Eftersnack V75 Romme – Volstead visade klassen

Magnus Jakobsson dirigerade runt om i V75-1 bakom favoriten Fossens Bonus
Magnus Jakobsson dirigerade runt om i Silverdivisionen bakom favoriten Fossens Bonus

V75 på Romme såg ut som en ganska favoritbetonad historia men ju mer vi tittade i lopparkivet under veckan desto mer tveksamheter hittade vi på de stora favoriterna och i slutet av veckan tyckte vi att det var en omgång med potential till en stor utdelning. I V75-inledningen startade den första storfavoriten i form av Magnus Jakobssons Fossens Bonus som vi har bränt oss på några gånger förut men ändå hade en perfekt uppgift den här gången på papperet, trots att han var ganska färsk i klassen, och vi därmed spelade som utgång på hemsidan. Hästen uppträdde lite hetsigt i värmningen inför loppet vilket inte är positivt och något som är ovanligt för honom sedan kastrationen och han travade inte heller perfekt inför loppet där de satte på boots efter provstarterna. När loppet gick iväg så skingrades orosmolnen dock snabbt då han kunde glida till spets utan motstånd och sedan varva på 1.14 vilket inte är något tempo för Silverdivisionen.

Loppets värmningsvinnare Carabinieri gick på först i tredjespår under slutvarvet och stod för en mycket bra avslutning men mot favoriten gick det inte att göra något då han höll undan utan att direkt imponera även om huvan var kvar i mål. Carabinieri gick dock mycket starkt in i mål och hade kunnat bli segerfarlig med ett mer offensivt upplägg men hästen är helt klart väldigt formstark för dagen. En för första gången barfotaspringande Hero Sjöhammar avslutade också bra invändigt i skymundan utan att få helt fritt från en omöjlig position och honom bör man passa nästa gång han tävlar barfota från ett bättre läge då han trivs bäst i täten. –Det blev ett önskescenario för vår del och jag ökade tempot självmant 7-800 meter kvar, sade Magnus Jakobsson som kör och tränar Fossens Bonus. Han har haft bekymmer med knäna tidigare men det är bättre nu och han fungerar också bättre sedan han blivit valack. Nu laddar vi för finalen vilket blir nästa uppgift. Hästen trivs bäst barfota så det blir en tävlingspaus sedan under vintern.

Veijo Heiskanen krossade motståndet med sin ögonsten Tellmeastory
Veijo Heiskanen krossade motståndet med sin ögonsten Tellmeastory

I långloppet över tre varv i V75-2 så var vi oroliga för startspåret för favoriten Tellmeastory och Veijo Heiskanen var också bekymrad över banans beskaffenhet inför loppet men det är möjligt att strykningen på samma volt hjälpte lite för en felfri avgång och det blev istället oväntat (och till synes omotiverat) galopp på vår tipsidé M.T.King of Cash efter ett litet tag och det förändrade loppet då Tellmeastory kunde överta ledningen utan problem och bestämma i långsamt 1.18-tempo i täten. Usain Henna, som Erik Adielsson körde för första gången, kunde sedan smyga fram utvändigt ledaren varvet kvar men han var chanslös att utmana under ett mycket snabbt slutvarv där det blev långt ner till klungan förutom Picasso Tilly som höll farten positivt ifrån rygg på ledaren.

Volstead visade klassen i Gulddivisionen - perfekt inmåttad av Örjan Kihlström i sulkyn
Volstead visade klassen i Gulddivisionen med Örjan Kihlström som briljerade i sulkyn

I Gulddivisionen galopperade Fridericus direkt och Coldtown tog enkelt ledningen medan vår spik Thai Broadway och Björn Goop gick ner i rygg på ledaren och favoriten Volstead efterhand klev fram i dödens varvet kvar. Sedan körde Örjan Kihlström ett perfekt lopp där han kontrollerade både spetshästen och Thai Broadway som klättrade i rygg ledaren med alla krafter kvar i mål vilket var lite frustrerande och vi hade önskat att Björn Goop hade valt ett lopp i andraspår istället eftersom det var givet att favoriten skulle komma fram tidigt. Vi hade Volstead som en av dagens mest överspelade hästar på hemsidan och vi fick därmed stå med dumstruten på igen men det var visserligen innan vi visste om att det skulle bli ett stängt huvudlag som han tänt till mycket med det fåtal gånger som han gått med det förut.

Kallblodsloppet var ett riktigt getingbo på förhand men sedan blev loppet relativt odramatiskt då Björn Goop tog revansch för missen i loppet innan genom att styra Joker C.K. till ledningen och rycka undan i exakt rätt ögonblick halvvarvet från mål vilket gjorde att det blev väldigt långt fram för köhästarna och han knuffade sedan säkert hästen i mål på stumma ben. Han stod kanske lite hårt inne i loppet men passar uppenbarligen bra ihop med Björn Goop. Närmast slagna var skrällarna Bilbo B.S. som gick barfota bak och med rycktussar och avslutade bra till andraplatsen från tredje par invändigt och sen lucka mellan hästar och Guli Glöd som lättades till PG-skor och höll farten bra. –Hästen sprang och skiftade i travet utan skor senast så nu gick han med skor och det var bara att köra, sade Björn Goop om Joker C.K.. Han är nog undantaget från regeln att barfotabalans förbättrar hästar men det beror också mycket på banunderlaget. Senast lade han av precis innan mål så jag ville ha lite säkerhetsmarginal idag och det var därför jag ryckte undan tidigt.

I Klass II trodde vi mycket på Björn Goops välstammade Azzaro la Marc som vi tyckte hade bäst fartresurser men det blev återigen galopp och det här handlar uppenbarligen om en häst som fortfarande är osäker på benen oavsett om han går barfota som senast eller med skor som idag. Han gick sedan snabbt ikapp fältet innan han galopperade igen 400 meter från mål och vi ska behandla honom med större försiktighet i nästa start. Vår andra A-häst Niagara Broline tog som väntat hand om ledningen och såg ut att gå mot vinst men han blev lite stum på upploppet och det hände inte mycket när Johan Untersteiner ryckte norsken mitt på upploppet eller tussarna kort innan mål och en sen lucka för Erik Adielsson bakom vårt tredjestreck Island Life gjorde att han kunde störtdyka till en målfotoseger. Hårt betrodde Rorri Bris gick på i spåren 7-800 meter kvar men stumnade och stod för en blek insats. –Det fungerade bra med “murphyn” så det var jättekul. Jag gillar den här hästen och jag fick en ruggig torskfrossa men det var bra att det gick vägen, sade tränaren Peter G Norman om Island Life som gick med murphybländare för första gången samt med en ny vagn och barfota fram vilket fungerade bra på den sugande banan.

När det var dags för Klass I-försöket i V75-6 så hade regnet tilltagit och banan hunnit bli ännu tyngre, även om det inte är något som man kan utläsa på ATG.se där den nästan alltid står angiven som “Lätt bana” även om den är flera sekunder långsam. Vi skulle gärna se att man såg över det systemet för att det skulle vara meningsfullt att följa hur hästar går på olika underlag. Örjan Kihlström kunde i alla fall här lite oväntat hålla upp ledningen med Digital History men han fick se sig slagen till slut mot en för dagen bättre häst då Ulf Eriksson bakom Get a Winner kunde kämpa ner ledaren den tunga vägen i dödens och det var en mycket stark insats. Vår tipsetta Önas Igor såg fortsatt formstark ut inför loppet och avslutade okej men räckte inte riktigt till från köposition och vårt skrälldrag Ilikeitlikethat som gick barfota runt om för andra gången i karriären blev hängande genom första sväng och hittade ner i andraspår och satt kvar vid anfall men gick i mål anständigt. Det var hur som helst en välförtjänt segrare här och en stabil B-häst för oss.

Bronsdivisionen var lite av dagens höjdpunkt spelmässigt då vår tipsetta Zenit Brick hann fram i sista steget efter att ha gått den tunga vägen i spåren under slutvarvet på den sugande banan. Favoriten Mellby Collector hamnade i fjärde par invändigt från sitt innerspår och visade inte så mycket i avslutningen och kanske inte trivdes riktigt med skor eller på den tunga banan men hur som helst var klart överspelad som 50%-are. Tvåa slutade istället Peter G Norman som själv satt upp i sulkyn bakom Valeur som hade kopplat grepp tidigt men sedan alltså snöpligt fick ge sig i sista steget och kusken var synbart irriterad efteråt eftersom han inte lyckades ta en perfekt V75-dubbel men med lite distans till loppet är han säkert nöjd i alla fall.

Vi var tyvärr inte riktigt lika nöjda över dagen då omgången blev favoritbetonad med 13 909 kronor till sju rätt och vi fick nöja oss med sex rätt då vi missade på vår spik Thai Broadway som satt och klättrade i ryggar i mål. Vi kommer att lämna in system på V75 Tillsammans till söndagens V75-omgång på Solvalla men vi står över att göra tips på hemsidan där vi istället är tillbaka nästa lördag på Jägersro. Om du vill vara med och dela spänningen på söndagen så kan du klicka här och söka efter lagen som heter “Skoinfo.se”.