V75 Kalmar

V75

Midsommarhelg med Jackpot på Kalmar och vi har dragen

[content_protector password=”trinidad” cookie_expires=”3600″]Vi slösade en massa streck på att gardera de stora Daniel Redén-favoriterna Whitehouse Express och Propulsion på V75 förra veckan även om vi rankade dem först och sedan galopperade vår spik Geisha Sund bort sig direkt i starten så att vi inte fick se vad hon gick för alls – och hon kommer därför ut den här helgen igen och vi förväntar oss en stark prestation även om motståndet också är betydligt hårdare. I övrigt var omgångens skrälldrag i förstarankade Nochebuena Face lite av höjdpunkten trots att han förlorade då han var otroligt bra från dödens som enprocentare när han gick med helstängt huvudlag. Vi konstaterade också att Etosha Boko är mycket vass med jänkarvagnen på oavsett om han har spetsläge eller går bakifrån. Han galopperade i starten innan dess och vi var därmed inte helt säkra på hur han fungerade men han vann också på ett övertygande sätt. Ett annat skrällbud i form av Oasis Bi var också positiv i nederlaget efter en passande smygresa men mot Propulsion gick det inte att göra något i Norrbottens Stora Pris.

Eftersom det blev flera favoriter och bara en riktig skräll så blev det ingen utdelning på femmorna och Jackpot när Kalmar arrangerar en ny V75-omgång under midsommarhelgen med Kalmarsundsstayern och Kalmarsundspokalen som höjdpunkter. Vi spikar i stayerloppet på 6 Nobel Amok (36 %) trots att han gör debut över tre varv då det ser upplagt ut för att han ska kunna promenera till ledningen och sedan blir han svårslagen då loppet inte är så tufft trots allt. Frågan är om inte den avslutande Silverdivisionen håller en högre nivå för klassen då vi har en Elitloppsdeltagare med i fältet och många kapabla hästar bakom. Vi tror inte på någon extremt stor utdelning men medianutdelningen för den här helgen har trots allt varit 259 000 SEK de senaste tio åren jämfört med runt 10-15 000 SEK för Boden och Östersund helgerna innan så det är lite av en skrällomgång. Med tanke på Jackpottpengarna så kan det i alla fall ge hyggligt sexsiffrigt betalt med ett par kantbollar på vägen och vi ger omgången en trea på en femgradig skala i spelvärde. Nycklarna till omgången är att räkna ut hur det står till med stallformen för nyligen semestrande Lutfi Kolgjinis hästar då de blandat och gett i prestationerna på slutet. Även vad gäller Reijo Liljendahl måste man börja dra öronen åt sig när det kommer till stallformen då hans hästar inte alls går lika starkt inom rikstoton i år som förra året… än så länge i alla fall.

Normalt sett soliga Kalmar bjuder på 18-20 grader och möjligen något regn på söndag enligt prognosen men det är sådana små mängder som väntas att det inte bör påverka banunderlaget. Det kan däremot bli blåsigt runt 10-15 m/s men vi räknar med att man ska kunna köra med valfri balans. Banan kan annars vara lite åt det lösa hållet och har ett relativt långt upplopp på 207 meter och kännetecknas annars främst av att den är väldigt bred runt 25-26 meter vid båda starterna och det är därmed Sveriges bredaste travbana. Det är positivt att hästarna får plats i startvolten men det kan faktiskt också göra att det blir lite rörigt med omstarter om banan är för bred då kuskarna är ovana kring vart de ska befinna sig i förhållande till omgivningen och varandra.

Vi har lanserat ett nyhetsbrev om du vill ta del av information om hemsidan, promotions, nyheter eller gratistips som vi sporadiskt kommer att skicka ut: https://skoinfo.se/skoinfo-se-nyhetsbrev/

Om du är intresserad av våra andelsspel på V75 Tillsammans för 134, 300 respektive 1 000 SEK per andel så kan du kolla in här: http://www.andelskungen.se/tipsters/12/

V75-1 Stoeliten

Omgången inleds med ett autostartlopp i Stoeliten över medeldistans som är öppet för ston som tjänat lägst 400 001 SEK. Det är sällan man ser ett lopp som är så pass skiktat som detta då de fyra mest spelade höjer sig klart över resterande och det känns heltäckt med fyra streck även om det inte är någon “sexig” lösning och även om vi länge var sugna på att spika eller spela utgång för att få någon “edge” så väljer vi istället att ta detta som ett rent överlevnadslopp. Vi har starkast känsla för 9 Treasure Kronos (19 %) som i vårt “badkar” är vinnaren och vi spelar därför ensam A-häst på henne. Köper du inte någon av våra utgångar eller vill ha en alternativ spik så kan det vara lämpligt att gå på henne då det trots allt systemtekniskt är intressant att ta ställning här även om vi inte gör det denna gång. Som vi läser loppet kommer hon rygga 2 Geisha Sund (17 %) inledningsvis som är vår klara favorit att blåsa till spets och sedan köras därifrån. I spetstriden kommer hon främst utmanas av 4 In Toto Sund (28 %) med offensiva Kim Eriksson i sulkyn som “tyvärr” kommer hamna utvändigt och vårt huvudscenario är att formkusken Christoffer Eriksson kommer vara tillräckligt snabb ut bakom sin häst för att försvara andra par utvändigt alternativt tredje par utvändigt vilket inte heller är någon katastrof. Vi har därefter förhoppningar om att det kommer bli en duell mellan de främsta hästarna och då bör hon ha bra möjligheter att blåsa av motståndet över Kalmars långa upplopp.

Vi är inne på att 9 Treasure Kronos (19 %) kommer göra en topprestation på söndag trots att de senaste resultaten inte direkt imponerat. Dessa resultat anser vi dock är missvisande då hon inte varit toppat men sett fin ut och körts mycket passivt och vi gillade faktiskt intrycket senast över mål. Till denna start är det mer påställt och ett bättre tidsintervall mellan starterna. Med nuvarande intervall har hon klart bäst statistik men ovan nämnda löpningsförlopp är inte hugget i sten och det finns flera alternativ som kan passa vår förstahäst klart sämre och det är även anledningen till att vi nöjer oss med ensam A-häst.

Därefter rankar vi ovan nämnde 4 In Toto Sund (28 %) som vi har grym respekt för och att hon nu återkommer efter tre månaders vila oroar inte då hon har grym statistik efter längre uppehåll och faktiskt vann i årsdebuten ifrån dödens mot en sådan bra häst som Target Kronos . Det är fullt möjligt att hon bara visar sig vara bäst och krossar Geisha Sund ifrån dödens och det finns även en viss risk att Kim Eriksson lyckas trycka sig till spets direkt och då kommer vårt löpningsförlopp på skam. Lyckas hon nå spets direkt så är vi inne på att loppet är över och vid en eventuell strykning av Geisha Sund är det tänkbart att spika alternativt om du lyckas snappa upp information om att Robert Bergh kan tänka sig att släppa. För oss känns det scenariot i skrivande  stund främmande men mycket kan ändras på  två  dygn som det trots allt är tills start. Vi tar även med spetsfavoriten 2 Geisha Sund (17 %) i B-gruppen som mycket väl kan hålla undan för hur läckert var inte intrycket i årsdebuten näst senast när hon gick barfota runt om igen? Slutligen tar vi också med 5 Indoor Voices (22 %) i B-gruppen även om det var ytterst nära C-gruppen. Det lyser dock form om henne för närvarande och skulle hon dimpa ner i en bra position i andraspår så kan hon vid högt tempo mycket väl slå av fältet då hennes spurt är sylvass. Alla de här nämnda hästarna går barfota (åtminstone fram) och med jänkarvagn som på slutet så alla växlar är dragna och det handlar mest om taktik och dagsform.

V75-2 Klass II

Dagens andra V75-avdelning är ett medeldistanslopp med voltstart i Klass II och här luktar det skräll lång väg och vi väljer att ta med tio av de tolv startande på vårt systemförslag. Vår A-duo och även utgångsgrupp består av spetsbudet 6 Small Talk (5,8 %) samt 3 Maremma Sock (4,8 %) som vi skriver mer om under rubriken utgångar nedan. Därefter rankar vi favoriten 12 Gomez (33 %) från Dan Widegrens stall då detta handlar om en klasshäst som har en lovande framtid. Hästen går med träningsbalans fortfarande med skor runt om, vanlig vagn och öppet huvudlag och det finns normalt sett flera växlar att dra där men det är inget som är aktuellt i den här starten. Läget sätter givetvis ner chanserna också men kommer han bra till från detta statistiskt svåra utgångsläge så bör segerchansen vara hygglig. Spelprocenten är dock väl tilltagen och hur vi än vrider och vänder på det så ser vi endast ett svagt negativt spelvärde och vi tror att det kan bli positionsproblem trots att Christoffer Eriksson i sulkyn gör det mesta rätt för tillfället.

Tidig i B-gruppen är även andrahandaren 2 Cashback Pellini (16 %) som vi inte tror kan vara med i spetstriden men bör hitta en bra position direkt. Hästen har visat fina kvaliteter och nu med lopp i kroppen bör formen vara på gång. Även han tävlar tungt med skor runt om, vanlig vagn och öppet huvudlag och det är inga ändringar planerade där. Nämnda hästar anser vi höjer sig en aning men samtidigt brukar det kunna skrälla i den här propositionen och det finns gott om talangfulla hästar i fältet så vi väljer att fylla på med hela sex C-hästar. Vi vill framför allt nämna 7 Hennig Lixarve (4,3 %) som ska provas barfota runt om igen vilket fungerat bra tidigare och har ett läge där han kan komma iväg bra om springspåren träffar bra i starten och Petri Puro-tränade 4 Shorthanded Jag (7,6 %) som ska gå barfota bak igen vilket han svarat bra på vid tre tillfällen tidigare. Han var tvåa från dödens senast och den krävande tränaren var besviken men vi tyckte att han var riktigt bra och en liknande prestation räcker långt här för Jag de Bellouet-valacken.

V75-3 Kalmarsundsstayern

Den tredje V75-avdelningen går över stayerdistans över tre varv med voltstart och klar favorit är 6 Nobel Amok (36 %) där vi tycker att uppgiften ser klockren ut från springspåret och vi spikar honom eftersom spelprocenten inte är speciellt hög vilket vi skriver mer om nedan under separat rubrik. Köper du inte vår spik så rekommenderar vi en ganska bred gardering med totalt sex hästar och att ni chansar och utelämnar andrahandaren 15 Grant Boko (17 %) från systemet som vi anser är en av omgångens mest överspelade hästar. Vår förstareserv landar istället på 5 Polycrates Face (2,0 %) som har ett lurigt läge då han är hopplöst osäker och dessutom har Lutfi Kolgjini i sulkyn men samtidigt har kapacitet som räcker långt här och är distansgynnad och skulle gynnas av en strykning av en springspårshäst utanför. Vi gillade avslutningen näst senast och då vi anar uppåtform så är han klart prisvärd till nuvarande procent. Han tävlar också med skor runt om, vanlig vagn och öppet huvudlag vilket kan vara passande på Kalmars banunderlag. Det kan påpekas att ingen av de betrodda eller tidigt rankade hästarna har vunnit över tre varv och det är inte givet hur det fungerar men intrycket är att det ska vara en fördel för vår spik i alla fall.

V75-4 Bronsdivisionen

Omgångens fjärde V75-avdelning är ett lopp över medeldistans och autostart. Här kan vi förvänta oss en tuff spetskörning inledningsvis då i princip samtliga hästar är startsnabba på framspår och flera lär köras till för position eller för att nå spets. Vårt drag i loppet är speedige 9 Pokemon Ås (9,4 %) som bör gynnas av detta scenario och vi spelar utgång på honom och det kan också vara en tänkbar chansspik vilket vi skriver mer om nedan. Sedan rankar vi också upp 11 Iago Zon (14 %) som också skulle gynnas rejält om det blir en utdragen spetskörning och fortsätter att gå barfota fram vilket vi ser som optimalt i dagsläget och han har visat sig fungera allt bättre bakifrån. Han lär behöva ett lopp på rulle liksom vår utgång men har höjt sig ett snäpp på slutet och vi håller det som den mest formstarka och tillsammans med favoriten kapacitetsmässigt bästa hästen i sällskapet men samtidigt kan det så klart bli tempo- och positionsproblem.

Vi tar också med 3 Stepping Spaceboy (8,0 %) i B-gruppen då han nu verkar vara kraftigt på gång igen efter en liten svacka och bör hitta en fin position direkt. Han har börjat gå barfota fram i år vilket verkar ha varit en liten växel och ska eventuellt provas med murphybländare för första gången vilket faktiskt kan vara klart positivt för en häst som hängde lite töm senast. Spetsfavoriten 5 Ymer Brick (16 %) kan öppna snabbt och gynnas mycket av att det är kort distans och över den kan han mycket väl leda hela vägen även om Ken Ecce i sulkyn sällan får till det i de stora streckspelen. Han har tävlat barfota fram i de två senaste vinsterna vilket är den bästa balansen för honom statistiskt och de har även öppnat upp öronen på honom i de starterna vilket verkar ha varit positivt och det blir samma utrustning igen.

Sedan rankar vi 4 Talassio (22 %) som vi ofta tycker är överspelad men faktiskt såg fin ut med krafter kvar senast i en något intetsägande årsdebut och stundtals visade hög kapacitet under fjolåret. Med loppet i kroppen så kan han bli att räkna med men han är bäst när han går barfota runt om (2-2-0 på sex starter) och det verkar luta åt skor runt om enligt Roger Walmann vilket talar för ett mer passivt upplägg. Det har också faktiskt gått över en månad mellan starterna vilket är lite mycket då han är bäst med tätare starter. Betrodde 1 New Muscle Ås (16 %) tror vi får svårt att försvara spets och vi skriver mer om honom under överspelade nedan.

V75-5 Top 7 – Klass I

Den femte V75-avdelningen är ett lopp över medeldistans med autostart. Skulle vi kolla enbart på kapacitet så höjer sig de två favoriterna rejält här och huvudscenariot är att någon av dessa vinner på grundklass men samtidigt litar vi inte på dem och det känns därmed inte långsökt att det kan skrälla till rejält och vi väljer att fylla på med totalt sju hästar. Vår A-grupp består av favoritduon och vi ser 5 Mulligan (18 %) som förstastrecket. Hon gjorde en del toppinsatser under fjolåret även om hon var sämre under hösten. Det framgick att det finns enorma krafter inombords och vår känsla var efter årsdebuten att vinterträningen fört fram henne rejält och därför var vi inne på henne senast inom V86 då vi hade höga förväntningar när hon skulle provas barfota bak för första gången. Även om insatsen var godkänd och det strulade med löpningsförloppet så var vi lite besvikna och vi är inne på att hon kan mycket bättre. Förutsättningarna till denna start känns fortsatt intressanta då det förutom barfota bak igen aviseras skygglappar för första gången för att hon ska bli ännu kvickare ifrån start och nu taxerar vi spetschansen intialt till 55 % och hoppas att hon körs därifrån.

Risken finns dock att Thomas Uhrberg släpper om 8 Rushmore Face (31 %) går felfritt och är framme direkt och ställer frågan. I sådana fall är troligtvis loppet över då vi har svårt att se honom bränna därifrån så vi hoppas på att vår idé svarar spets då vi gärna ser en duell mellan dem vilket också kan öppna för en skräll. Favoriten ska gå med skor runt om, vanlig vagn och öppet huvudlag som vanligt och det är långtifrån säkert att han kommer till då galopprisken från spår åtta med Lutfi Kolgjini i sulkyn känns överhängande och då bör Mulligan istället leda hela vägen och tipsettan känns given. Bakom favoritduon rankar vi 2 Pastore Bob (3,7 %) som är den klart mest intressanta skrällen i loppet vi skriver mer om under skrällbud nedan och 11 Sobel Conway (12 %) som har en bra långspurt och kan fälla alla om tempot blir högt uppskruvat.

V75-6 Kalmarsundspokalen 2017

Den sjätte V75-avdelningen är Kalmarsundspokalen vilket är ett sprinterlopp med autostart och det är öppet för deltagare som tjänat som lägst 400 001 SEK. Loppet känns överlag lite lurigt om favoriten sviker och vi får erkänna att vi känner oss lite tunna med fyra hästar totalt sett men det går inte att köra med hängslen och livrem i varje lopp. Vårt klara förstastreck är dock givet och det landar på 2 Canari Match (41 %) som Daniel Redén en längre tid talat sig varm om då han tagit till sig träningen på ett mycket fint sätt på svensk mark. Senast visade han på Bjerke att det fanns fog bakom dessa lovord då han vann och trots att det var första segern på länge så visade han ett register som mycket väl kan göra honom aktuell för större uppgifter under säsongen. Känslan är att han är under stark utveckling och kanske är det så pass enkelt att han bara vinner detta lopp oavsett position men vi väljer ändå att gardera då vi inte litar fullt ut på honom ännu då det trots allt handlar om en häst med resultatraden 2-6-7 på 41 starter och där vi bedömer spetschansen som relativt låg vilket alltid gör att man blir lite utsatt rent taktiskt.

Dessutom har vi respekt för andrarankade 7 Target Kronos (7,8 %) som är vår spetsfavorit efter en liten bit då han bör få ta över av Harry Haythrow och han är ofta intressant som skrällbud då han emellanåt levererar riktiga toppinsatser och även om han inte gnistrat av form i år och Lutfi Kolgjinis stallform känns lite svajig så har vi en “äcklig” känsla för en topprestation på söndag då han tränar ovanligt starkt och vi tror att han är på gång för dagen. Han biter också ifrån sig bra i spets om han skulle nå dit och ska gå barfota runt om som i de senaste starterna vilket är optimal balans förutom jänkarvagn och antagligen norskt halvstängt huvudlag.

Även 3 Fire To The Rain (15 %) känns intressant då utgångsläget är bra och han är vår favorit till vinnarhålet. Vi trodde att han skulle blomma ut ordentligt i år under sexårssäsongen men det har gått lite grus i maskineriet för honom också och stallformen för Reijo Liljendahl totalt sett har varit klart tveksam i år. Han har dock visat upp fina spurtegenskaper och stallet verkar äntligen vara på gång igen. Det blir antagligen barfota runt om, jänkarvagn och eventuellt helstängt huvudlag. Vi tar även med Lutfi Kolgjinis andrahäst 5 El Mago Pellini (8,7 %) som är en riktig tuffing som möter enklare än vad han gjort på slutet och skulle gynnas om det blir ett högt uppskruvat tempo med Target Kronos i spets samtidigt som favoriten får knalla på i dödens. Han sprang sig trött senast efter ett tufft lopp med omstarter framför en vanlig vagn men nu hoppas vi att det blir jänkarvagn igen som i starterna innan dess förutom barfota runt om.

V75-7 Silverdivisionen

V75-omgången avslutas med ett autostartlopp över medeldistans och detta lopp är i våra ögon omgångens stora sportsliga behållning. Kvaliteten på loppet märks tydligt när du kollar på vår ranking då vi rankar ner en häst som 1 Spitcam Jubb (5,2 %) till tiondeplats där tränaren lovar att göra allt för att svara spets samt Elitloppsdeltagaren 5 Tjacko Zaz (46 %) som är storfavorit till B-gruppen. Vi måste dock påpeka att favoritskapet är berättigat men samtidigt finns det frågetecken som gör att spelvärdet är svagt negativt enligt våra ögon. För det första så ser vi medeldistans som en klar nackdel då han alltid varit “mänsklig” över den. På medeldistans har han statistiken 5-3-1 på 18 starter jämfört med 3-1-1 på sex starter över kort distans så han har gjort flera bra lopp över medeldistans också men det är ändå en klar nackdel intrycksmässigt. För det andra så har vi gott förtroende för Timo Nurmos förmåga att ställa i ordning till specifika uppgifter och det var Elitloppet i det här fallet och det är faktiskt långt ifrån säkert att han är lika bra den här gången då det kan komma en reaktion på sådana vässningar. Att “dödens-rädde” Johnny Takter kör för första gången är också ett litet frågetecken även om vi ser det som ett plus jämfört med John Campbell som inte hade någon upplyftande dag senast. Hästen har också generellt gått som allra bäst på Solvalla även om prestationen på Åby näst senast var magisk också. Slutligen så kommer trots allt favoriten ifrån en galopp och vi är långt ifrån säkra att han kan ta kommandot i spets här och vi värderar vinstchansen totalt sett till 40 procent. Det blir samma racerbalans som tidigare i år med barfota runt om, jänkarvagn och helstängt huvudlag.

Vårt förstastreck landar istället på 12 Bravo Navarone (9,2 %) som vi skriver mer om under utgångar och därefter rankar vi 2 Aron the Baron (13 %) som vi trodde hårt på senast inom V75 och spelade utgång då det aviserades att han skulle gå barfota runt om för första gången men när det inte blev av så falnade vårt intresse betänkligt och när han släppte spets till Re Doc så var dagen över då han sedan drogs med bakåt i trött rygg. Nu ska han lättas istället även om det inte blir barfota runt om nu heller men han bör sitta bra på det direkt och kan ta hand om ledningen men har annars en bra spurtförmåga vid en lämplig ryggresa och Örjan Kihlström i sulkyn känns mycket intressant då de är obesegrade tillsammans. Vi håller även upp 3 Amazing Man (7,2 %) i rankingen som är kraftigt på väg uppåt och vi skriver  mer om under skrällbud. I B-gruppen tar vi också med 9 This Is It N.O. (1,6 %) som faktiskt imponerade stort senast vid skrällsegern och återigen är bortglömd. Nu är utgångsläget inget vidare men samtidigt är vi inne på att det kan bli överpace och då kan bakspårshästarna komma in i matchen. Vi tar även med två kantbollar som C-hästar och stänger loppet på sju hästar och skulle gärna streckat några till här.

Spiken

V75-3: 6 Nobel Amok (36 %) vet ni som följt oss en längre tid att vi hade ett gott öga till redan i Per Linderoths regi då det såg ut att finnas fina fartresurser i honom. Han gjorde på intet sätt bort sig där men regibytet till Robert Bergh verkar ha gjort susen och nu ser det nästan ut som en ny häst. Det lyser faktiskt klass om honom och utvecklingskurvan pekar rakt uppåt. De två senaste segrarna har nästan tagits på ett retfullt enkelt sätt då han förutom jänkarvagn också gått barfota runt om som han börjat gå i sin nya regi och att det nu handlar om stayerdistans över tre varv oroar inte det minsta då han vunnit tre av fyra starter över lång distans och ger ett starkt intryck.

Förutsättningarna i övrigt känns perfekta då han är relativt snabb ut i voltstart och det skulle närmast chockera oss om han inte sitter i spets omgående eller får ta över inom några hundra meter och är han sedan så pass bra som på slutet bör det helt enkelt vara spets och slut oavsett om det blir jänkarvagn eller ej som är oklart för närvarande. En återgång till en vanlig vagn som han haft vid de två plumparna i ny regi skulle ändå vara ett klart orosmoln då han länge tävlat i jänkarvagn annars. Banan är dock bred på Kalmar och vi tror att Robert Bergh kör med jänkarvagnen till slut. Vi taxerar vinstchansen till 60 % och till nuvarande procent är det ett stort spelfynd trots att han är favorit.

Utgångar

V75-2: 3 Maremma Sock (4,8 %) kommer från formstallet Veijo Heiskanen och detta sto har de senaste tre starterna körts med bravur av Thomas Dalborg. De två segrarna inför senast togs på ett övertygande sätt men det är faktiskt intrycket senast som vi framför allt fastnat för då det då skimrade lite extra om hästen och känslan är att formen verkligen sitter där för dagen. Förutsättningarna till denna start känns intressanta då hon bör komma iväg bra från spår tre i volt som även är ett statistiskt plusspår även om det är lite svårbedömt då hon inte haft framspår i volt på länge. Hon är dock vår andrahandsfavorit till att nå spets bakom vår andra utgång men oavsett så bör det bli en fin position och med intrycket senast så kan hon bli svår att stå emot ifrån spets eller med en lämplig smygresa i den främre träffen. Det blir barfota fram, jänkarvagn och eventuellt en murphybländare som på slutet. Vi taxerar vinstchansen till 14%.

V75-2: 6 Small Talk (5,8 %) startar från ett perfekt startspår och vi värderar spetschansen till hela 55 % och ifrån den positionen är hon högintressant för oss i ett öppet lopp även om det kapacitetsmässigt finns flera bättre hästar i fältet. Som vi läser loppet så är det nämligen inget otroligt scenario att hon vår sitta ifred ett tag där framme vilket nästan är en förutsättning då vi hade föredragit kort distans för henne. Hon imponerade stort senast hon gick ifrån spets för fyra starter sedan och efter det så har prestationerna faktiskt varit klart plusbetonade också i skymundan trots att resultatraden inte imponerar. Detta handlar nämligen om en utpräglad spetshäst och vi är inne på att hon har en “dold” toppform och då kan det mycket väl räcka även över fel distans – speciellt med tanke på att hon körs av formkusken Kim Eriksson som lyckas med det mesta för närvarande. Det blir någon form av barfotabalans och jänkarvagn som vanligt trots att det handlar om voltstart. Vi taxerar vinstchansen till 17 %.

V75-4: 9 Pokemon Ås (9,4 %) har tagit några ytterligare kliv i utvecklingen under våren och imponerat i två segrar inför Elitloppshelgen men frågan är om inte intrycket var allra vassast senast då han slutade femma som fastlåst bakom bland annat Aron Palema och Moni To Spare. Nu har det gått en månad sedan den starten men det oroar inte då han nästan gått som bäst med lite längre uppehåll mellan starterna och förutsättningarna till denna start känns i övrigt intressanta. För det första så står han väldigt bra inne i loppet men framför allt så har han en bra startrygg bakom startsnabba 2 Sapajou (3,7 %) som lär laddas för en bra position på innerspår. Han lär därmed kunna komma bra igenom direkt med formkusken Christoffer Eriksson utan att förbruka speciellt mycket och vårt huvudscenario är att det blir något liknande tredje par utvändigt även om det likväl kan bli andra eller fjärde par utvändigt. Oavsett så är det en bra position och då vi är inne på att det kommer bli en tuff öppning och relativt stor risk för överpace under vägen också så känns det intressant. Det kan också nämnas att vi ser den korta distansen som ett klart plus och att det aviseras barfota runt om är också optimalt även om han ibland “plumpat” i tuffa sällskap när han maxats i balansen. Spelar du med två spikar så rekommenderar vi honom som andraspik då detta lopp liksom V75-1 är mycket lämpligt att ta ställning i. Vi taxerar vinstchansen till 25 %.

V75-7: 12 Bravo Navarone (9,2 %) svek senast för oss under Elitloppshelgen då vi i princip såg det som klart när han försvarade spets och det gjorde att vi missade sju rätt på ett Tillsammans-bolag. Det visade sig dock att Lutfi Kolgjinis hästar gick dåligt den helgen pga vätskebrist och vi köper med lite tvekan det som förklaring till den svagare prestationen och tar inte så hårt på den. Innan senast hade han imponerat stort i sin nya regi förutom ett galoppmisslyckande och detta är en äkta klasshäst som kommer duga bra i den högsta klassen framöver. Nu är det visserligen skor runt om som gäller liksom senast vilket vi ser som negativt men samtidigt inget avgörande då han presterat med skor också även om vi håller honom som bättre barfota bak eller barfota runt om. Trots det är det vår klara förstahäst till aktuell spelprocent då det är ett riktigt getingbo i det här loppet med flera offensiva tränare och kuskar där vi är inne på att det kan bli hård körning om positionerna och tufft tempo hela vägen. Blir det överpace så gynnas vår idé kraftigt då han är stark som en björn men samtidigt spurtstark över Kalmars långa upplopp. Det som talar emot är Lutfi Kolginis ojämna stallform och Adrian Kolgjinis taktiska brister och vi bakar in det i vår vinstchansbedömning men spelvärdet är ändå högt då vi tycker att hästen är riktigt bra. Vi taxerar vinstchansen till 20 %.

Övervärderade

V75-3: 15 Grant Boko (17 %) tillhörde kulltoppen som treåring och att det handlar om en kapabel springare med framtiden för sig råder det inget tvivel om men vi förstår ändå inte hur han kan vara så hårt streckad här då förutsättningarna känns helt fel. För det första så handlar det om första gången över stayerdistans och det är inte säkert att det passar men det som framför allt gör uppgiften svår är att han nu måste attackera bakifrån. Vi anser nämligen att han intrycksmässigt är klart bäst i täten eller åtminstone den främre träffen där fyra av de fem segrarna är tagna. Ett annat frågetecken är galoppen senast och att det dröjt lite länge mellan starterna nu då han hittills har gått som allra bäst med täta starter. Utöver ovan så är det ett kraftigt åldersminus då det brukar vara svårt för fyraåringar att hävda sig mot äldre hästar så här tidigt på säsongen och den längre distansen gör det inte enklare – om det inte handlar om en riktig undantagshäst. Vi taxerar vinstchansen till 6 %.

V75-4: 1 New Muscle Ås (16 %) låter det uppåt på ifrån stall Veijo Heiskanen och de är inne på att det är spets och slut men som vi läser spetsstriden så får han mycket svårt att försvara den. Vi värderar spetschansen till endast 20 % och även om det lyckas så är känslan att det kan komma att kosta alltför mycket då det trots allt gått  lite länge mellan starterna för att vara optimalt och det blir svårt att stå hela vägen över Kalmars långa upplopp då det finns flera spurtstarka hästar med i fältet. Kaj Widell kör för första gången och det blir barfota runt om, jänkarvagn och antagligen can’t see back-huvudlag som fungerat bra på slutet. Vi taxerar vinstchansen till 8 %.

Skrällbud

V75-5: 2 Pastore Bob (3,7 %) har ingen smickrande resultatrad med en seger på 17 starter men vi anser att det är missvisande då han haft en hel del otur samtidigt som han mött tufft motstånd. Vi ser det som en kapabel springare och senast återkom han efter vintervilan och även om det inte räckte till seger så var prestationen klart bra trots att han blev ambitiös med det helstängda huvudlaget och känslan är att vinterträningen fört fram honom en hel del. Nu handlar det om täta starter för första gången vilket känns intressant och utgångsläget är perfekt då han är startsnabb och vår favorit till att nå vinnarhålet bakom vår tipsetta 5 Mulligan (18 %). Han ska gå barfota runt om igen men byta till norskt huvudlag den här gången vilket kan vara passande med ett sådant löpningsförlopp och har tidigare visat upp fina spurtegenskaper och ifrån vinnarhålet känns han klart prisvärd! Vi taxerar vinstchansen till 10 %.

V75-7: 3 Amazing Man (7,2 %) var lite svårbedömd när han kom tillbaka till Sverige för två starter sedan efter en period i Italien. Vi varnade då för honom då vi anser att det handlar om en högkapabel sort och även om vinsterna inte dykt upp ännu så anser vi oss varit rätt ut då han gjort två topprestioner sedan återkomsten och senast var det verkligen ett nästagångsintryck när han kom trea i V75-finalen under Elitloppshelgen. Det är tufft motstånd igen men från ett fint utgångsläge bör han sitta bra på det direkt och det låter positivt ifrån stallet. Han går med skor runt om, jänkarvagn och norskt huvudlag och med en lämplig ryggresa kan det räcka hela vägen nu istället! Vi taxerar vinstchansen till 13 %.

Jokersystemet

Matematiska systemet

Vårt matematiska systemförslag är utifrån vår ranking:

4*10*1*1*7*4*7 = 3 920 kronor[/content_protector]‎