V75 Bergsåker

V75

V75 med E3-finaler och vi försöker fälla de stora favoriterna

[content_protector password=”treåringar” cookie_expires=”3600″]Spiken Nobel Amok gick med jänkarvagnen på igen och vann plättlätt förra helgen samtidigt som omgångens mest överspelade Grant Boko svek totalt från kön i samma lopp och det var nog så att det helt enkelt var en övermäktig uppgift för en unghäst att starta där bakifrån. Vi braskade också lite om stallformen för Reijo Liljendahl och Lutfi Kolgjini inför den omgången och deras hästar svek också mer eller mindre allihopa – även om vi hade tippat en del av dem tidigt trots dessa farhågor. I övrigt var det en ganska dyster omgång med störningar, galopper och några underprestationer som förstörde ett par lopp rent taktiskt och när det skrällde till slut med B.B.S.Sugarlight och Spitcam Jubb så hade vi rankat dem långt nere utanför ramen på hemsidan och det var kort sagt en omgång att glömma för vår del. Det var dock kul att se Kevin Oscarsson få chansen bakom den förstnämnde då det är en stor kusktalang som vi numera håller väldigt högt även i den mer rutinerade kuskeliten.

Den här veckan är det V75-finaler och E3-finaler på Bergsåker och det är riktigt högklassiga tävlingar som vi bjuds på som vanligt. Motsvarande E3-finaler gick på Eskilstuna förra året och det blev en hygglig utdelning där Makethemark brände för hingstarna som innan dess nästan hade vunnit ett dussintal starter i rad och ansågs på gränsen till oslagbar. I år är det 3 Coin Perdu (77 %) som är “oslagbar” och han är givetvis riktigt bra som alla vet och ska antagligen gå barfota runt om och med jänkarvagn som näst senast där han såg helläcker ut och blir befogad favorit men alla hästar ska synas när de är spelade till så här höga procenter och det ska också dras många växlar i utrustningen på motståndarna vilket kan ge en stor effekt och treåringar tenderar ofta att bli överskattade spelmässigt.

Bland stona vann treprocentaren Uncertain Age förra året med Christoffer Eriksson som också är en kusk som vi anser är ruskigt vass nu för tiden och vi rankar honom faktiskt först i tre avdelningar. Den andra nyckelkusken är Erik Adielsson som också kör tre tipsettor – bland annat vår spik i omgången 7 Queer Fish (25 %) i V75-5 som han gjorde ett mycket bra jobb med senast där hästen bara bombade runt ett namnkunnigt motstånd. Nu är hästen fortfarande inte ens favorit och det blir dessutom antagligen barfota runt om samtidigt som han verkar vara i bättre form än nånsin. Det finns en risk att utdelningen blir mer beskedlig om favoriterna motsvarar förväntningarna i E3-finalerna men vi tycker att det finns värde i att gardera dem och ger omgången en trea på en femgradig skala i spelvärde.

Bergsåkers bana har ett upplopp som mäter 200 meter vilket är relativt långt och den är runt 21 meter vid båda starterna vilket är något smalare än snittet och startbilen släpper sent efter kurvan vilket gör att innerspåren är relativt gynnade jämfört med många andra banor när det handlar om bilstart. Banan har lite av en skrällprofil även om det ibland blir stora favoritparader också och det som framför allt utmärker banan förutom det geografiska läget är underlaget. Det beskrevs som normalsnabbt men lite “livlöst” av Ulf Ohlsson under veckan och det är nog helt enkelt så att det lite sviktlösa och stumma underlaget kan påverka hästarna olika mycket beroende på fräschören i benen och det kan göra att vi får se en del galopper och hästar som “oförklarligt” underpresterar. Att innerspåret tenderar att bli lite löst kan också göra att en del lopp ställs på huvudet då det bjuder in hästar som kommer bakifrån. Det är dock mitt i sommaren nu och vi hoppas och tror på ett så bra underlag som möjligt och det regn som aviserades i de tidiga väderprognoserna kommer inte förrän på söndagen nu och vi får istället 21 grader varmt och strålande sol. Vi förväntar oss därmed att man ska kunna köra med valfri balans.

Vi har lanserat ett nyhetsbrev om du vill ta del av information om hemsidan, promotions, nyheter eller gratistips som vi sporadiskt kommer att skicka ut: https://skoinfo.se/skoinfo-se-nyhetsbrev/

Om du är intresserad av våra andelsspel på V75 Tillsammans för 134, 300 respektive 1 000 SEK per andel så kan du kolla in här: http://www.andelskungen.se/tipsters/12/

V75-1 Gulddivisionen – Assar Engbloms Lopp

Omgången inleds med ett autostartlopp över medeldistans i Gulddivisionen som är öppet för deltagare som tjänat lägst 400 001 SEK. Efter strykningen av Västerbo Highflyer så är det endast sju deltagare kvar där fyra kan ses som ren utfyllnad. Vi spelar med hängslen och livrem och streckar de återstående tre och det känns som en helgardering. Vårt förstastreck är 1 Volstead (26 %) som imponerade stort i segern av Sweden Cup från dödens där han tävlade med helstängt huvudlag och lika gärna kunde ha varit med i Elitloppet baserat på hur bra han var där och den senaste starten är bara att glömma då han inte lyckades försvara spets inledningsvis och istället blev fast invändigt med krafter kvar då han inte trivdes på banan. Intrycket var dock fortsatt bra formmässigt och även om det liksom senast handlar om innerspår så är han nu klar spetsfavorit den här gången enligt vår åsikt och därifrån ska han slås. Han har gjort en start på Bergsåker tidigare i Sundsvall Open Trot ifjol där han satt fast med krafter kvar i mål och eftersom vi är inne på att formen fortfarande är på topp så blir han svårslagen i täten och vi ser det som en tänkbar utgång eller spik även om vi föredragit kort distans. Vi hoppas att det ska bli någon form av stängt huvudlag igen förutom barfota fram och jänkarvagn som vanligt.

Som främsta motbud ser vi 2 In Vain Sund (25 %) som i år tagit steget upp i den yppersta eliten och övertygade stort senast i Boden. Han slipper nu möta Propulsion och blir det en alltför tuff inledning mellan Volstead och On Track Piraten som är de främsta spetskandidaterna så kan In Vain Sund vara den hästen som profiterar på detta och då lär han bli svår att stå emot över upploppet. Vårt huvudscenario är dock att Volstead tar spets relativt enkelt och att Kaj Widell inte vill bränna allt krut när han får chansen för första gången och då är känslan att det blir för tufft att ta ner vår A-häst även om vi inte tappar hakan om In Vain Sund kliver upp i dödens och krossar ledaren heller över medeldistans. Det blir barfota runt om, norskt huvudlag och jänkarvagn som vanligt. På systemförslaget tar vi även med viss tvekan med 5 On Track Piraten (26 %) i C-gruppen som vi skriver mer om nedan under överspelade.

V75-2 Klass I

Dagens andra V75-avdelning är ett medeldistanslopp med autostart i Klass I och loppet håller bra nivå för klassen. Vi har goda förhoppningar om att det kan skrälla till här och rekommenderar många streck och det är också väldigt jämnspelat. Vårt klara förstastreck är 1 Survival Kit (17 %) som i nuläget är andrahandsfavorit. Denna häst har vi kommit rätt på under våren och han har liksom spiken utvecklats starkt av Magnus Träffs förändringar i stallet vilket vi skrivit om tidigare. Senast återkom han efter ett litet uppehåll och var strålande i en försöksseger ifrån spets och nu med ett bättre tidsintervall mellan starterna så bör han vara ytterligare framflyttad. Att det dessutom blir jänkarvagn nu och att det  aviseras barfota runt om för första gången på ett år känns som klara plus – inte minst med tanke på att han är som en annan häst nu jämfört med senast när de försökte med barfotakörning. Med Erik Adielsson i sulkyn vilket vi tyckte var en klar kuskförstärkning senast så håller vi det faktiskt inte som uteslutet att han kan försvara spets då det låter ordentligt påställt men det är inte vårt huvudscenario och han riskerar annars att fastna invändigt. Samtidigt brukar det lösa sig för toppkuskarna och blir det spets eller om han hittas ut i andraspår så är vi inne på att det är en fin chans och vill du gå kort i loppet så kan det faktiskt vara en chansspik eller en stark del i ett lås.

Därefter rankar vi 9 Springfield (13 %) som var storfavorit på V75 för ett par starter sedan efter att ha utmanat kanonen Rajesh Face i starten innan dess och svek lite sedan då han fick för lugn träning men har gjort det bra mot tufft motstånd under året i övrigt och utgångsläget känns intressant då han kan rygga startsnabba 2 Etosha Boko (8,3 %) inledningsvis och med formkusken Chrisoffer Eriksson så bör han kunna hitta en fin position i andraspår direkt. Blir det en tuff spetskörning så gynnas han och det låter uppåt ifrån stallet som har tuffat till träningen igen så att han ska vara lika bra som han var i våras vilket är tydligt då det verkligen var ett toppintryck senast. Därefter rankar vi upp en luring i form av 8 Tesio (5,0 %) som ska gå barfota runt om och med jänkarvagn för första gången och vi skriver mer om det under skrällbud nedan.

Vi tycker också att 6 Don Juan Sisu (6,9 %) är ganska tidig då det är en stark sort som vi gillar och det känns som en häst som är under utveckling. Om det blir ett allt för tufft tempo inledningsvis så kan han profitera på det men det blir svettigt om han får gå i dödens igen. Vi hoppas på barfota fram i den här starten och det blir annars antagligen open eye-huvudlag och det skulle vara extra intressant om det blir någon form av jänkarvagn igen eftersom det gett bra effekt tidigare. I B-gruppen tar vi också med favoriten 5 Test Drive (22 %) som är startsnabb och har en chans att få överta ledningen och i såna fall kan hålla hela vägen om det inte kostar för mycket eller han lägger för mycket krafter på vägen vilket han kan göra ibland. Han visade inget senast men gick då också med skor runt om från bakspår och nu blir det barfota bak igen som i starten innan vilket är ett plus. Ändå inte så rolig som favorit i våra ögon trots att det är Örjan Kihlström som sitter i sulkyn. Även 2 Etosha Boko (8,3 %) tar vi med i B-gruppen då han har varit riktigt bra i två starter på slutet då han tävlat i jänkarvagn som han ska göra igen och senast till och med vann han bakifrån med den. Han är startsnabb och bör spetsa eller åtminstone sitta bra på det direkt och om han körs i täten så kan han hålla hela vägen eller så blir det rygg ledaren i sämsta fall och då kan det också lösa sig. Hästen är obesegrad med jänkarvagn och inte så missgynnad av medeldistans så vi blir inte förvånade om de spänner bågen den här gången men Kenneth Haugstad är visserligen oftast relativt defensiv när det gäller den taktiska dispositionen. Vi tar även med tre C-hästar och totalt blir det nio hästar på systemet vilket känns heltäckt.

V75-3 E3 Final – Ston

Den tredje V75-avdelningen går över medeldistans och autostart. Detta är ett årgångslopp för ston och även om det inte känns som någon av de vassaste upplagorna så finns det gott om talanger som blir intressanta att följa. Vårt förstastreck är 2 Vanquish Kronos (17 %) som har ett spår innanför de värsta konkurrrenterna och lär vässas upp mer än vanligt den här gången enligt stallet och vi spelar utgång med henne vilker vi skriver mer om nedan. Därefter rankar vi 4 Vamp Kronos (20 %) som liksom vår utgång kommer från Jerry Riordans stall vars hästar går riktigt bra för närvarande. Hon håller i princip samma klass som favoriten och vår tipsetta men vi är inne på att det blir en besvärligare resa utvändigt eller där hon är beroende av ryggar på vägen och då vi dessutom håller Christoffer Eriksson som kör vår utgång klart högre än Stefan Söderkvist när det handlar om storlopp så får Vamp Kronos nöja sig med att vara andrahandsrankad. Det blir skor runt om, öppet huvudlag och vanlig vagn.

Tidig är även 5 Staro Lochlyn (9,5 %) från Svante Båths stall och är det någon tränare som vet hur man ställer i ordning inför årgångsloppen är det just han. Hästen vann sitt försök på ett övertygande sätt och imponerar allt mer men är lite omogen än för att de ska våga dra den sista växeln utrustningsmässigt med barfotakörning vilket kanske hade behövts i ett sånt här sammanhang. Vi gillar dock hennes vinnarskalle och med Erik Adielsson i sulkyn finns alla förutsättningarna för ett bra löpningsförlopp och det blir liksom i de senaste två starterna helstängt huvudlag och jänkarvagn. I B-gruppen tar vi också med 9 Current Affair (4,5 %) som ser ut som en sort med hög kapacitet och att det aviseras barfota bak för första gången känns mycket intressant då det brukar ha enorm effekt ibland på Love You-avkommor och med rygg på vår utgång 2 Vanquish Kronos (17 %) bör hon komma bra igenom i starten och lär få ett rygglopp i den främre träffen. I B-gruppen tar vi även med favoriten 3 Dibaba (43 %) som vi dock anser vara överspelad till den här spelprocenten och vi skriver mer om henne under den rubriken nedan. Vi stänger loppet med miljonskrällen 8 Callela Lisbeth (0,6 %) som stod för en ruggig långspurt senast och verkar vara under kraftig utveckling. Vi hade hellre sett Mika Forss än Jorma Kontio i sulkyn och det är ett långskott från halva plan från det här läget men till nuvarande procent känns hon i alla fall prisvärd då det har skrällt ordentligt i den här finalen de senaste åren.

V75-4 Klass II

Omgångens fjärde V75-avdelning är ett Klass II-lopp över medeldistans och autostart som känns lite lurigt för även om vi anser att andrahandaren 5 Gianluca Boko (20 %) har en lämplig uppgift. Han har vunnit med krafter kvar på slutet och vi spelar utgång med honom och skriver mer om det nedan men rekommenderar många streck där bakom. Vi tänker främst på 3 Flash Hammering (7,5 %) som ska gå med racerbalans igen som näst senast och vi honom som ett fynd på strecken och utvecklar det mer under skrällbud. Favoriten 4 Bruno Bagheera (45 %) trodde vi mycket på senast där han var otroligt läcker med barfotabalans och med halvstängt huvudlag förutom jänkarvagnen som han alltid går med och han platsar också i B-gruppen även om procenten är lite väl hög på honom jämfört med vår utgång. Senast var det dock kanske lite bättre än det såg ut eftersom det mest var överskattade Athos Race emot efter att barfotaspringande Ural galopperat bort sig. Det är lite osäkert om det blir samma utrustning som senast eller om det blir återgång till skor runt om men det vore ett klart minus i såna fall. Täta starter bör vara positivt men med tanke på att motståndet är hårdare så tycker vi att han är lite mycket spelad. Senast var det också den första gången på lång tid som han gick barfota runt om och med någon form av stängt huvudlag och det är inte ovanligt att effekten är som störst då. Vi tror också att vår utgång kommer vässas upp och trycka sig förbi mot täten och att han kan bli svår att ta ner om insatsen inte blir lika maxad som senast för favoriten.

I B-gruppen tar vi också med 2 Autobahn (6,4 %) som gick i vanlig vagn senast men nu liksom näst senast ska tävla med jänkarvagn förutom barfotabalansen och det helstängda huvudlaget och eftersom han är startsnabb så lär han sitta bra på det och det är inte uteslutet att han körs i spets. Favoritscenariot är dock att han i sådana fall släpper till antingen favoriten eller vår utgång om de kommer farande tidigt. Vi tar även med tre kapabla C-hästar som gynnas vid en eventuell överpace vilket vi är lite inne på att det kan bli idag med flera startsnabba hästar och vi stänger loppet på sju streck. 9 Marlon Donvici (1,9 %) ska eventuellt gå med jänkarvagn för första gången vilket gör att han är skrällduglig även om han inte är mer än C-häst för vår del i en tuff V75-final.

V75-5 Top 7 – Silverdivisionen

Den femte V75-avdelningen är en Silverdivisionsfinal över medeldistans med autostart. Den här finalen håller en hög kvalitet men trots det tuffa motståndet så hittar vi vår spik i omgången här i form av andrahandaren 7 Queer Fish (25 %) som får Erik Adielsson i sulkyn igen liksom senast och ska gå barfota runt om förutom jänkarvagnen som han tävlat så framgångsrikt med i år och vi är inne på att han kommer laddas iväg rejält och kan ta sig förbi favoriten och ta över spets efter några hundra meter och då borde loppet vara över som han sett ut på slutet. Vi skriver mer om favoriten under separat rubrik nedan. Som förstareserv väljer vi 3 Whitehouse Express (30 %) trots att han blir klar favorit vid en strykning – detta då det istället är han som är klar favorit att få överta ledningen och sedan bör kunna leda runt om. Han var dock inte lika spänstig vid segern senast enligt Örjan Kihlström även om han gjorde en stark insats och har inte samma hysteriska form som vår spik. Om han lyckas hålla sig före i starten så blir han dock givetvis jobbig att knäcka istället men vi går stenhårt på vårt förväntade scenario här.

Båda de här hästarna kommer ta steget upp i Gulddivisionen inom kort och det är inte lätt för övriga att utmana – speciellt inte från bakspår. En häst som redan gått över till Gulddivisionen är 12 Fossens Bonus (12 %) som är en riktigt läcker travare som spurtar vasst med klaff på vägen oavsett resa även om han vunnit mest ifrån ledningen. Han ska dock fortsätta att tävla med skor runt om som i alla starter sedan oktober och vi hade helst velat se en barfotabalans på honom för att han skulle vara riktigt aktuell. I övrigt blir det norskt huvudlag och vanlig vagn som vanligt. Vi vill också nämna att det var vanlig vagn senast men blir jänkarvagn igen på 11 Balfour (14 %) som han varit riktigt fin med i två starter – först vid segern i Örebro International och sedan vid andraplatsen efter galopp bakom Queer Fish. Det blir dock fortfarande antagligen barfota bak som senast och inte barfota runt om och han står lite tufft inne i en sån här Silverdivisionsfinal – inte minst då han tjänat mycket pengar snabbt på slutet.

V75-6 E3 Final – Hingstar/Valacker

Den sjätte V75-avdelningen är E3-finalen för hingstar och valacker som håller hög klass och går över medeldistans med autostart. Här hittar vi omgångens största favorit i form av 3 Coin Perdu (77 %) som är obesegrad och har gjort allt rätt hittills och att han ska ses med klart högst vinstchans har vi inga invändningar emot men vi anser att procenten är väl tilltagen då det trots allt handlar om en treåring och det finns några kapabla motbud som ska rycka växlar i balans och är under kraftig utveckling. Favoriten ska antagligen gå barfota runt om och med jänkarvagn också som näst senast där han gick som en retad tiger över upploppet och fungerar det lika bra igen så blir han antagligen svårslagen. Svante Båth kallar det dock för lite gambling med utrustningen och det gillar vi mer på skrällar än såna här storfavoriter.

Det är många som utmanar här och favoriten blir knappast släppt till ledningen och vi väljer istället att spela utgång emot på 2 Calle Crown (7,5 %) samt 5 Twist Of Fate (3,2 %) som är de två hästarna som vi är inne på kommer göra upp om spets och vi skriver mer om dem nedan. Sedan rankar vi 11 Global Un Poco (4,4 %) som kommer från samma stall som favoriten och är stentuff och kan gynnas om det blir en alltför tuff körning mellan hästarna i täten. Det som gör honom extra intressant är att det förutom att det blir barfota runt om vilket han är obesegrad med istället för skor runt om som i försöket så aviseras det jänkarvagn för första gången vilket i sådana fall ses som ett klart utropstecken. Vi tar också med 8 Lucifer Lane (1,8 %) i B-gruppen som satt smällfast i försöket senast och fick en perfekt genomkörare inför finalen och nu ska provas med urryckare för första gången. Han har övertygat stort på oss på slutet då han börjat gå barfota fram och med halvstängt huvudlag och han har definitivt kapacitet att vinna om favoriten inte är helt på topp och det löser sig från det här svåra utgångsläget. Vi tar med ytterligare två C-hästar och totalt blir det sju streck.

V75-7 Bronsdivisionen

V75-omgången avslutas med ett autostartlopp över medeldistans som är finalen av Bronsdivisionen. Här är vi inne på att mycket kan avgöras i spetsstriden och vi väljer därför att spela A-grupp med de två som vi anser att spetsstriden står emellan. Först rankar vi 2 Västerbo Exact (26 %) som senast återkom efter ett litet uppehåll och det var ett toppintryck över upploppet och nu är det vår knappa spetsfavorit med tanke på att det är lite extra svårt att komma till längre ut i banan på Bergsåker. Det är ett bättre intervall mellan starterna nu och vi är inne på att det är en toppchans att han spårar runt om ifrån ledningen. Om han missar den så fungerar han dock också fint bakifrån och tränaren håller honom till och med som vassare bakifrån. Han tävlar barfota runt om och med öppet huvudlag och vanlig vagn som vanligt.

Vi lägger också 7 M.T.Insider (4,9 %) i A-gruppen då han kan öppna ruskigt snabbt från alla öppna startspår och är vår andrahandare i spetskörningen och är klart intressant på spelprocenten då han ska maxas i balansen igen. Vi skriver mer om honom under skrällbud och därefter tar vi med 3 Mellby Drake (16 %) som har ett bra läge och varit bra på slutet och ska tävla barfota bak och med jänkarvagn som på slutet. Vi tar också med 6 Moni to Spare (21 %) i B-gruppen som är en häst som vi håller högt och blir det en alltför tuff spetskörning så kan han bli svår att stå emot. Han tävlar likadant som på slutet förutom att han ska prova med open eye-huvudlag istället för helstängt eller can’t see back-huvudlag som han gått med tidigare. Slutligen tar vi också med 4 Nochebuena Face (1,3 %) i C-gruppen som vi trodde på senast som storskräll då han provades med en ny typ av helstängt huvudlag (blinkers) och han föll verkligen med flaggan i topp på V75 även om det var ett ganska billigt försök. Nu är det V75-final och det är betydligt tuffare där det krävs mycket klaff på vägen men utgångsläget är bra och han är i sitt livs form.

Spiken

V75-5: 7 Queer Fish (25 %) spelade vi utgång på senast från bakspår som outsider och han gjorde oss verkligen inte besvikna då han blåste runt fältet via 1.08,5/800 meter i tredjespår. Erik Adielsson satt upp i sulkyn den gången vilket vi tyckte var en klar fördel och att han kör igen är fortsatt intressant. Han gick med bakskor i den senaste starten men ska nu antagligen gå barfota runt om igen som i starten innan dess under Elitloppshelgen då han krossade allt i den förra Silverdivisionsfinalen från dödens med 1.10 under slutvarvet. Han har förbättrats ordentligt i år och ser allt bättre ut för varje start och hör hemma i Gulddivisionen nu för tiden. Magnus Träff byggde om stallet och lade om träningen under vintern vilket verkar ha gjort att hela stallet tänt till på alla cylindrar och Queer Fish har gått i jänkarvagn i de senaste sex starterna vilket lyft honom ett snäpp till. I det här loppet tror vi att han kan öppna tufft och ta sig förbi 3 Whitehouse Express (30 %) i starten vilket vi tror blir loppavgörande – inte minst med tanke på att vi är inne på att 1 Officer C.D. (9,5 %) släpper spets den här gången efter att fått en “skalle” i spets senast. Vi taxerar vinstchansen till 45 %.

Utgångar

V75-3: 2 Vanquish Kronos (17 %) är en fin typ som gjorde årsdebut för tre starter sedan där hon satt fast och har helt rätt kurva för att vi ska kunna förvänta oss en topprestation i den här starten. Senast vann hon enkelt och det var ett mycket fint intryck och Jerry Riordan verkar mycket optimistisk inför den här uppgiften. Christoffer Eriksson lägger inte några fingrar emellan och det verkar som att stallet tänker vässa upp henne ordentligt för första gången för att kunna öppna snabbare och då finns chansen att hon kan nå spets eller få överta vilket kan visa sig loppavgörande. Vi tror i alla fall att positionerna kommer bli väldigt viktiga här då det inte skiljer så mycket mellan de bästa hästarna och om startsnabbe 7 Drizzle C.C. (1,2 %) når spets så tror vi att hon släpper och smyger med den här gången då de spände bågen med henne senast och hon fick sträcka vapen till slut även om hon gjorde det bra i barfotadebuten och det viktigaste för vår utgång blir att hålla sig före favoriten i starten. Det blir inga ändringar på balansen utan det är skor runt om, öppet huvudlag och vanlig vagn som vanligt och vi taxerar vinstchansen till 32 %.

V75-4: 5 Gianluca Boko (20 %) har verkligen tänt till av att tävla barfota runt om i de två senaste starterna där hästen har sett smällfin ut och inte behövt rycka tussarna så det finns definitivt en växel kvar i den här starten. Han ska tävla barfota runt om igen och det som blir mest avgörande i det här loppet är om han lyckas ta sig förbi favoriten med spåret invändigt och eftersom Robert Bergh är medveten om det så lär instruktionerna vara klara. Jan Norberg är också en riktigt oblyg och rutinerad räv i sulkyn där vi bland annat kommer ihåg hur han kastade iväg halvtröge Balfour till spets för några starter sedan och vi är också inne på att de andra kuskarna invändigt om favoriten kan tänka sig att släppa över kommandot i starten med tanke på att det är en V75-final. Det kan dock öppna upp loppet ordentligt om det blir en för hård öppning här men en utgång är självklar då vi anser att han borde vara knapp favorit. Det är inga ändringar aviserade vad gäller vagn eller huvudlag men vi skulle inte bli förvånade om det blir aktuellt också. Vi taxerar vinstchansen till 36 %.

V75-6: 2 Calle Crown (7,5 %) är en sort som vi fastnat för ordentligt och som verkar vara under kraftig utveckling för dagen. Han kommer från stall Tomas Malmqvist som har visat vid ett flertal tillfällen att han vet hur man ställer i ordning till större uppgifter och nu är han vår knappa spetsfavorit före vår andra utgång. Christoffer Eriksson är vass när det vankas stora prissummor och vi blir inte förvånade om vi får se en hiskelig prestation ifrån spets och då blir han svår att ta ner – även för storfavoriten som måste vara helt på topp i sådana fall för att vinna. Han tävlar barfota bak, med helstängt huvudlag samt svensk jänkarvagn som vanligt. Vi taxerar vinstchansen till 16 %.

V75-6: 5 Twist of Fate (3,2 %) kommer från en topprestation i försöket där han lyckades hålla undan från 11 Global Un Poco (4,4 %) som visserligen gick med skor runt om i den starten. Insatsen var ett stort fall framåt och kan han ta ett ytterligare kliv i utvecklingen till denna start så kan det bli intressant. Han har tidigare öppnat riktigt snabbt från spår fem och nu är han vår andrahandare i spetskörningen och når han dit så blir vi inte förvånade om han håller hela vägen om det inte blir en för tuff inledning. Annars så kan det bli en passande resa i vinnarhålet och med lucka till slut så kan det också bli intressant. Vi taxerar vinstchansen till 10 %.

Övervärderade

V75-1: 5 On Track Piraten (26 %) kommer från en förbättrad prestation när han slog Nuncio men vi ser ändå prestationen som aningen intetsägande då det var mycket lågt tempo och Order To Fly var värst emot eftersom Nuncio är ur slag för dagen. Om Kaj Widell lyckas vässa upp hästen tillräckligt för att norpa Volstead på spets så sitter han dock istället på leken och då kan han mycket väl hålla undan men vi tror inte mycket på det scenariot och anser att han är lite överspelad. Inga ändringar på utrustningen och vi taxerar vinstchansen till 10 %.

V75-3: 3 Dibaba (43 %) är obesegrad efter fyra imponerande starter och har säkre Örjan Kihström i sulkyn vilket förklarar att hon är favorit i E3-finalen för ston. Hon vann försöket från dödens med krafter kvar på en fin tid vilket var mycket starkt gjort men det kan krävas att hon plockar fram de reservkrafterna här eftersom det ser ut att kunna bli ett liknande scenario i finalen. Hon har inte mött de värsta motståndarna tidigare och vi tycker inte att det skiljer mycket mellan dem och anser till och med att det är fel favorit med liten marginal med tanke på det troliga löpningsförloppet  – och loppet kan bli låst med de två värsta konkurrenterna från samma stall, alternativt att Dibaba får traska utvändigt om ledaren vilket verkligen inte är lätt mot de här hästarna. Det blir skor runt om, vanlig vagn och öppet huvudlag som vanligt och inga växlar är planerade att dras så här tidigt på en orutinerad häst trots att det är nästan en miljon kronor i förstapris. Hon har dock någon växel sparad då hon inte brukats för fullt hittills och det återstår att se om den räcker i den här finalen. Vi taxerar vinstchansen till 27 %.

Skrällbud

V75-2: 8 Tesio (5,0 %) startar visserligen från ett besvärligt utgångsläge och kan hamna åt kråkorna men det är inbakat i den låga procenten och kapacitetsmässigt håller vi honom väldigt högt i sällskapet när han tävlar på topp. Han körs av en formkusk och nu aviseras det barfota runt om för första gången och eventuellt jänkarvagn för andra gången och om de ändringarna blir lyckade så blir vi inte förvånade om det höjer hästen kraftigt. Han har dock en knepig aktion och det är inte givet att det kommer att fungera men de är mycket intressanta ändringar och han kan vinna den tunga vägen i såna fall. Vi taxerar vinstchansen till 14 %.

V75-4: 3 Flash Hammering (7,5 %) räckte inte till senast mot tufft motstånd men det var inte heller påställt till den starten och intrycket var fortsatt gott. Nu återgår han till racerbalans med barfota bak och jänkarvagn vilket han gick med näst senast på V75 då han vann på ett enkelt sätt ifrån spets. Nu taxerar vi spetschansen till 24 % och det låter uppåt ifrån stallet. Om han når till täten så kan han välja att köra där eller släppa och med tanke på hur fin han var näst senast med jänkarvagnen på så håller vi det inte som omöjligt att han också kan vinna med en invändig ryggresa och fritt spurtutrymme i sista sväng. Vi taxerar vinstchansen till 13 %.

V75-7: 7 M.T.Insider (4,9 %) är en riktig startkatapult och vår andrahandare i spetskörningen trots Olle Alsén i sulkyn som inte direkt är någon toppkusk. Till denna start blir det barfota runt om igen samt helstängt huvudlag med hål i vilket var den utrustningen som han hade när han vann på ett imponerande sätt i Gävle i maj. Han brukar avfärdas över medeldistans men vi tycker att han är bra över den också om det inte blir något toktempo på vägen eller utdragen körning om spets. Får han vara ifred ett tag där framme så kan han bli svår att komma till tals med. Vi taxerar vinstchansen till 11 %.

Jokersystemet

Matematiska systemet

Vårt matematiska systemförslag är utifrån vår ranking:

2*9*6*3*1*5*5 = 4 050 kronor[/content_protector]‎