V75 Bergsåker

V75

V75 Bergsåker och banunderlaget kan visa sig bli avgörande – vår spik bör vinna i alla väder

[content_protector password=”spetsochslut” cookie_expires=”3600″]I lördagens Dubbeljackpot på Eskilstuna så blev det ingen lycka alls för oss då vi hamnade helt fel på V75-inledningen där vi inte trodde att Victor A.U. skulle kunna ta sig till spets och sedan var den dagen förstörd. Chosen One som vi trodde skulle kunna hålla ut vinnaren var helt under isen för dagen och det var anmärkningsvärt att flera hästar som har tävlat i jänkarvagn i den senaste starten men återgick till vanlig vagn underpresterade för dagen, t ex Chosen One, Snabba Cash och Mister Cane, även om det givetvis kan vara lite slumpen som spelar in också.

I söndags stod vi över att göra tips och vi kämpar vidare med lördagens V75-omgång på Bergsåker som inte håller jättehög sportslig kvalitet – det krävs t ex inga startpoäng alls för att komma med i det svaga Gulddivisionsloppet – men som håller en hygglig nivå spelmässigt och vi ger omgången en trea på en femgradig skala i spelvärde. Bergsåker är en bana där det statistiskt brukar kunna bli väldigt höga utdelningar när det börjar skrälla och vi lämnar gärna öppningar för att det ska bli en sådan omgång med miljonutdelning den här gången och har rankat loppet med tanke på att banan kan bli lite svårbemästrad för vissa hästar.

Det är några minusgrader runt Sundsvall för tillfället och riktiga vinterförhållanden och det ska bli kallt och klart väder under lördagen och det kan gissningsvis bli så att det krävs bakskor och brodd eller hakar för att få ordentligt fäste. En häst som inte är beroende av sådana banförhållanden är vår spik i omgången 6 Raz Mackenzie (15 %) i V75-6 som är en riktig vinterhäst som dessutom har ett lopp i kroppen nu och ska starta tätt då han brukar prestera som bäst.

Vi vill också passa på att tacka de som mötte upp oss i Malta för att ta några öl i vår promotion Battle of Malta som blev en riktigt trevlig tillnställning där många vinnartips delades ut. Missa inte att signa upp för vårt nyhetsbrev om du vill ta del av liknande promotions eller andra nyheter eller gratistips som vi sporadiskt kommer att skicka ut: https://skoinfo.se/skoinfo-se-nyhetsbrev/

Om du är intresserad av våra andelsspel på V75 Tillsammans för 134, 300 respektive 1 000 SEK per andel så kan du kolla in här: https://skoinfo.se/blogg/spela-v75-tillsammans-via-ombudslag-eller-vara-gamla-lag/

V75-1 Klass II

V75-omgången inleds med ett medeldistanslopp med voltstart i Klass II och loppet håller sportsligt en relativt bra nivå för att vara på våra lite mer nordliga breddgrader. Klar favorit är 1 Pikachu Face (41 %) men det favoritskapet har vi lite svårt att köpa och han kommer med på nåder som B-häst. Från innerspåret har han en hygglig spetschans och visst finns det en viss risk att han håller undan därifrån om han får bestämma tempot under vägen men vi anser att det finns klart bättre hästar i fältet och då vi dessutom är långt ifrån säkra på att han kan hålla upp ledningen och samtidigt anser att samtliga vi har ovanför i ranken har bättre kapacitet så rankar vi ner favoriten.

Vår klara förstastreck och även utgång är istället 7 Bungle Rain (19 %) som vi skriver mer om nedan och där bakom varnar vi framför allt för 3 Jim Sånna (4 %) som nu har två raka efter att ha gått till ny regi Hanna Olofsson. Vi gillar verkligen intrycket och är inne på att han duger bra här med en vettig resa. Även om vi inte håller Claes Sjöström speciellt högt så tycker vi han är intressant till den här låga procenten och att hästen inte bör ha några större problem om det blir svåra banförhållanden. Vi tar totalt med sex hästar och här jobbar vi in favoritfall.

V75-2 Diamantstoet

Dagens andra avdelning som är ett stolopp med spårtrappa över medeldistans och autostart är minst sagt ett rörigt och svårlöst lopp och här rekommenderar vi er att fylla på med många streck – speciellt eftersom vi anser att favoriten 1 Donna Mearas (43 %) är klart överspelad vilket vi skriver mer om under den rubriken. Vår A-duo består av 4 Racer Rose (2 %) som vi anser är lite av omgångens fynd och skriver mer om under skrällbud samt 15 Mellby Darling (14 %) som vi anser vara den klart bästa hästen i sällskapet även om läget givetvis är chansartat. Har hon en bra dag och det löser det sig någorlunda så bör hon dock vinna och procenten är tilltalande. Om banan tillåter så blir det maxad balans med barfota runt om och jänkarvagn som hon gick med i ett tufft V75-lopp som tvåa bakom Erik Sting näst senast men det är ingen katastrof om det blir skor heller.

Bakom vår A-duo vill vi även varna för 14 Irene Sund (5,4 %) som vi var nära att ta med i A-gruppen. Hon är kanske lite av en icke-vinnare men samtidigt har hon visat tokform på slutet och har fungerat väldigt bra tillsammans med Erik Adielsson. Vi har en hög respekt för hans förmåga att hitta mållinjen med minsta möjliga marginal och vi är lite inne på att han kan lura henne först om det klaffar lite med tempo och ryggar under vägen. Loppet är väldigt öppet och även om vi har med sju streck så känner vi oss lite tunna här.

V75-3 Klass I

Bergsåkers Klass I-försök går över sprinterdistans med autostart och loppet håller genomgående en hög nivå för klassen och årstiden. Klar favorit är Robert Berghs Derbyfinalist 7 Angle Of Attack (37 %) och det köper vi fullt ut och han är del i vår utgång tillsammans med 2 U.Bergs Oppzi (6,2 %) som vi rankar upp då vi anser henne vara alldeles för underskattad igen till den här spelprocenten. Bakom vår utgångsgrupp varnar vi framför allt för Markus Pihlströms 3 Hot Pride (14 %) vilket är en ärlig häst som vi gillar fullt ut. Det är nu aktuellt med både jänkarvagn och helstängt huvudlag och det känns väldigt intressant på en lite trög och flegmatisk häst och det känns som att det därmed kan ge en stor effekt. Distansen är dock knappast någon fördel och han kan hamna lite på mellanhand här men vi hade ändå gärna haft med honom i utgångsgruppen också. Vi misstänker dock att procenten kommer stiga upp mot 20 % och då valde vi U.Bergs Oppzi som utgång istället som är mycket mindre spelad och är nästintill garanterad ett bra lopp. Totalt tar vi med sex streck och här lär vi inte åka ut.

V75-4 Kallblod

Ett kallblodslopp med två tilläggsvolter över lång distans och här har vi lite skrällvibbar också då vi inte litar fullt ut på favoritduon. Storfavorit är 15 Tangen Haap (55 %) och det köper vi men samtidigt anser vi att procenten är för hög då han inte sett som bäst ut på slutet trots segrarna och vi är lite tveksamma till formen. Även om han gör en topprestation så är vi tveksamma till om han når andrahandaren 3 Pave Faks (20 %) som startar 40 meter framför. Favoriten har tidigare inte presterat som bäst på Bergsåker vilket även statistiken visar där han har 1-1-0 på åtta starter på Bergsåker jämfört med 23-3-5 på 39 starter på andra banor. Det finns också klart bättre kuskar i loppet än Björn Karlsson och det är lätt hänt att det blir en del felbeslut i såna här sammanhang om inte hästen är helt överlägsen.  Vi väljer att spela utgång på andrahandaren 3 Pave Faks (20 %) som vi tror att det är lite vinna eller försvinna på och varnar där bakom framför allt för miljonskrällen 6 Blisjur (1,6 %) som känns kraftigt underspelad och vi skriver mer om under utgångar. Vi rekommenderar er att fylla på här och vi känner oss lite tunna trots sju streck.

V75-5 Gulddivisionen

Lördagens Gulddivision är för klassen rent uselt då det inte krävdes några startpoäng alls för att komma med och här fick vi leta med ljus och lykta för att hitta vinnaren då det inte finns några segerstaplare med direkt. Klar favorit är 7 Knows Nothing (36 %) som har bränt varenda gång inom V75 på ett drygt dussin starter och att vinstchansen är hög mot ett enklare sällskap den här gången förstår vi då han är spetsfavorit efter ett litet tag. Vi bedömer spetschansen till ca 60 % och det finns risk att han får trolla bort loppet därifrån. Samtidigt har han svikit många gånger tidigare som favorit och nu ska det dessutom bli skor runt om för första gången på ett år och det ser vi som ett klart minus för honom. Med barfotabalans hade vi kunnat tänka oss att gå på favoriten men att det inte går att köra så nu sänker vinstchansen rejält i våra ögon trots att det är kort distans som är hans favoritdistans och att han tidigare fungerat fint direkt efter uppehåll. Svårbedömd favorit men sammantaget inte så rolig till en hög spelprocent.

Vi väljer istället att ranka 5 Montdore (15 %) först trots att han nu kommer med fem raka galopper och att distansen är opassande. Vi anser dock att han har haft mycket otur vid flera av galopperna och att det nu är Robert Bergh tillbaka i sulkyn ser vi som ett stort plus. Vi har en god känsla för ett felfritt lopp och då borde han duga bra här då intrycket faktiskt varit riktigt bra på slutet om man bortser från galopperna. Vår känsla är att han rent kapacitetsmässsigt har höjt sig rejält av starterna i Frankrike under våren/vintern. Vi anser även att han gynnas av om banan blir lite krävande vilket det trots allt är en relativt stor sannolikhet att det blir och går han bara felfritt hela vägen och Robert Bergh kör offensivt så tror vi att han kan ta ner ett sånt här sällskap från dödens på Bergsåkers långa upplopp på sin fina styrka. Vi väljer dock att fylla på med ytterligare några streck och varnar framför allt för 12 Västerbo Loveboat (7,5 %) som äntligen verkar vara lite på gång och trivs utmärkt på Bergsåker där han har toppstatistik. Han hade varit ännu hetare från ett bättre läge men måste ändå räknas tidigt i ett billigt lopp.

V75-6 Silverdivisionen

En Silverdivision som håller en låg klass och där vi tycker att vi har hittat en klockren spik i form av 6 Raz Mackenzie (15 %) som duger bra i klassen under den här årstiden och är okänslig för banunderlag och vi faktiskt tror vinner detta lopp relativt enkelt. Vi skriver mer om honom under separat rubrik nedan. Väljer du att inte gå på vår spik så rekommenderar vi att fylla på med ett flertal hästar och varnar framför allt för 1 Premier Kronos (13 %) som trivs med kusken som har två vinster ihop och är en häst som också går bra med skor och lär få en vilsam resa och dessutom kommer med full form. Loppet är så pass ihåligt att vi tror inte på någon större risk att han blir instängd och han har en bra chans att bli tvåa…

V75-7 Bronsdivisionen

V75-omgången avslutas med en Bronsdivsion över lång distans där de bästa håller bra klass men loppet är mycket ihåligt och som vi ser det har fyra eller högst sju hästar en realistisk vinstchans. Klar favorit är 4 Zenit Brick (51 %) vilket är en häst som vi trott en del på i de senaste starterna. Nu kommer han hit med två imponerande insatser i ryggen och att han är storfavorit har vi inget direkt att invända emot. Vi anser dock att han är aningen för stor favorit då han inte ens är vår spetsfavorit utan det är 1 Special Offer (0,8 %) som är relativt chanslös men däremot kan ställa till löpningsförloppet för favoriten. Det kan bli en resa i andraspår för favoriten och då vi ser distansen som ett svagt minus och han tidigare varit ojämn av sig så räcker det för att vi ska ranka ner honom till B-gruppen.

Vårt första streck går istället till 8 Ottens Casher (15 %) som vi faktiskt anser vara den bästa hästen i sällskapet även om utgångsläget så klart ställer till det. Han gillar dock distansen och Örjan Kihlström har en utomordentlig förmåga att komma bra till från de yttre spåren bakom bilen. Att Örjan Kihlström sitter i sulkyn ser vi dessutom som ett stort plus gentemot de två föregående starterna och kommer han någorlunda till så tror vi han blåser till allt över upploppet. Bakom ovan tar vi även med 5 Valeur (13 %) samt 2 Serious Try (4,6 %) som båda har kapaciteten att duga vid rätt resa.

Spiken

V75-6: 5 Raz Mackenzie (15 %) anser vi har en klockren uppgift i en väldigt svag Silverdivision. Även om det inte handlar om någon startkanon så bedömer vi nämligen spetschansen till hela 70 % mot detta motstånd och därifrån biter han ifrån sig riktigt bra och har vunnit sex gånger på elva försök. Han kommer också från en mersmakande vinst mot ett billigt motstånd där intrycket i alla fall var strålande och det låter enbart positivt ifrån stallet inför detta. Att det nu är täta starter är inget som oroar utan det är istället ett stort plus då han tidigare fungerat utmärkt med det upplägget och har den fina statistiken 5-1-0 på tio starter jämfört med 16-5-1 på 49 starter med andra intervall.

Det är också positivt att han fungerat allra bäst under hösten och visat sig trivas bra på Bergsåker. Om det blir jobbiga förutsättningar under lördagen är det inte heller något som oroar då hans normala balans är skor runt om och han har fungerat bra på brodd tidigare. Det är snarare en relativ fördel gentemot konkurrenterna om förutsättningarna blir jobbiga. Kommer han till spets så ser vi inte heller vem som skulle komma upp i dödens och sätta fart på tillställningen då det egentligen inte låter speciellt påställt på något håll och han är därmed ett spelmässigt fynd. Vi taxerar vinstchansen till hela 53 % trots att Roger Nilsson i sulkyn inte är någon toppkusk.

Utgångar

V75-1: 7 Bungle Rain (19 %) sågade vi så smått inför förra starten då vi dels ansåg distansen vara ett minus samtidigt som det alltid är en stor nackdel statistiskt att vara tre år och gå ut och möta äldre hästar. Nu slutade han visserligen bara tvåa men prestationen var av bästa märke och vi var kraftigt positivt överraskade då insatsen var på gränsen till formidabel med tanke på att han fick tryck på vägen. Vi är nu övertygade om att det är den bästa hästen i sällskapet trots sin orutin och även om det är lite vingelrisk så känns förutsättningarna intressanta. Han har nämligen visat upp en fin startsnabbhet och vi bedömer att det är en rätt bra möjlighet att han når spets direkt eller får ta över av 6 Miss Goblin (2 %) som är vår initiala spetsfavorit. Blir det inte spets är det givetvis risk att han hamnar åt “råttorna” men samtidigt låter det påställt från 9 Doctor Doxey Zenz (10%) och hamnar vår utgång i dödens direkt är det en relativt hög chans att han får avlösning från den positionen relativt snabbt.

Om vår utgång får gå i dödens ger vi inte slaget förlorat heller utan vi tror på hyggliga möjligheter att han tar ner ledaren och samtidigt håller undan bakifrån. Vi vill poängtera att vi ser medeldistansen som en fördel och han har tidigare visast sig fungera på något tung bana där han har två vinster på tre starter och det känns som en fördel att inte vara beroende av barfotabalans då det kan bli problem med banunderlaget. Han fungerar bra efter längre uppehåll och blir det nödvändigt med brodd så ser vi inte det som något större orosmoln och Ulf Ohlsson i sulkyn verkar vara klart optimistisk kring sina chanser. Vi taxerar vinstchansen till 35 % och kör du med två spikar så är detta ett bra alternativ.

V75-3: 7 Angle Of Attack (36 %) gick till final i Derbyt och är helt klart en av de hästar som håller högst klass i det här sällskapet när allt fungerar som det ska. Han var visserligen inte bra i själva Derbyfinalen och har kanske inte varit helt på topp efteråt men senast kändes det som att han visade uppåtform igen då han satt fast med krafter kvar i mål efter en startgalopp och såg riktigt fin ut. Han gick barfota fram senast och det var en ny balans som fungerade riktigt bra aktionsmässigt och det ska antagligen gå bra igen då det är främst bakskor som verkar vara aktuellt på Bergsåkers bana även om det återstår att se hur det blir på tävlingsdagen.

Spåret är givetvis inte det bästa över kort distans – som hästen för övrigt gör debut över – och det kan bli tredjespår på vägen genom första sväng men vi är inne på att han är bästa hästen och att han kan få överta ledningen här och då bör han bli svårslagen. Robert Bergh som återkommer efter sitt uppehåll verkar andas optimism inför den här starten också och tar säkerligen till alla medel för att vinna på sin gamla hemmaplan för att fortsätta att konkurrera om titeln årets tränare där det är väldigt jämnt i toppen just nu. I onsdags hängde Robert Bergh t o m på en nyinköpt jänkarvagn på bland annat Cayenne Ovel inom V86 vilket inte är någon vanlig syn för att vara honom och det ska bli intressant att se om han gör det på fler hästar i den närmaste framtiden även om det främst verkar aktuellt i Gulddivisionen inom V75 den här gången. Vi taxerar vinstchansen till 45 %.

V75-3: 2 U.Bergs Oppzi (6,3 %) var riktigt bra näst senast på V75 medan insatsen senast var mer medioker. Hon är startsnabb och som vi läser loppet bör hon sitta riktigt bra på det direkt. Hon är vår klara favorit till vinnarhålet och då vi tror att Robert Bergh i spets kommer trumma på i ett bra tempo så finner vi sannolikheten för att det blir en lucka till slut som rätt stor. Löser det sig så är vår känsla att chansen är bra att hon är den som spurtar förbi favoriten över upploppet om han har en sämre dag och spelvärdet är därmed högt. Om det krävs skor och hakar så är det inget som missgynnar henne heller gentemot konkurrenterna utan snarare tvärtom. Vi taxerar vinstchansen till 12 %.

V75-4: 3 Pave Faks (20 %) är lite av en spelares mardröm då galopprisken är oerhört hög samtidigt som han ofta vinner vid felfritt. För tre starter sedan så imponerade han vid en enkel seger inom V75 och därefter har det blivit två galopper men intrycket har bortsett från galopperna fortsatt varit bra. Förutsättningarna till dagens start känns vettiga då han är vår klara spetsfavorit vilket är den position som han trivs allra bäst ifrån. Får han travet att fungera så bör det vara en toppchans därifrån även om det är lite av ett frågetecken med den långa distansen. Vår känsla är dock att det inte är en nackdel och vi tror på en bra chans vid felfritt. Vi taxerar vinstchansen till 36 %.

Övervärderade

V75-2: 1 Donna Mearas (43 %) tillhör de bättre hästarna i sällskapet och kanske även har den bästa framtiden men då det finns en del frågetecken i den här starten så har vi lite svårt att köpa det höga favoritskapet. Vi vill dock poängtera att hon trots allt har högst vinstchans i loppet men V75 är ett streckspel och vi letar spelvärde. Ett frågetecken är att hon fortfarande är väldigt orutinerad och nu är det första gången som hon går ut med täta starter och dessutom med en långresa vilket är ett orosmoln med tanke på orutinen. De täta starterna kan gå åt båda hållen men som storfavorit ser vi det mer som ett frågetecken än som ett utropstecken. Att hon trots allt är en treåring som möter äldre hästar brukar inte heller lyckas speciellt ofta och vi värderar också spetschansen till “endast” 40 % och då finns det en risk för att hon blir över eller får positionsproblem och det är så klart ett frågetecken på en stor favorit. Stallet verkar också väldigt oroliga över banan om det krävs skor och hakar och det återstår hur det blir med det närmare spelstopp men det är i alla fall värt att tänka på. Att det eventuellt blir halvstängt huvudlag är dock lite intressant men ingen avgörande information för vår del. Vi taxerar vinstchansen till 24 %.

V75-5: 9 Magic Tonight (15 %) har fortsatt svårt att övertyga i år där han fortfarande är segerlös. Han går bra tider och levererar till synes bra avslutningar ibland men med tanke på att han verkar ha gett upp lite mentalt så känns han inte speciellt intressant spelmässigt – och det känns istället fortfarande tacksamt att gå emot honom då han ofta fortfarande blir spelad på gamla meriter. Att det eventuellt blir helstängt huvudlag den här gången är lite intressant men vi tror inte att det gör någon avgörande skillnad även om det var ett tag sedan han gick med det senast och det kan ha effekt. Han känns inte heller som någon vinterhäst där han är oprövad och han känns överspelad till den här spelprocenten.

Skrällbud

V75-2: 4 Racer Rose (2 %) anser vi tillhöra de bättre i fältet kapacitetsmässigt och hon kommer hit med visad toppform. Efter att hon slutade oplacerad inom V75 för fyra starter sen när hon faktiskt stod för en bra prestation efter galopp så har hon mött billigare motstånd där hon vunnit samt slutat tvåa i en start. I den senaste starten galopperade hon på upploppet när kusken överforcerade henne men intrycket var fortsatt väldigt fint och vi är inne på att formen är fin för dagen. Från spår fyra och med rutinerade Ulf Eriksson som vi anser tillhör de bättre kuskarna i fältet så bör hon kunna hitta en bra position och då bör det faktiskt också vara bra möjligheter att hon spurtar förbi allt över upploppet om 15 Mellby Darling (14 %) kommer bort. Om det krävs skor runt om så är det en fördel jämfört med de flesta konkurrenterna och den låga spelprocenten är mycket tilltalande.

V75-4: 6 Blisjur (1,6 %) slutade visserligen bara femma i den senaste starten men oj vilket intryck. Han fick ett helt omöjligt lopp men formligen flög fram över upploppet tills han till slut fastnade i ryggar de sista 100 meterna. Prestationen var lysande och att det nu är täta starter är ett stort plus då han med täta starter har statistiken 6-4-1 på 19 starter jämfört med 2-5-5 på 46 starter med andra intervall. Dessutom är det hästens årstid vilket även prestationen senast visade. Han har hela 6-3-2 på 24 starter under hösten jämfört med 2-9-4 på 42 starter under andra årstider. Örjan Kihlström hoppar dessutom upp i sulkyn och det är ytterligare ett stort plus och vi förstår verkligen inte den låga procenten och var väldigt nära att ta med honom i A-gruppen. Vi taxerar vinstchansen till 9 %.

Jokersystemet

V75 Bergsåker

Matematiska systemet

Vårt matematiska systemförslag är utifrån vår ranking:

3*7*6*4*4*1*4 = 4 032 kronor[/content_protector]