V75 Kalmar

V75

Vi sågar storfavoriterna och spikar en outsider!

[content_protector password=”midsommaren” cookie_expires=”3600″]Vi var rätt ute på V75 Boden förra veckan som vi kopplade grepp om direkt med spik på Whitehouse Express och Örjan Kihlström i V75-inledningen som kunde kliva runt fältet i mycket fin stil. Vi hade dock lite tur att han ställde sig snabbt efter en kort galopp i starten och att vår spelvärda tipstvåa X.Factor N.O. galopperade bort sig i ett fin position under loppets gång för han hade blivit segerfarlig annars. Tipsettan och utgången Beverly Boulevard i V75-4 var också ett riktigt bra drag som vann helt överlägset trots att hon var streckad under sex procent. Vi missade tyvärr sju rätt på Ebony Boko som var förstareserv men den rankade vi upp efter värmningen på det lilla Jokerbolaget på V75 Tillsammans som satte sju rätt två gånger om vilket gav 47174 SEK. Det systemet satt för övrigt riktigt bra på det med tre avdelningar kvar med alla villkor uppfyllda och 8x6x6 hästar men tyvärr så vann två av tre favoriter och det blev ingen större utdelning.

Nu är det dags för V75 på Kalmartravet och det är en omgång som ser klart lovande ut och vi hoppas åtminstone på en sexsiffrig utdelning. Mycket av potentialen i omgången ligger i att de båda storfavoriterna 1 Tudor Kronos (69 %) i V75-2 och 3 Edge Boko (53 %) i V75-5 är överskattade och sviker – vilket är något som vi är inne på – men det är å andra sidan inte otänkbart att de håller undan från ledningen heller om de når dit. Tränarna Robert Bergh och Stig H Johansson verkar i alla fall vara inne på linjen att de är för hårt spelade och vi anser att det är upp till bevis.

Vi väljer att gå på ett stall i form när vi väljer vår spik den här veckan som är 5 Gucci Degato (16 %) med Peter Untersteiner som verkar klart uppåt för dagen. Vi trodde på honom näst senast i den tuffa V75-finalen där han satt fast med krafter kvar och han stod sedan för ett fint intryck senast i ett vardagslopp och vi är inne på att han är väldigt på gång för dagen och att han har segerchans från de flesta positioner förutsatt att Edge Boko inte är på topp efter sin skada. Spelprocenten är också mycket tilltalande.

Specifikt om Kalmar så kan vi påpeka att det är bland Sveriges bredaste banor på båda långsidorna med 25,5 respektive 26 meter vilket gör voltningen lättare, t ex från trånga spår för galoppbenägna hästar eller för de som är ute efter ledningen som 2 Pense Kloster (18 %) i V75-3, och Kalmar har också ett av Sveriges längst upplopp på 207 meter vilket brukar göra att köhästarna oftare har en chans att komma in i matchen. När det handlar om skoinformationen så utmärker sig Kalmar inte något speciellt utan ligger nära genomsnittet, både vad gäller antal barfotastarter och segerprocent/intjänat per start. Det finns inte heller någon stekhet balansinformation på förhand utan det är väl mest att ovan nämnda häst ska provas med rycktussar för första gången som är bland det hetaste. Det brukar dock dyka upp mer under tävlingsdagen.

Vi vill också påpeka att många kuskar bakom betrodda hästar startar med en ganska dålig V75-statistik den här omgången vilket är något som man ska respektera och det kan verka avskräckande ibland men man ska tänka på att en del i kuskeliten saknas bland motståndarna också så vi låter det inte vara någon helt avgörande parameter. Kuskar som Thomas Uhrberg och Kenneth Haugstad (omkring 4 % i segerprocent på V75 de senaste åren) samt Kim Eriksson (omkring 1,5 %) som sitter upp bakom betrodda hästar har dock ingen lysande V75-statistik de senaste åren och inte heller Claes Svensson har någon vidare bra statistik på Kalmar med enbart två segrar på de senaste 48 starterna vilket gör att vi hänger upp mycket av systemet på såna som Peter Untersteiner som nästan alltid är stabil och har ett stall i form och även Joakim Lövgren som har bra siffror på Kalmar med 34% segrar de senaste 101 starterna. Ni kan kolla statistiken själva här: https://skoinfo.se/sok-sportinfo/

Om du är intresserad av våra andelsspel via V75 Tillsammans för 133 respektive 300 SEK per andel så kan du kolla in här: https://skoinfo.se/blogg/spela-v75-tillsammans-via-ombudslag-eller-vara-gamla-lag/

V75-1 Silverdivisionen

Trots att Silverdivisionen inte blev fullt den här veckan med endast nio hästar till start så är det ett ganska fint lopp även om det givetvis också blev ganska skiktat mellan toppen och botten. För er som söker skrällar så känns det osannolikt att de inträffar här då det är svårt att se att alla tre hästar som vi har på systemet sviker och åtminstone en av dem kommer med största säkerhet göra en kanonprestation. Stor favorit blir 5 Nadal Broline (46 %) som är en häst som vi verkligen gillar och efter hans strålande årsdebut i april så hade vi sällan gått emot honom igen i nuvarande klass. Efter det har han dock blivit struken för hälta och även om han vunnit fem gånger av fem efter vila över en månad så lär formen inte vara helt på topp vilket kan krävas mot det här motståndet. Det blir också tuffare att harva i dödens under sommaren vilket han ofta tvingas göra – och det är också något som förklarar hans sämre statistik under den årstiden där nästan alla förlusterna kommit.

5 Nadal Broline (46 %) är fruktansvärt bra och vi förväntar oss en stark prestation igen men vi placerar trots det tipsettan på 7 Takethem (19 %) som vi verkligen tagit till oss på slutet. Han var helt enkelt grymt bra när han krossade Sir Ratzeputz från dödens i V75-finalen senast och då ska man tänka på hur otroligt bra den hästen var i starten efter där han vann på 1.10,0 vilket var nytt banrekord. Han är väldigt löpärlig och lär kunna ta sig förbi favoriten i starten och för oss är det hästen att slå om han är i närheten av att vara lika bra som senast och ett tänkbart spikförslag i V75-inledningen. Steen Juul rapporterar att allt är på topp men det finns alltid en liten risk för en reaktion efter en sådan överprestation som senast och kuskbytet till Thomas Uhrberg är också något av ett frågetecken även om han presterat bra på Juul-hästar tidigare.

2 Star Advisor Joli (16 %) har också chansen från ledningen som vi tror att han får överta efter lite strid men han har sämre statistik på sommaren när banorna är snabbare och stallformen är också ett litet frågetecken även om han visade positiva takter själv när han gick bakifrån senast. Han får nöja sig med att vara C-häst på vårt system och övriga får normalt sett svårt att räcka om någon av våra hästar tävlar på topp. Totalt inleder vi med tre hästar på systemet och även om 1 Emmett Brown (8 %) också är en kanonhäst så har vi ingen större feelning för honom denna omgång och tre hästar känns tryggt.

V75-2 Barometern

Lördagsloppet håller denna vecka ingen högre klass och det är nog inte många av hästarna som kommer bli återkommande inom V75. En häst som dock har potential till detta är storfavoriten 1 Tudor Kronos (69 %) som vi gillar som häst och om han fortsätter utvecklas kan det räcka långt. Vi köper med andra ord favoritskapet men han hamnar ändå under rubriken övervärderade hos oss då vi anser att favoritskapet är väl tilltaget för en så orutinerad och osynad häst. För er som vill vinna ofta är det bara att spika men som ni vet är vi ute efter att vinna stort.

Vårt förstastreck i loppet är istället 8 Temple of Dreams (8,2 %) som är andrahandare på den låga procenten och vi utvecklar tankarna om honom under rubriken skrällbud. Det är troligtvis den första gången vi har en andrahandare under den rubriken men procenten är  som sagt väldigt låg bakom en sån här storfavorit! Loppet känns i övrigt väldigt ovisst då de flesta motståndarna inte tål att göra speciellt mycket jobb själva men om de får loppet i ryggar och innerspår så har de en relativt hög högstanivå och kör favoritduon för hårt emot varandra kan det mycket väl skrälla till ordentligt här och vi streckar totalt sju hästar och känner oss relativt säkra med det.

V75-3 Klass II

Ett Klass II-försök där flera av hästarna verkar vara under kraftig utveckling och det finns även med två hästar som 8 Sevilla (7,3 %) och 12 Erik Sting (18 %) som siktar mot Derbyt och därmed duger bra i den här klassen. Loppet är jämnstreckat och knapp favorit är i nuläget 3 Calypso Am (23 %) som definitivt är en kapabel häst som har framtiden för sig. Nu är dock förutsättningarna lite besvärliga med voltstart där hästen galopperat tre av fyra gånger och samtidigt har vi svårt att se honom nå ledningen. Går han felfritt och det löser sig med positionerna så finns definitivt chansen där men favoritskapet känns felaktigt och vi rankar ner en bit även om han med knapp marginal håller sin plats i B-gruppen.

Rent kapacitetsmässigt håller vi annars 12 Erik Sting (18 %) högst som mycket väl kan vara en häst som kommer tillhöra startfältet i Derbyfinalen. Han imponerade stort på oss med fem raka segrar innan han stod för en blek figur senast inom V75. Det visade sig dock att han hade en halsinfektion då och insatsen är honom förlåten. Till denna start låter det småpositivt ifrån stallet och vi kan nog förvänta oss en bra insats men utgångsläget ställer så klart till det och det kan mycket väl bli för långt fram till slut även om Erik Adielsson kör med ett härligt flyt för närvarande. Vi taxerar hästens vinstchanser till 25 %.

Vår förstahäst i loppet kommer från Peter Untersteiners stall i form av 2 Pense Kloster (19 %) som utvecklats successivt och nu kommer från två mersmakande insatser. Det låter väldigt positivt ifrån stallet och till denna start ska rycktussar testas i lopp för första gången vilket känns klart intressant då det fungerat bra i träning och vi förväntar oss en riktigt vass prestation. Utgångsläget är även det bra då hon är startsnabb och även om vi endast taxerar spetschansen till 25 %  så ska man komma ihåg att hon trivs utmärkt ifrån den positionen varifrån hon är obesegrad på fyra starter. Om hon missar ledningen så gråter vi inte blod för det då hästen bör ha en hyfsad chans att nå vinnarhålet och med lucka till slut och rycktussar så kanske det inte ens blir hårt i mål. Vi taxerar vinstchansen till 30 % och var mycket nära att spela utgång med hästen men att det är ett sto som möter hingstar besinnade oss något till slut. Totalt tar vi med nio hästar på vårt systemförslag varav C-hästarna känns lite som lyxstreck och gör ni ett mindre system är dessa bland de första som ska bort.

V75-4 Kalmarsundsstayern

Ett långlopp över tre varv vilket brukar visa sig väldigt utslagsgivande. Vi tar också ställning för en häst som vi anser kanske vara mest gynnad av den långa distansen i 15 Tomorrowland (7,1 %) som vi tror kommer få ett fint rygglopp här och vi spelar utgång med och skriver mer om nedan. Ifrån startvolten tror vi mest på 1 Västerbo Arthur (6,4 %) som tävlat förbättrat som valack i år och vi jagat en tid utan att han riktigt fått till det fullt ut. Senast var läget hopplöst och vi var kanske spontant lite besvikna på insatsen men det var nog helt enkelt så att det var svårt att ta så mycket bakifrån på banan med den nya doseringen på Bodentravet. Han var sjuk den senaste gången han gick över tre varv så den starten kan vi glömma och i övrigt så har han faktiskt gjort bra lopp varenda gång på slutet, även senast där han gick 1.12 det sista varvet i spåren. Den här gången är startspåret desto bättre – speciellt med tanke på att han är bäst i den främre träffen – och han har goda spetschanser efter en liten bit här då han kan öppna ganska bra men oavsett vilket så lär han få ett bra lopp längst med sargen i den främre träffen och sedan brukar det spricka upp till slut och vi tror att han räcker långt den här gången till en låg spelprocent. Oavsett om han håller spets eller får överta så kan han visa sig svårslagen om Robert Bergh prickar tempot rätt.

Totalt tar vi med åtta hästar på vårt systemförslag och det känns relativt tryggt även om det kan vara värt att även ta med 6 Bula Bula Am (2,5 %) samt 12 Panoramic (2 %) som lyxstreck för dig med fetare plånbok.

V75-5 Klass I

Klass I-loppet är något av ett nyckellopp den här omgången då vi finner både en av omgångens mest överskattade hästar här och vårt spikförslag. Om vi hamnar rätt här så har vi kort sagt en bra chans till utdelning. Vi skriver om båda hästarna under respektive rubrik nedan men den överskattade hästen anser vi att storfavoriten 3 Edge Boko (53 %) är som inte riktigt har visat var han står i årets båda starter och vi väljer att löpa linan fullt ut och spika vår idé i loppet 5 Gucci Degato (16 %) där det är desto mer positiva stallrapporter från Peter Untersteiner som man brukar kunna lita på vad gäller sådant. Vi utvecklar tankarna under spikrubriken nedan. Om du inte köper vår spik så glöm inte bort 7 Tumble Dryer (2,9 %) som är streckad på under tre procent trots att han går riktigt bra varenda gång. Det är risk för vingel från det här läget men han ska med tidigt vid gardering.

V75-6 Kalmarsundspokalen

Ett lopp för högsta klassen som minst sagt känns lurigt då flera av bästa hästarna startar från usla utgångslägen samtidigt som det finns andra hästar med tveksam form som favoriten 5 Magic Tonight (22 %) där det är lite upp till bevis. Krydda det ovan nämnda med 4 Harry Haythrow (11 %) som det blir väldigt mycket skrik om till denna start då hästen i den senaste starten såg ut som i fornstora dagar och det låter väldigt positivt ifrån Peter Untersteiner. Vi köper till viss del skriket om “Harry” men samtidigt hanterar vi honom ändå med lite försiktighet då det är vanligt förekommande att hästar kan glänsa mot enklare motstånd och sedan stå för bleka prestationer direkt när motståndet hårdnar. Vår klara förstahäst i loppet är istället 2 Quid Pro Quo (16 %) som vi spelar utgång med och skriver mer om nedan och totalt tar vi med sju hästar på systemförslaget.

V75-7 Bronsdivisionen

Omgången avslutas med ett relativt ojämn Bronsdivision där vi tilldelar hästarna utanför vår systemram mycket låga vinstchanser. Klar favorit är 1 Furious Francis (41 %) som är klar spetsfavorit (ca 50 % spetschans) och favoritskapet bygger mycket på ett spets-och-slut-scenario. Vi känner oss tveksamma till det då vi dels inte gillade intrycket i den senaste starten då han blev hetsig över medeldistans och dels har hästen haft anmärkningsvärt svårt att infria när motståndet hårdnar på V75 till trots att han i princip alltid är hårt betrodd. Vi sågar dock inte hästen fullt ut då det mycket väl kan bli en bluffseger men vi rankar ner en bit och tillmäter hästen “endast” 29 % vinstchans.

Vår klara förstahäst i loppet är 2 Xlnt Chili Tripel (17 %) som vi spelar utgång med och även 10 Research (7,6 %) känns intressant och finns med bland våra skrällbud. Vi skriver mer om dessa hästar nedan.

Spiken

V75-5: 5 Gucci Degato (16 %) har gått bra på slutet och hyllas kraftigt av Untersteiner och det låter onekligen positivt på den fronten inför den här starten och det har vi full förståelse för. Vi gillar hur han har sett ut på slutet och han har tidigare visat sig klara av V75-motstånd på ett mycket bra sätt även om han fortfarande är segerlös efter fyra försök. Till söndagens start går han fortsatt maxad i balansen med barfota fram, helstängt huvudlag och jänkarvagn som fungerat så fint på slutet och han är kanske bättre än någonsin för dagen efter att ha suttit fast i V75-finalen näst senast och sedan bombat runt ett enklare sällskap senast. Stallformen är också allmänt väldigt fin och vi är inne på att han kan duga från de flesta positioner i det här fältet förutsatt att favoriten Edge Boko inte når upp till vad han presterade i sina forna glansdagar och spelprocenten känns med tanke på det väldigt låg. Vi taxerar vinstchansen till 33 % och spikar på det fina spelvärdet!

Utgångar

V75-4: 15 Tomorrowland (7,1 %) är vår klara förstahäst i långloppet tillsammans med Peter Untersteiner som anmäldes tufft i Guldivisionen senast och stod för en vass avslutning lite i skymundan med krafter kvar i mål. Den här gången lär han inte sitta fast utan det gäller bara att söka ryggar under vägen – optimalt vore att skugga favoriten 14 On Hold (39 %) under slutvarvet – och då är vi inne på att han kan överraska till slut. Han gick med jänkarvagn för första gången senast men nu blir det återgång till vanlig vagn vilket kan vara ett litet minus men han känns ändå spelvärd till den här låga procenten. Vi taxerar vinstchansen till 15 %.

V75-6: 2 Quid Pro Quo (16 %) har inte fått chansen på slutet utan har i princip körts försiktigt varje gång för att bygga upp honom inför framtiden. Vi tror att han kan ha mått bra av detta upplägg då han sett förbättrad ut inför varje start och det ser verkligen ut som om han har hittat den rätta glöden igen. Inför denna start låter det mer positivt ifrån stall Svante Båth som för närvarande har absolut toppform och vinner med nästan allt. Vi förväntar oss inte att Erik Adielsson kommer vara inblandad i spetstiden utan att han kommer fokusera på att hitta en bra position från sitt fina utgångsläge och om det krävs blir vi inte förvånade om han tar ett tidigt initiativ men huvudscenaioet är att Erik försöker hitta en position där han kan vänta med attacken tills sista kurvan och sedan avgöra i ett nafs. Då vi dessutom hittar frågetecken på i princip varje motståndare i fältet känns det givet att gå på Quid Pro Quo här och vi spelar därför utgång. Vi taxerar vinstchansen till 28 %.

V75-7: 2 Xlnt Chili Tripel (17 %) har överraskat på oss under våren och sommaren då det tidigare inte är någon häst vi tagit till  oss. Han har dock bevisat sina kvaliteter och höjt sig och träningsrapporterna är fortsatt positiva inför den här starten och det blir återigen barfota runt om vilket är optimalt. I den senaste starten slutade han tvåa bakom Bravo Navarone i den stentuffa V75-finalen och det är minst sagt lättare motstånd här där han dessutom står kvar i klassen och perfekt inne i loppet. Från spår två är hästen i princip garanterad en bra resa då han är startsnabb och når han täten så anser vi att loppet i princip är över. Den chansen taxerar vi dock bara till 25 % och ett mer troligt scenario är att Joakim Lövgren – som för övrigt har grym statistik på Kalmartravet – ser till att skaffa sig en bra position och i såna fall bör vinstchansen vara relativt hög. Vi taxerar den till 33 %.

Övervärderade

V75-2: 1 Tudor Kronos (69 %) blir omgångens största favorit då det finns mycket statistik som talar till hans fördel. Han har gått bra i ny regi och vunnit alla fyra gångerna som Robert Bergh suttit i sulkyn och har dessutom tre vinster på tre försök i ledningen så uppgiften med innerspår ser med tanke på det tilltalande ut på papperet. Det finns dock andra faktorer som gör att man blir mer skeptisk. Segrarna är tagna i billiga sällskap och det är debut både på lång distans och på V75 och hästen har också galopperat bort sig mycket under karriären. Även om han kanske har lagt de osäkra tendenserna bakom sig så handlar det här om en orutinerad häst som man inte riktigt kan lita på än. Han har också varit struken efter senast vilket inte är helt optimalt för uppladdningen hit och Robert Bergh aviserar också att hästen inte har toppform men säger att han kan duga ändå – och det låter inte helt klockrent på en så här stor favorit där man måste vara kritisk. Vi tycker att det känns mer som 50-50 eller t o m 40-60 på den här favoriten och med tanke på att han är streckad på 70 % så lägger vi honom under den här rubriken. Det finns också flera skrällbud här med riktigt smaskiga spelprocent för oss som jagar miljonutdelning.

V75-5: 3 Edge Boko (53 %) är en fin häst som tyvärr skadade sig svårt under Elitloppshelgen förra året och har inte riktigt visat var han står i årets båda starter. I årsdebuten visade han ingenting där han givetvis behövde loppet efter nästan ett års frånvaro och senast hetsade han antagligen upp sig av omstarterna och tog till galopp tidigt under loppets gång. Det är möjligt att han inte trivdes i jänkarvagnen som han provade senast och han återgår till en vanlig vagn den här gången. Han blir kort sagt favorit på gamla meriter då han var väldigt bra förra året men vi behandlar honom fortsatt med stor försiktighet då det inte är säkert att han kommer tillbaka till samma nivå efter en sådan allvarlig gaffelbandsskada. Stig H Johansson har också flaggat för att han är svårbedömd då han inte visar något i träning och han tycker själv att det är en favorit i fara. Hästen är dock klar favorit att ta hand om ledningen och ska med vid gardering av loppet. Vi taxerar vinstchansen till 32 %.

Skrällbud

V75-2: 8 Temple of Dreams (8,2 %) har förbättrat sig markant för varje start och även om det är första starten på lång distans så är vår känsla att det bör vara positivt för hästen då han ger ett mycket rejält intryck. Det låter även positivt ifrån tränarhåll och det aviseras ett offensivt upplägg och då blir vi faktiskt inte förvånade om han tar ner storfavoriten ifrån dödens, även om det inte är huvudscenariot, då han verkar vara under kraftig utveckling. Oavsett vilket så känns hästen spelvärd till den här låga procenten.

V75-7: 10 Research (7,6 %) har riktigt bra form för dagen och är en häst som vi trodde en hel del på även senast. Han hamnade då fel på det i kön och fick hästar i knät under frammarsch men avslutade fortsatt starkt med en runda i överkant 1.10-tempo med spår på vägen. Bakspår över kort distans är givetvis inte helt optimalt men det ser ut att kunna bli lite körning här från start och stämmer det sedan med tempo och positioner under vägen så tror vi att hans starka slutspurt kan bli tung att stå emot över Kalmars långa upplopp. Kenneth Haugstad har dock fortfarande inte vunnit V75-lopp i år och har dålig V75-statistik även innan dess så det är ingen häst som vi gör mer av men det är en klart intressant A-häst till den här låga spelprocenten.

Jokersystemet

V75 KALMAR

Matematiska systemet

Vårt matematiska systemförslag är utifrån vår ranking:

3*5*6*7*1*6*2 = 3 780 kronor[/content_protector]