ett system som mycket väl kan få hela potten!

På lördag är det som vanligt V75 och vill ni vara med V75 Tillsammans så är ni mer än välkomna och ni hittar mer information om det här: https://skoinfo.se/blogg/spela-v75-tillsammans-via-ombudslag-eller-vara-gamla-lag/

V86-1

Omgången inleds med ett stayerlopp över tre varv som är ojämnt och håller en relativt låg klass och känslan är att det inte kommer behövas en topprestation för att vinna detta lopp utan att det kan bli ganska billigt. Tyvärr anser vi att spelarkåren har kommit hyfsat rätt på loppet och att det är hög risk att vinnaren hittas bland de betrodda hästarna även om vi har vissa förhoppningar på 10 Return to Sweden (2,7 %) som vi skriver mer om under skrällbud och vi har även med två miljonskrällar som C-hästar.

Knapp favorit är i nuläget 1 Rubacuori Alca (29 %) som har gjort tre starter i Sverige med raden 1-2-3 och även om det ser bra ut så är det faktiskt ingen häst som vi tagit till oss. Han slutade senaste trea bakom två topphästar men övriga fältet var inget att hänga i julgranen och att han slog dessa är inget som vi värderar speciellt högt. Intrycket var hyggligt liksom det var i starterna innan då han mött klent motstånd. Nu är utgångsläget bra och det bör bli en fin resa i den främre träffen och möjligtvis till och med i ledningen och då motståndet är relativt klent så kan han givetvis vinna men samtidigt så håller vi både andra- och tredjehandaren som klart bättre hästar och kommer dessa någorlunda till blir vi faktiskt förvånade om favoriten vinner. Vi taxerar vinstchansen till 15 %.

Vår förstahäst är istället 7 Höwings Sydsturm (18 %) som bör gynnas rejält av distansen enligt vårt intryck trots att det är första gången över tre varv. Vi gillar verkligen hur han har presterat på slutet och insatsen senast var klart mersmakande. Han har också en vinnarskalle med hela nio segrar på 38 starter och vi tror att hästen kommer köras mycket offensivt och få överta ledningen relativt snabbt. Lyckas kusken Mads H Nielsen med det så blir han mycket svårslagen enligt vår mening men blir det dödens istället så gynnas vår andra A-häst 11 Barthold K. (28 %) som slutade tvåa på ett mycket bra sätt inom V75 senast. Han kommer med toppform för dagen och är kraftigt på väg uppåt och borde enligt oss vara knapp favorit. Det blir återigen barfota runt om och halvstängt huvudlag som senast och det är en given A-häst på vårt system. Totalt tar vi med sju hästar på systemet och här ser vi hästarna utanför ramen som nästintill chanslösa.

V86-2

Den andra avdelningen är C Th Ericssons Memorial har bara lockat sju startande och det ser riktigt trist ut spelmässigt och här koncentrerar vi oss helt på överlevnad och tar med de fyra hästar som vi anser kan vinna även om även 1 Poochai (7,5 %) har vissa möjligheter men vi anser faktiskt att han är övertreckad trots sin låga procent. Klar favorit är 4 Sir Ratzeputz (36 %) och det köper vi rakt av och spelar utgång. Bästa hästen i loppet är annars antagligen 6 Rod Stewart (22 %) men då han återkommer efter vila och det verkar fattas en del för en topprestation idag så blir det normalt sett svårt att räcka redan nu. Främsta motbudet anser vi istället 5 Order to Fly (13 %) vara då han har visat absolut toppform på slutet men samtidigt har han tidigare haft svårt att räcka till när motståndet hårdnat förut. Nu blir det dock eventullt barfota runt om och det känns intressnant, inte minst sedan tävlingarna flyttat till barfotabanan Eskilstuna.

Vi tar även med 2 Standout (16 %) på systemet då hästen har kapacitet som räcker men intrycket i de två senaste starterna har faktiskt varit ganska dåligt och stallformen hos Melander är rent usel för närvarande. Nu kan det dock bli spets där han går bäst och vi kan nämna att om detta lopp varit för en månad sen när Standout såg läcker ut i flera starter så hade vi troligen spikat men nu var hästen faktiskt nära att hamna i C-gruppen. Han har vunnit över 2640 meter tidigare men det har varit i skrala sammanhang och det lär inte vara någon fördel gentemot konkurrenterna om han inte får fuska bort loppet.

V86-3

Ett treåringslopp som känns väldigt ovisst och vår känsla är att det kan skrälla till rejält här och vi väljer att strecka på ordentligt. Klar favorit är 9 Gizmo De Veluwe (44 %) som är en helbror till fine Brad de Veluwe och tidigare under försommaren visade fina fartresurser vid vinsterna men samtidigt var intrycket i den senaste starten inget vidare och utgångsläget är inget vidare. Vi anser inte att han har visat någon överkapacitet för loppet och som hårt betrodd från bakspår så rankar vi ner honom då det finns gott om hästar i loppet som visat likvärdig kapacitet hittills.

Vår förstahäst är istället 4 Una Blessed (14 %) som vi anser har intressanta förutsättningar nu. Hon är vår klara spetsfavorit och även om hon bara blev trea senast så gillade vi intrycket och vår känsla är att hon är under kraftig utveckling för dagen. Till denna start blir det fortsatt skor runt om men de lättas från järn till aluminiumskor vilket vi ser som ett klart plus. Når Wilhelm Paal – som faktiskt inte är en så tokig kusk – till täten inledningsvis så har vi goda förhoppningar om att hon leder hela vägen till en ganska låg spelprocent.

Bakom vår förstahäst så gillar vi framför allt 6 Mellby Espri (13 %) som stod för ett rejält intryck senast och också är främsta utmanaren till att nå ledningen och vi håller det inte som uteslutet att han kan vinna den tunga vägen. Intressant på strecken är även 5 Jocke Cane (2,5 %) som har ett perfekt startspår och utvecklats snabbt på slutet och får han en bra resa i draget är det inte omöjligt att han blåser till allt över upploppet. Vi streckar totalt åtta hästar i loppet och känner oss trygga med det men vill du komma billigare undan så kan en chansspik på vår förstahäst vara ett alternativ.

V86-4

Detta är ett rent uselt lopp sportsligt sett med många chanslösa hästar men samtidigt gillar vi loppet då vi hittar omgångens största fynd här och det dessutom finns ytterligare två miljonskrällar som kan vara värda att ha med i systemet.

Klar favorit i loppet var V75-meriterade Playboy Face men under eftermiddagen så blev hästen struken och alla extrastreck för de utan reserver med ett par miljoner i omsättning tillkom då 3 Ariana (18 %) enligt turordningen vilket gör att hon bli aningen kallare spelmässigt även om hon fortfarande har en av de bättre vinstchanserna i loppet.

Vi väljer att spela med en utgångsgrupp här i form av favoriten 6 Zeus Karsk (29 %) som körs av Ulf Ohlsson som vi gillar i sulkyn och som bör kunna nå spets och vi därmed anser har klart högst vinstchans i loppet samt med 5 Chris Tomlin Am (3,8 %) som vi anser vara alldelles för borttappad på stecken av spelarna. Vi skriver mer om dessa under rubriken utgångar nedan. Utöver ovan hästar tar vi även med 4 Tayson Bi (1,6 %) som har fartresurser som räcker långt här om han går felfritt och 13 Give Me Money Back (2,1 %) som vi gillade intrycket på senast och nu är kraftigt kuskförstärkt med Erik Adielsson i sulkyn.

V86-5

Den femte avdelningen känns spelmässigt väldigt intressant då den enda av de betrodda hästarna som vi tror på är favoriten 5 Chosen One (39 %) som bör ha klart högst vinstchans och det är intressant att det nu ska bli jänkarvagn för första gången i regi Johan Untersteiner och dessutom ska det eventuellt testas med halvstängt huvudlag. Vi ser dock distansen som en klar nackdel och det var aldrig aktuellt att göra mer utav hästen en att ha honom i A-gruppen.

Vår försthäst på det höga spelvärdet blir istället stänkaren 3 Sparkled Face (1,1 %) som vi skriver mer om under skrällbud och i B-gruppen har vi med två hästar som vi anser vara rejält underspelade då fartresurserna samt formen räcker långt i detta lopp. Utgånglägena är inget vidare för någon av dessa skrällbud men procenten känns ändå för låg. Vi rankar ner de betrodda hästarna 1 Flirtin Beach (19 %) samt 7 Snabba Cash (23 %) i C-gruppen då vi anser att de är ojämna och spelvärdet är lågt på dem trots att de har klart högre vinstchanser än våra skrällbud som vi tar med i B-gruppen. Totalt tar vi med sju hästar på vårt systemförslag men har du en fetare plånbok bör du även ta med 6 Drogba Bob (7,3 %) som bör vara gynnad av distansen men antagligen hamnar på vingel härifrån.

V86-6

I den sjätte avdelningen startar omgångens största favorit 3 Uncle Lasse (84 %) och det är verkligen en häst utöver det vanliga som alla känner till. Han kommer med tre raka segrar som har tagits på ett imponerande sätt och att han är storfavorit är självklart men vi väljer dock att gardera då vi anser att procenten är för hög. Vill du vinna ofta är det dock bara att spika!

Anledningen till garderingen är dels att Stall Melander har haft en usel stallform på slutet och det är lite oroande men framför allt att det låter påställt ifrån 2 Workout Wonder (7 %) och den hästen är lite av ett oskrivet kort. Han har nu gjort tre starter i Europa och sett fin ut hela tiden och speciellt senast vann han genom en imponerande spurt mot Edward Ale. Näst senast mötte han Uncle Lasse och avslutade bra som två efter en resa i kön och till denna start verkar det vara påställt för en mer offensiv styrning. Det är möjligt att hästen når spets och körs han där är det så pass intressant så att en gardering är motiverad med tanke på favoritens höga procent.

Vi tar även med 1 Flash Håleryd (2,6 %) som vi anser vara underskattad och blir det körning mellan ovan nämnda hästar kan Flash Håleryd var den som gynnas av detta då hästen kan leverera rykande spurter.

V86-7

Ett stolopp med dubbla tillägg över medeldistans och normalt sett är det svårt för ston att ta dubbla tillägg över medeldistans men i detta lopp är det endast tre hästar på startvolten och dessutom är vi inte nämnvärt imponerade av dem även om vi tar med 1 Sunny Love (6,9 ) i B-gruppen på läget. Favorit i loppet är 13 Raspberrysky (26 %) vilket vi inte köper och det var nära att hon inte kom med på systemet alls trots att vi har sex hästar i loppet. Vi skriver mer om henne under övervärderade nedan.

Vår idé och förstahäst är istället 12 Makera (13 %) som vi spelar utgång med och också skriver mer om nedan och där bakom plockar vi framför allt med 4 What a Babe (21 %) som var kraftigt förbättrad senast och bör ha vettiga chanser vid felfritt lopp samt 9 Soonaftermidnight (6,1 %) som körs av formkusken Kevin Oscarsson och bör hitta en bra position från springspår på tillägg och faktiskt är vår favorit att sitta i spets efter några hundra meter. Totalt tar vi med sex hästar och känner oss trygga med det.

V86-8

Det avslutande loppet är ett långdistanslopp där de bästa hästarna fick de sämre utgångslägena. Här hittar vi vår spik i form av 10 Tjacko Zaz (23 %) som vi anser borde vara klar favorit. Den här uppgiften anser vi ser riktigt passande ut då han är distansgynnad och vi ser det också som en fördel att detta lopp är så pass nära Derbyt då Timo Nurmos antagligen ställt i ordning för att hästen skulle ha toppform runt denna tidpunkt. Han är en mästare på just detta så för oss är det en betydande parameter.

Rent motståndsmässigt anser vi att loppet är relativt klent och den enda hästen som vi har riktig respekt för och håller kapacitetsmässigt som jämbördig är favoriten 12 Count Respons (34 %) men det har varit problem med honom efter den senaste starten och dessutom startar han från det sämsta utgångsläget.

Spiken

V86-8: 10 Tjacko Zaz (23 %) har förväntningarna varit rätt höga på hela säsongen men hästen har inte levererat i den utsträckning som förväntats även om säsongen har varit hygglig. Vi har inte heller varit speciellt heta på honom i regi Reijo Liljendahl men har i de senaste starterna hos Timo Nurmos blivit tvungna att revidera vår åsikt. Han var i sin debut hos Timo Nurmos ute mot kulltoppar och även om han var chanslös där så slutade han femma på ett mersmakande sätt och såg förbättrad ut. I den senaste starten var det dags för Derbykval och från startspår 12 var förutsättningarna usla. Han såg dock grymt fin ut innan loppet och i själva loppet såg han verkligen ut som en bomb som skulle brisera. Intrycket var minst sagt till vår belåtenhet men tyvärr så fastnade han med alla krafter kvar vilket vi tackar för idag då vi anser att procenten är väldigt tilltalande.

Som vi läser loppet kan Ulf Ohlsson bakom Tjacko Zaz vid lågt inledningstempo antingen välja att avancera framåt direkt och styra loppet ifrån dödens eller eventuellt bli släppt till ledningen då motståndarna bör ha respekt för hästen. Blir det däremot hårt tryck på tillställningen så kan däremot han istället gotta sig i kön och oavsett så tror vi på toppchans. Vi taxerar vinstchansen till 38 %.

Väljer ni att gardera vill vi utöver favoriten 12 Count Response (33 %) framför allt varna för 2 Cosmo Light (3,4 %) som vi verkligen gillade intrycket på i senaste starten och bör duga bra mot övriga hästar i loppet.

Utgångar

V86-2: 4 Sir Ratzeputz (38 %) har utvecklats till en häst för Gulddivisionen och har mycket fin form för dagen enligt stall Timo Nurmos. Han återkom efter vila senast och kunde vinna trots en startgalopp och trots att galopperna på slutet oroar en del så känns det som att han har väldigt fin kapacitet för ett sådant här sällskap och att han kan öppna snabbt och kommer få ett fint lopp. Vi är faktiskt inne på att den initiala spetsfavoriten Standout släpper över den här långa distansen och då ska han ses som stor favorit att vinna loppet till slut.

Han möter visserligen ett par mer rutinerade “guldrävar” men de är kanske inte så distansgynnade eller verkar inte vara riktigt i form för dagen och utgången känns given. Det blir jänkarvagn, barfota runt om och eventuellt halvstängt huvudlag vilket är nära optimal utrustning och att tävlingarna flyttats till Eskilstuna bör vara en fördel för honom även om han galopperade hejdlöst där för tre starter sedan.

V86-4: 5 Chris Tomlin Am (3,4 %) är märkligt bortglömd i denna start då vi anser att hästen har visat en kapacitet som står sig väldigt bra i detta gäng. I den senaste starten så blev det startgalopp men i de två starterna dessförinnan har han sett klart förbättrad ut och vi gillar verkligen vad vi sett. Idag är startspår fyra i volt kanske inte idealiskt men vi ser det inte som någon större galopprisk och det är faktiskt inte helt omöjligt att Markus B Svedberg når spets även om det inte är det mest troliga. Hästen ska gå barfota bak som näst senast vilket vi ser som positivt och får kusken bara till styrningen bör segerchansen vara relativt hög och betydligt högre än spelprocenten i skrivande stund. Vi taxerar vinstchansen till 13 %.

V86-4: 6 Zeus Karsk (27 %) är berättigad favorit i det här loppet då han visat en mycket fin form på slutet även om det inte syns i resultatraden och nu är han vår klara spetsfavorit. Därifrån bör segerchansen i sådana fall vara mycket stor då han visat fartresurser som räcker mycket långt i ett sånt här sällskap och även om han missar den så duger han mycket bra bakifrån och vi ser det som fältets klart bästa häst. Ulf Ohlsson känns som en mycket trygg kusk att hålla i handen i den här typen av lopp också. Vi värderar vinstchansen till 41 %.

V86-7: 12 Makera (13 %) är en häst som vi gillade i regi Flemming Jensen och som nu har gjort två starter hos Peter Untersteiner och det verkar ha slagit väl ut. Vi har i alla fall verkligen gillat intrycket i dessa starter och vår känsla är att det nu på allvar är på väg att lossna för hästen. Till denna tredje start hoppar Peter Untersteiner själv upp i sulkyn för första gången vilket vi anser vara ett klart plus och rent kapacitetsmässigt håller vi hästen klart högst i loppet. Kommer hon bara till från dubbla tillägg är vi övertygade om att hon blåser till allt över upploppet med sin fina speed. Vi taxerar vinstchansen till 25 %.

Övervärderade

V86-5: 7 Snabba Cash (23 %) står sig kapacitetsmässigt väldigt bra i loppet men vi har lite svårt att köpa att han ska vara så pass hårt betrodd i denna start då han inte fått till det i år och återkommer efter vila där han historiskt har behövt något lopp i kroppen för att prestera på topp. Det är dessutom en uppenbar risk för att det blir en vingelresa denna gång då vi anser att sannolikheten att han ska kunna sprinta till spets i starten är låg även om han har en viss chans att få överta. Vi taxerar vinstchansen till 14 %.

V86-7: 13 Raspberrysky (26 %) är en fin travare från Stall Veijo Heiskanens och hade distansen varit ett halvvarv längre hade vi rankat henne klart högre. Hon är dock mest stark och vi tror att det är hög risk att hon inte kommer till i detta lopp utan att han hon kommer fastna med att sega på i spåren till en hedersam andra- eller tredjeplats. Hon har för övrigt en förmåga att sluta tvåa eller trea (Totala starter 33 3-7-7) vilket är lite fel lutning för en hårt betrodd häst. Det blir barfota runt om igen och är visserligen en fördel att det enbart är ston emot den här gången men vi tycker ändå att hon känns överspelad.

Skrällbud

V86-1: 10 Return to Sweden (2,8 %) anser vi vara märkligt bortglömd i V86-inledningen även om det mest troliga är att han kan behöva ett lopp i kroppen för att hitta formen. Som lågprocentare anser vi dock att han är intressant då han tidigare visat kapaciet att matcha bättre moststånd än det här och han har även gjort sina klart bästa insatser på Åby och vi anser att distansen är en relativ fördel för honom jämfört med motståndarna.  Han har också en vana att vara underskattad av spelakollektivet och har historiskt skrällt rejält vid flera tillfällen tidigare. Vi taxerar vinstchansen till 7 %.

V86-5: 3 Sparkled Face (1% ) är en häst som alltid har varit ojämn i prestationerna men samtidigt har en relativt hög högstanivå när det fungerar fullt ut. Vi anser att förutsättningarna till denna start ser intressanta ut då hästen dels är garanterad en bra resa ifrån spets eller vinnarhålet men framför allt för att han dels behövde det senaste loppet i kroppen för att hitta formen och att det nu blir jänkarvagn första gången på lång tid. Dessutom är träningsrapporterna mycket positiva och sedan senast har hästen acklimatiserat sig efter att ha bytt gård vilket kan gå åt båda hållen men för en miljonskräll ser vi det som intressant. Vi taxerar vinstchansen till hela 9 %.

Jokersystemet

åby eskilstuna

Matematiska systemet

Vårt matematiska systemförslag är utifrån vår ranking:

7*1*7*5*5*3*4*1 = 3 675 kronor[/content_protector]