V75 Boden

V75

Barfota runt om för första gången – är det bara att spika?

[content_protector password=”tåskor” cookie_expires=”3600″]Vi trodde på en snabb revansch för vår spelvärda spik förra veckan och det var First Love Boko som vi pratade om som mycket riktigt också vann ganska lätt efter den snöpliga förlusten veckan innan. Vi var relativt rätt ute på omgången i övrigt med utgång på Survival Kit och Queer Fish med jänkarvagnen på samt ensam A-häst på Pave Faks men sedan var det tyvärr två betrodda hästar i form av Vincent Zaz och Västerbo Highflyer som bara visade sig vara bäst som inte rensade mycket och sedan avslutades det med Ove A Lindqvist bakom Voulez Vous som vi hade som förstahäst utanför ramen och så var den dagen förstörd. Det var dock ingen högre utdelning och inte så mycket att gräma sig över.

Nu är det traditionsenligt dags för en ny Norrlandsomgång när V75-cirkusen kör midnattstrav på Boden med Norrbottens Stora Pris som höjdpunkt – ett lopp som vanns av dagsaktuella Propulsion förra året. Bodentravet är Sveriges nordligaste travbana med god marginal och här brukar de tillresta gästerna lika ofta komma från Finland som från sydligare breddgrader och det handlar ofta mer om hur hästarna hanterat resan än hur de klarar av banan. Upploppet mäter 200 meter vilket är nära snittet och banan är relativt bred runt 22-23 meter vid de olika starterna vilket gör att det finns mycket plats att vända på vid voltstartslopp men den utmärker sig inte direkt åt något håll annars.

Det är flera starka favoriter som gästar från söder och ett par av dem är befogade och det är inte konstigt att medianutdelning för V75 Boden den här omgången är omkring tio tusen kronor och det är både omkring 50 % favoritvinnare och spetsvinnare. Det är inte något som vi kommer spela efter dock utan vi hoppas kunna fälla alla favoriter och spikar istället 15 Geisha Sund (19 %) som var kanonfin i comebacken senast och vi tror har överlägsen fart i det här sällskapet och en bra chans att runda alla och krossa en överskattad favorit i form av 7 Lacquer and Lace (27 %) enligt vår åsikt trots att hon ska gå barfota runt om för första gången. Vi ger omgången en trea på en femgradig skala i spelvärde.

En sak som kan ställa hela omgången på huvudet är vädret då prognoserna nu talar om att det kommer in regn under eftermiddagen på lördag och det sedan envist biter sig kvar under kvällen även om det inte handlar om några enorma mängder. Banunderlaget på Bodentravet har dock ett gott rykte bland de aktiva och det är svårt att förutsäga hur nederbörden påverkar banunderlaget och prestationerna men väderprognoserna brukar i alla fall vara relativt säkra inom samma dygn och vi lär åtminstone få se många lerinpackade kuskar i segerintervjuerna och glesare än vanligt på publikplats. Vi tror inte på någon katastrof för underlaget men kommer ändå att kolla lite extra på hur hästarna presterat på något tung bana tidigare i vår analys nedan även om vi tills vidare räknar med att man ska kunna köra med valfri balans.

Vi har lanserat ett nyhetsbrev om du vill ta del av information om hemsidan, promotions, nyheter eller gratistips som vi sporadiskt kommer att skicka ut: https://skoinfo.se/skoinfo-se-nyhetsbrev/

Om du är intresserad av våra andelsspel på V75 Tillsammans för 134, 300 respektive 1 000 SEK per andel så kan du kolla in här: http://www.andelskungen.se/tipsters/12/

V75-1 Silverdivisionen

Omgången inleds med ett autostartlopp över medeldistans i Silverdivisionen. Här startar omgångens största favorit 2 Whitehouse Express (69 %) och förutsättningarna känns verkligen perfekta och vi måste medge att det var lockande att koppla grepp om omgången direkt och spika. Vi valde till slut en annan väg och nöjer oss istället att gå väldigt kort i loppet med favoriten som ensam A-häst och även om vi inte spelar utgång så är det faktiskt den häst som vi viktar mest insatser på i systemet eftersom vi går så kort bakom. Favoriten kommer från en imponerande seger inom V75 där han vann från bakspår när Örjan Kihlström körde offensivt och övertog spets 1 150 meter innan mål. Han seglade sedan undan på lätta ben över upploppet och rapporterna därefter är positiva och han ska gå barfota runt om igen som senast vilket är optimalt. Hästen har vunnit två gånger av två på något tung bana på svensk mark och vid en topprestation bör det vara en toppchans men vi väljer att gardera då vi inte riktigt litar fullt ut på favoriten även om han huvudsakligen skött sig under fjolåret och i år bortsett från årsdebuterna och känslan är att galopprisken alltid finns där.

Den andra anledningen är loppscenariot då vi är inne på att 5 Officer C.D (14 %) lätt kommer att sitta i spets omgående härifrån där han trivs utmärkt och formen känns också kraftigt på gång och vi har grym respekt för Robert Berghs förmåga att ställa i ordning och maxa utrustningen till så här lämpliga uppgifter och startspåret är verkligen optimalt för att hitta till ledningen där han har utmärkt statistik. Han har lätt att lägga för mycket krafter inför loppen och har haft svårt att riktigt räcka till seger inom V75 men han har också körts snällt ett tag och såg verkligen formstark ut med krafter kvar i mål senast. Han går barfota runt om som vanligt och med norskt huvudlag om han känns fin i uppvärmningen vilket skulle vara klart intressant. Han kan annars släppa spets om han inte känns helt på topp men vi blir inte heller förvånade om vi får se en absolut topprestation vilket kan göra det besvärligt för favoriten som riskerar att få harva i dödens och detta kan i sådana fall hålla hela vägen eller bjuda in andra ekipage – framför allt 12 Make it Quick (8,5 %) som kommer från Timo Nurmos formstall och som fortsatt imponerade stort på oss senast på V75. Hästen är lite trög men såg kanske bättre ut än någonsin i värmningen då och gjorde också ett mycket starkt lopp även om det bara räckte till en andraplats i ett rivigt lopp. Det är lite av ett frågetecken kring hur han hanterar tyngre underlag då han inte vunnit på sådana men han lever på styrkan och vi är inne på att det är en fördel. Vi anser att ovan dessa tre hästar höjer sig gentemot resten och ser det nästan som en helgardering. Vi vill dock poängtera att 2 Whitehouse Express (69 %) ska ses med klart högst vinstchans och vi lägger därför omkring halva systemet på honom men eftersom vi har en spik med bättre spelvärde i ett annat lopp så väljer vi att ta chansen för de högre utdelningarna.

V75-2 Stolopp

Dagens andra V75-avdelning är ett stolopp över medeldistans med voltstart. Loppet är öppet för deltagare som lägst tjänat 50 000 SEK med 20 meters tillägg vid vunna 230 001 SEK och 40 meters tillägg vid vunna 690 001 SEK. Favorit är Markus Pihlströms 7 Lacquer and Lace (27 %) som ska gå barfota runt om och med urryckare för första gången men vi tycker att hon är begränsad och vi har svårt att köpa det favoritskapet och rankar ner henne en bit och skriver mer om henne under överspelade. Vi väljer istället att gå på omgångens stora spelvärde och spikar andrahandaren 15 Geisha Sund (19 %) som vi anser står för klassen och bör krossa motståndet vid en offensiv körning vilket vi förväntar oss här i ett ganska ihåligt lopp vilket vi skriver mer om nedan.

Som förstareserv rekommenderar vi 3 Zoom Zoom (12 %) som är en sort som vi gillar och vi anser att hon stadigt höjer sig nu när hon tävlar barfota runt om även om det blivit två galopper också och det blir samma balans igen och intressant att följa henne under sommaren. Nu är utgångsläget perfekt med en toppkusk i sulkyn och kommer vår spik bort eller har en sämre dag så känns det som att hon bör ha bra möjligheter att spurta förbi övriga fältet över upploppet. Som andrareserv lägger vi 8 Orkide C.D. (7,9 %) som satt fast och såg jättefin ut när hon gick barfota runt om senast och är kraftigt kuskförstärkt med Örjan Kihlström i sulkyn för första gången. Hovarna håller inte för barfotakörning och hon ska bara gå barfota fram nu och med lätta aluminiumskor bak men man kan notera att hästen vann senast hon tävlade barfota fram på V75 Solvalla i november till 69 gånger pengarna. Hon är given på alla kuponger som inte köper vår spik.

V75-3 Klass II

Den tredje V75-avdelningen går över lång distans med autostart och detta handlar om ett relativt ihåligt Klass II-försök där vi anser att de fem hästar som vi har med höjer sig rejält gentemot resten och det känns nästan som att vi helgarderat loppet då de som ligger utanför tilldöms små vinstchanser. Vårt förstastreck är 10 Sign Me Up Too (6,9 %) som är gynnad av distansen och har tänt till ordentligt i ny regi och ska gå med rycktussar för första gången vilket vi skriver mer om under skrällbud. Därefter rankar vi den klara favoriten 4 Gianluca Boko (46 %) där vi har full förståelse för att han är hårt betrodd då han är perfekt inmatchad och har imponerat stort på slutet – inte minst senast då han gick med rycktussar och barfota runt om för första gången även om tussarna aldrig behövdes dras – och vägen mot spets ligger öppen här vilket i sådana fall givetvis skulle underlätta stort och det finns som sagt växlar kvar i honom.

Om han når dit och får vara ifred så lär han bli svårslagen men vi är inne på att kan bli tuff körning med offensiva Ove A Lindqvist bakom 5 Kentucky (1,9 %) och ett tidigt avancemang från segstarke 9 Jaques Noir (18 %) som även han imponerat på slutet då han börjat gå barfota bak i de två senaste starterna och vi håller det faktiskt inte som helt omöjligt att den sistnämnde tar ner ledaren ifrån dödens om han upprepar insatsen från senast där han visade mycket bra skalle. Sammantaget känns spelvärdet på favoriten neutralt och blir det tufft tempo som vi är inne på så kan det gynna vårt förstastreck eller öppna upp för flera hästar som t ex 2 Easy Tiger Pellini (9,3 %) som imponerat på slutet efter lång skadefrånvaro och lär vara i ordningställd på hemmaplan. Det blir skor runt om som vanligt och hästen bör vara under kraftig utveckling då han bara gjort ett fåtal starter.

V75-4 Kallblod

Omgångens fjärde V75-avdelning är ett kallblodslopp över medeldistans och voltstart som är öppet för deltagare med 250 001 – 1 500 000 SEK intjänat med 20 meters tillägg vid vunna 950 001 SEK. Loppet är ganska öppet men vi tycker att spelarkollektivet hamnat ganska rätt på det. Vårt klara förstastreck och även utgång är 10 Tangen Haap (25 %) som vi dock tycker borde vara klart mer spelad. Han återgår visserligen till framskor nu men har två jättefina segrar med den balansen på slutet och vi tycker att han utmärker sig kapacitetsmässigt och är ett tänkbart spikförslag och vi skriver mer om honom nedan under utgångar.

Därefter rankar vi 2 Art Nökkve (25 %) som delar favoritskapet med vår utgång. Alla som påstår att skobalans inte har någon större betydelse borde kolla på Art Nökkve då denna häst med skor är högst medioker medan han barfota runt om som han gått de tre senaste starterna tillhör hästarna snäppet under eliten. Förutsättningarna i denna start är intressanta då han bör sitta bra på det direkt och även om han inte är vår intiala spetsfavorit så bör det vara hyggliga spetsmöjligheter om Håkan Skoglund sänder fram om det inte är något tempo och försöker överta ledningen. Han har haft problem med halsen när det varit varmt och fuktigt ute tidigare vilket är ett litet frågetecken men har fungerat bättre under våren och är inte beroende av spets utan ska ses med hygglig chans även med en lämplig ryggresa. Därefter rankar vi 6 Polar Northug (14 %) som kommer från Norge och är en segerstaplare mot lite enklare gäng där. Vi anser att han är lite svårplacerad mot detta motstånd och att den långa resan är ett frågetecken men vi har sådan respekt för norska hästar som gör debut i Sverige samtidigt som Örjan Kihlström i sulkyn känns som ett klart kuskplus och det kan bli barfota runt om för första gången vilket givetvis är intressant även om det inte är någon enorm lättning från aluminiumskor. Han går annars med norskt huvudlag och rycktussar som tidigare och det är vår klara spetsfavorit initialt och det har hänt tidigare att Örjan Kihlström trollat bort lopp ifrån spets!

I B-gruppen tar vi även med 13 Cali Maks (8,5 %) som gjort två starter i ny regi och vi gillade verkligen intrycket senast vid segern och känslan är att han är under kraftig utveckling för närvarande efter miljöombytet. Gör du ett mindre system så kan det vara lämpligt att låsa på ovan streck men vi väljer att ta med två C-hästar som har kapacitet att skrälla om löpningsförloppen stämmer. Den mest intressanta skrällen är kanske 14 Sjö Odin (1,8 %) som ska gå med norskt huvudlag och barfota runt om för första gången på mycket länge och det är väldigt sällsynt på den här hästen som alltid går med skor runt om och något som är värt att se upp med då han inte alls är tokig kapacitetsmässigt.

V75-5 Top 7 – Bronsdivisionen

Den femte V75-avdelningen är ett sprinterlopp med autostart och för att vara Bronsdivisionen så håller loppet en relativt låg klass. Det är relativt rundspelat och mycket av omgångens spelvärde hittar vi här då det finns flera stora fynd emot de betrodda hästarna och vi spelar därför för skräll. Vår A-grupp och utgångsgrupp hamnar på storskrällarna 5 Nochebuena Face (1,7 %) samt 6 Mellby Dealer (3,1 %) som vi skriver mer om under rubriken utgångar nedan. Därefter rankar vi favoriten 7 Louie Brodde (25 %) som är den av de betrodda som vi tror mest på och som ska ses med klart högst vinstchans i loppet. Han är en årgångshäst som möter enklare hästar nu (även om de är äldre) och kommer ifrån en bra prestation vid seger mot enklare motstånd senast och det låter påställt till denna start då det aviseras barfota runt om för första gången samt helstängt huvudlag. Hästen har dock tävlat barfota bak flera gånger tidigare och med helstängt och innan dess halvstängt huvudlag och det är kanske ingen enorm lättning med tanke på det. Med startspecialisten Erik Adielsson i sulkyn håller vi hur som helst honom som knapp favorit till att nå spets efter en liten bit men det kan kosta en hel del och vankas svar på ett par händer innanför och annars så lär det bli en tuff resa. Han har också tidigare varit lite ojämn och det handlar också om en fyraåring i Bronsdivisionen och det är faktiskt ganska ovanligt att de vinner i klassen även om det är mycket svårare i Silver eller Guld.

Därefter rankar vi 10 Angle Of Attack (19 %) som kommer ifrån en positiv insats och även om han är mycket bättre ifrån täten och bortlottad här och stallet verkar ligga lite lågt så duger han väldigt bra kapacitetsmässigt i loppet. Han har gått barfota runt om på slutet i de tre senaste starterna  och det blir samma igen vilket är optimalt. 2 Copimade (19 %) är också riktigt bra när han fungerar men han har varit lite ojämn och hingstig och har därför kastrerats inför den här starten vilket kan ge en väldigt positiv effekt ibland. Det blir också antagligen barfota runt om förutom jänkarvagn som han gick elva blankt med från dödens över kort distans förra året vid något tillfälle. Han kan också öppna ganska bra och kan eventuellt svara ut favoriten och de andra hästarna som har spår betydligt längre ut i banan. 4 Leif (5,6 %) har gjort några starter efter lång vila och verkar ha rätt kurva för varje start och senast vann han helt obrukad. Det är betydligt tuffare motstånd nu men läget är passande och det kan bli barfota igen nu vilket han gick bra på näst senast. Vi väljer att fylla på med ordentligt med streck här och tar totalt med nio hästar och försöker jobba bort de betrodda.

V75-6 Klass I

Den sjätte V75-avdelningen är ett sprinterlopp med autostart och det är lite trist spelmässigt då vi anser att de betrodda överlag har högst vinstchans i loppet även om vi lyfter upp tokskrällen 8 Onboard Broline (0,6 %) i B-gruppen som ett fynd vilket vi skriver mer om under separat rubrik. Vårt klara förstastreck är 4 Don Juan Sisu (17 %) som kommer med en fin reultatrad med fyra vinster på de fem senaste starterna där den uteblivna segern skedde inom V75 där han ändå var mycket bra vid en tredjeplats som skräll bakom Floyd P.Boko. Han har varit jämnheten själv och har successivt blivit allt bättre och formen känns verkligen på topp. Utgångsläget är nu perfekt och han bör sitta bra på det direkt och kusken Mauri Jaara som är ganska okänd för den breda allmänheten gillar vi också för även om det inte handlar om någon elitkusk så gör han inte alls bort sig här. Distansen är ett minus jämfört med längre distanser men både kusken och vi är inne på att han kan knäcka dagens motstånd ifrån dödens även om risken så klart trots allt finns att han kan bli nerspeedad. Skulle det bli nederbörd under morgondagen och banan bli tungsprungen så känns han gynnad relativt motståndet och nämnas kan att vi utan tvekan hade spelat utgång om loppet hade gått över medeldistans.

Därefter rankar vi 5 Västerbo Grosbois (14 %) som såg ut som en obriserad bomb senast på V75 och formen är på topp. Normalt sett hade vi kanske gått fullt ut på ett sådant intryck men det är lite av hästens bästa gren att se fin ut som fastlåst och vi lägger inte så pass stor vikt vid det som vi normalt sett kanske hade gjort. Nu är han dock vår spetsfavorit också från ett perfekt läge och det låter påställt ifrån stallet och det aviseras att han ska köras därifrån och känslan är att han mycket väl kan hålla undan i såna fall om det inte blir något högre tryck på tillställningen. Han har dock bromsat ordentligt där tidigare och det ska sägas att han inte har något strålande facit ifrån ledningen och vi tillmäter honom faktiskt likvärdiga vinstchanser ifrån vinnarhålet med tanke på det. Oavsett vilket så bör det bli en bra resa och han är tidig i det här sällskapet och det blir barfota runt om igen som på slutet vilket är optimalt.

Den tredje hästen som höjer sig vinstchansmässigt i loppet är favoriten 2 Holdyourhorses (27 %) som är vår andrahandsfavorit till att nå spets och därifrån med skickliga Erik Adielsson så bör det vara bra möjligheter att han spårar hela vägen i såna fall. Senast gick han barfota runt om och med norskt huvudlag och med jänkarvagn för första gången vilket gjorde honom klart förbättrad och vagnen var i princip skräddarsydd för honom. Samtidigt så är han entaktad och det slår inga gnistor om honom och vi anser fortfarande att han känns lite begränsad då man brukar behöva mer speed över sprinterdistans på V75 och stämmer inte löpningsförloppet så har vi svårt se honom vinna och som favorit känns spelvärdet därmed svagt negativt. Vi litar inte fullt ut på de nämnda hästarna och tar med några C-hästar då känslan är lite att vad som helst  kan hända i detta lopp och det behöver inte heller vara fel att helgardera. 11 Etosha Boko (12 %) ska gå med jänkarvagn som han gick med för första gången näst senast där han vann mot bland andra Dice Man även om han är bäst i täten och missgynnad av läget.

V75-7 Norrbottens Stora Pris

V75-omgången avslutas med omgångens höjdpunkt i form av Norrbottens Stora Pris som går över medeldistans med autostart. Loppet håller hög sportslig klass och vi köper tyvärr favoritskapet på titelförsvararen 2 Propulsion (67 %) och spelar utgång på honom vilket vi skriver mer om nedan. Vi ser dock värde i en skräll i V75-avslutningen och väljer att fylla på med ordentligt med streck där bakom och varnar framför allt för 6 Nadal Broline (8,6 %) som vi också lägger i A-gruppen. Han har varit “mänsklig” i två starter på slutet men återkommer nu efter över en månads vila igen och för honom är det mycket positivt då han gör sina allra bästa prestationer efter lång vila och vi har fortfarande på näthinnan den fantomspurt han gjorde i årsdebuten den 16 april då han tog in längder där det inte borde vara möjligt över upploppet. Om loppet blir kört i hårt tempo vilket det mycket väl kan bli med sådana som 9 Anna Mix (6,2 %) som inte åkt hela vägen upp för att såsa i kön och kuskar som Adrian Kolgjini med i loppet och då kan Nadal Brolines spurt mycket väl räcka hela vägen den här gången då vi är inne på en liknande prestation som i årsdebuten igen.

Därefter rankar vi den ständigt underskattade 5 Oasis Bi (3,4 %) som såg fortsatt fin ut som fastlåst senast och har visat sig duga bra mot den yppersta eliten. Nu startar han från ett gynnsamt femtepår och körs av en kusk med absolut toppform och även han gynnas av högt tempo. Vi vill även varna för 4 Rocky Winner (0,9 %) som vi lägger i B-gruppen då intrycket senast var magnifikt och det lyste verkligen toppform och från ett perfekt utgångsläge är vi inne på att det kan räcka med rätt resa om favoriten sviker lite. Vi vill även nämna 1 Kadett C.D. (2,7 %) som travat riktigt bra i år och är ruskigt vass på speed när han tävlar på topp vilket han visade när han spurtade ner Nuncio nyligen. Läget här är perfekt för att få en fin resa och att han antagligen ska gå med norskt huvudlag för första gången som tioåring är mycket intressant med tanke på det förväntade loppscenariot. Förlorar favoriten är det oerhört jämnt mellan hästarna där bakom och vi tar totalt med åtta stycken.

Spiken

V75-2: 15 Geisha Sund (19 %) spikade vi som halvskräll den 14 januari mot hästar som Red Rose America, Jetset samt Sangria Knight som då startade 40 meter framför på medeldistans. Den gången misslyckades det men det säger en del om hur högt vi håller hästen och trots att det nu handlar om sommarhalvåret som kanske inte varit hennes årstid tidigare så känns motståndet enklare och hon själv bättre i form än vanligt med tanke på insatsen senast och vi är helt inne på att Robert Bergh kommer köra mycket offensivt idag och rikta in sig mot dödens och om det inte blir en omöjlig resa fram dit så tror vi på att hon krossar motståndet därifrån.

Vi förväntar oss en topprestation då vi verkligen gillade intrycket senast när hon återkom efter vila och att det nu är täta starter med lopp i kroppen ser vi normalt sett som klart positivt. Dessutom låter det oerhört uppåt ifrån stallet inför denna start även om de rankar storfavoriten Gianluca Boko som en bättre vinstchans och hon överglänser verkligen motståndarna här både fart- och meritmässigt med sex vinster på 26 starter med sexsiffrigt förstapris i Sverige och med fyra vinster inom V75. Som vi ser det har hon en annan hårdhet än dagens motstånd och även om tempo och positioner kan ställa till det så anser vi att hon borde vara klar favorit och spelvärdet är därför mycket högt och vi spelar som bekant för att vinna mycket och inte ofta. Hon tävlar barfota runt om samt med jänkarvagn som senast. Vi taxerar vinstchansen till 37 %.

Utgångar

V75-4: 10 Tangen Haap (25 %) har firat stora framgångar inom V75 det senaste året och även om fjolåret var bra så känns det som att vinterträningen har gjort att han lagt in en växel till och att han tagit ytterligare kliv denna säsong och fortsatt är under kraftig utveckling. Senast var han ute för första gången mot den absoluta eliten under Elitloppshelgen och han gjorde verkligen inte bort sig med en femteplats och tränaren Björn Karlsson meddelar att han känns ännu bättre efteråt och att vi kan förvänta oss en toppinsats. Det låter oerhört påställt och det aviseras ett offensivt upplägg vilket känns lämpligt då han tål grovjobb mot detta motstånd och tillsammans med vår spik anser vi att detta är omgångens mest spelvärda häst bland de mer betrodda. Det blir eventuellt framskor nu istället för barfota runt om men så har han tävlat mycket framgångsrikt vid två segrar innan senast. Vi taxerar vinstchansen till 40 %.

V75-5: 5 Nochebuena Face (1,7 %) startar från ett perfekt startspår och kommer från en mersmakande prestation och det låter allmänt påställt ifrån stall Petter Lundberg som har högform på stallet för närvarande. Vi är fullt medvetna om att Nochebuena Face är lite lat och bekväm av sig och haft svårt inom V75 tidigare men nu ska han antagligen testas med någon form av stängt huvudlag vilket vi är inne på kan ge en stor effekt. Det här är också en ganska svag Bronsdivision i våra ögon och vi blir inte förvånade om de bättre hästarna kommer bort och vi är inne på att loppet kan bli perfekt för vår idé då det mycket väl kan bli en tuff körning inledningsvis som han inte kommer vara inblandad i och får Petter Lundberg till styrningen så är känslan att han mycket väl kan spurta förbi allt trots att vi föredragit kort distans. Vi taxerar vinstchansen till 10 %.

V75-5: 6 Mellby Dealer (3,1 %) kommer från en sämre prestation eftersom han var hovöm senast enligt stallet men har dessförinnan gått bra mot tufft motstånd en längre tid och då mestadels varit betrodd men är nu totalt bortglömd med tanke på insatsen senast. Vi är inne på att den senaste starten var en tillfällighet och att det snarare kan vara positivt att lätta aluminiumskor åker på till den här starten då hästen tävlat bra med skorna på också även om någon form av barfotabalans är optimalt. Förutsättningarna känns i alla fall intressanta då vi taxerar spetschansen till 30 % och lyckas han nå dit så blir det en fin resa – antingen i täten där han vid normal form kan bli svårslagen eller i rygg ledaren eller liknande som också kan bli mycket passande. Vi taxerar vinstchansen till 12 %.

V75-7: 2 Propulsion (67 %) är numera en riktig elithäst som är titelförsvarare i Norrbottens Stora Pris och under det senaste året skördat stora framgångar. I år har han varit det stora  svenska utropstecknet efter Elitloppet där han var helt okej i försöket men strålande i finalen där han slutade tvåa efter Timoko. Enligt Daniel Redén ska han ha gått ytterligare framåt till denna start och förutsättningarna med spår två känns bra då Örjan Kihlström antingen kan välja att trycka av honom direkt och försöka nå spets eller söka en position i andraspår och antingen köra till efter ett tag eller ta dem till slut. Oavsett så lär han få en bra resa och att han är storfavorit känns fullt berättigat. Vi nöjer oss dock med utgång då det trots allt är flera kanoner med i loppet som har vassa spurtförmågor vid lämpliga resor och loppet dels kan bli konstigt kört med starke Anna Mix i loppet och Adrian Kolgjini bakom en betrodd häst. Vi taxerar vinstchansen till 65 %.

Övervärderade

V75-2: 7 Lacquer and Lace (27 %) började karriären framgångsrikt som treåring men fick en otäck gaffelbandsskada och återkom i maj månad som femåring och att det handlar om en talangfull sort som mycket väl har en del pengar att tjäna råder det inget tvivel om och dessutom aviseras det barfota runt om samt rycktussar för första gången. Ovanpå detta så hoppar Erik Adielsson upp i sulkyn för första gången vilket är landets främsta springspårskusk och det ger goda förutsättningar för en kanonstart och det är troligt att hästen kommer sitta i spets relativt snabbt. Allt ovan låter som motivering för en spik men trots de positiva aspekterna så väljer vi att ranka ner hästen en aning. Anledningen är helt enkelt att vi trots den positiva starten på säsongen resultatmässigt inte har blivit speciellt imponerade av stilen och för oss känns det faktiskt inte som en klassklättrare trots att den obotligt positiva tränaren Markus Pihlström menar på att det är stallets bästa häst som kommer vandra rakt upp i Stoeliten och har toppchans här.

Tränarens optimistiska intervjuer och tydliga budskap om barfotabalans bidrar säkert till att procenten är så pass hög som den är och faktum är att han allt som oftast är positiv men hans hästar har ofta svårt att hävda sig inom V75 och blir vanligtvis överspelade. Han har också haft sjukdomar i stallet och blandade resultat den senaste tiden och har ingen vidare statistik med sina skoryck vilket vi såg ett exempel på i lördags med Mellby Charmören som inte gick någonting. Vi är fullt medvetna om att utrustningsändringarna kan höja henne kraftigt men samtidigt är det långt ifrån säkert och det känns nästan som en förutsättning för att hon ska ses med chans över huvud taget här. Som klar favorit där procenten lär fortsätta att stiga en del fram till start så känns det inte lämpligt att ”chansa” på att hon förbättras så pass mycket och vi anser istället att procenten är väl tilltagen. Vi taxerar vinstchansen till 14 % och spikar emot!

V75-6: 3 Pacific W.F. (12 %) slutade visserligen fyra senast på V75 och vi har läst bland experter i travmedia att insatsen var positiv och även om vi inte vill såga den så kan vi inte sträcka oss längre än till att ge honom godkänt. Faktum är att han har haft märkbart svårt att prestera när motståndet hårdnar och nu har 0/16 vinster när prissumman varit över 35 000 SEK i förstapris. Det känns som lite av en medhängartyp som blir spelad eftersom han nu startar från ett fint utgångsläge och även om vi inte håller det som omöjligt att han kan skrälla om det löser sig optimalt så har vi svårt att köpa honom som betrodd. Det som skulle kunna höja honom är att det blir helstängt huvudlag istället för halvstängt men vi tror ändå att han får svårt att nå ledningen vilket kanske är tanken med den ändringen. Vi taxerar vinstchansen till 5 %.

Skrällbud

V75-3: 10 Sign Me Up Too (7,6 %) gjorde ett mediokert fjolår som treåring men har höjt sig markant i sin nya regi Mattias Djuse där han nu gjort fyra starter. Känslan är att alla bitar har fallit på plats och vi anar att denna häst kan fortsätta att utvecklas en hel del och blir inte förvånande om han vandrar en bit upp i klasserna inom snar framtid. Vi har känslan av att det kan bli ett tufft tempo i detta lopp och bakspår kan då passa fint och att det nu blir barfota runt om igen ser vi som positivt då han fungerade fint på det innan senast och att det nu aviseras rycktussar för första gången känns intressant. Som lågprocentare lyfter vi upp honom på spelvärdet och taxerar vinstchansen till 18 %.

V75-6: 8 Onboard Broline (0,6 %) vet ni som är med på våra V75 Tillsammans lag att vi höjde ett varningens finger för senast då han startade som relativt stor skräll mot bland annat vårt förstastreck i loppet. Då löste det sig otroligt dåligt men prestationen var femstjärnig då han via en långspurt blev tvåa till slut. Detta kändes lite surt då vi var helt inne på att han inte skulle hamna utanför radarn till nästa start men där fick vi fel. Att han inte tillhör de mer betrodda nu förstår vi då utgångsläget är uselt men samtidigt anser vi att formkurvan pekar rakt uppåt och han körs av Kim Eriksson som lyft sig oerhört under året och här talar vi verkligen om en formkusk. Som bekant är så brukar det lösa sig när en kusk är inne i flytet och vi är faktiskt inne på att vinstchansen bör vara relativt hygglig mot detta motstånd med lite klaff under vägen där vi inte direkt får skrämselhicka av någon även om vi framför allt har respekt för 4 Don Juan Sisu (17 %) som även är den häst som har besegrat vårt skrällbud de senaste två staterna. Med tanke på utgångsläget så måste det så klart till en del flyt för att det ska lösa sig men den låga procenten känns helt uppåt väggarna och spelvärdet är högt. Vi taxerar vinstchansen till 7 %.

Jokersystemet

Matematiska systemet

Vårt matematiska systemförslag är utifrån vår ranking:

3*1*5*1*9*7*8 = 3 780 kronor[/content_protector]‎