Eftersnack V75 Jägersro – Tredje C.L. Müllers för Piraten

Johhny Takter var tillbaka i sulkyn på hedershästen On Track Piraten
Johnny Takter var tillbaka i sulkyn på hedershästen On Track Piraten som vann på nytt världsrekord

När det är trav på Jägersro så upprepas det ofta att det brukar bli mycket spetsvinster och att det riskerar att bli favoritbetonat och det var fallet den här lördagen också när det var dags för V75 med C.L. Müllers Memorial i ett blåsigt Jägersro där det tog emot ordentligt i motvinden på den bortre långsidan. Jägersro är en av Sveriges bästa banor för barfotakörning enligt statistiken och den höll en mycket god kvalitet för dagen också och vi bjöds på väldigt fina prestationer och snabba tider i flera lopp, bland annat On Track Piratens världsrekord i själva huvudloppet C.L Müllers Memorial.

V75-omgången inleddes med ett Klass I-lopp med flera lovande tre- och fyraåringar som högst sannolikt går mot en ljus framtid. Vi hade helgarderat loppet i våra tips med åtta hästar på hemsidan och det visade sig vara lite slöseri med streck eftersom segraren var mer eller mindre odiskutabel. Vår tipsetta 2 Shelby Glide stod och galopperade i starten och det var definitivt en risk som var med i beräkningarna även om vi hade förväntat oss en felfri avgång. Det blev istället Pär Hedberg-tränade 8 Aron Palema som visade sig klart starkast efter en tung slutrunda i tredjespår med runt 1.12,5/2000 meter från de bakre regionerna i starten och vi hade givetvis också hästen tidigt rankad på en sådan här barfotabana även om läget var lite lurigt. Johnny Takter satt i sulkyn för första gången och det här var blott den tredje starten i år för hästen efter ett långt uppehåll och det är anmärkningsvärt att han har tagit fyra segrar på fyra barfotastarter vilket verkar vara en klar fördel. 4 Globalsatisfaction stod också för en bra insats men fick nöja sig med andrapriset.

DIva Deo och Linus Svensson fullbordade en tränardubbel för Pär Hedberg
Diva Deo och Linus Svensson fullbordade en tränardubbel inom V75 för Pär Hedberg

I lärlingsloppet med femton hästar och spårtrappa så tyckte vi att det var upplagt för en skräll med ett orutinerat sto i form av 5 Diva Deo som jättefavorit men det blev inte mycket av våra förhoppningar att fälla henne. Hon blåste nämligen till ledningen i en snabb öppning med 1.09,5/500 och även om det blev lite stökigt kört under vägen som vi spekulerade kring så gick hon lätt undan över upploppet och klippte med öronen efter målgången. Av våra A-hästar tröttnade 8 Sundsvik Mayday efter ett tungt lopp och det var istället 7 Donatella Center som spurtade bäst från fjärde par utvändigt till en andraplats med nästintill maxad utrustning med barfota fram, jänkarvagn och helstängt huvudlag. Pär Hedberg och Stall Palema tog därmed en tränardubbel på V75 och hade verkligen ställt i ordning ordentligt inför den här tävlingsdagen.

Man kan också nämna att 6 Caddie Kasandra tog en skentur på stallbacken inför loppet och orsakade skada på ett par bilar och på 3 Västerbovivann i V75-3 som tvingades strykas men hästen kom fortfarande till start med Markus Waldmüller i sulkyn istället för Marika Eriksson. Sedan stod hon för en usel prestation och fick startförbud och det var tveksamt omdöme att starta henne här.

I stayerloppet över tre varv såg propositionen gynnsam ut för hästarna på dubbla tillägg och det var också en av de hästarna som vann till slut. Det var dock Veijo Heiskanens 11 Please Mr Please som tillsammans med Jörgen Sjunnesson bombade till spets i första sväng och sedan drog i ett jämnt 1.16-tempo och trots ett i det närmaste perfekt genomfört lopp så kunde han inte freda sig när Flemming Jensen med storfavoriten 12 Slide So Easy sände fram snabbt i motvinden på sista långsidan och sedan kopplade grepp in på upploppet och gick undan med en säker halv längd. Vi hade favoriten som ensam A-häst här och hade väntat oss lite mer av stayerspecialisterna 14 Rapide du Pommeau och 15 Bullyoung som inte hängde med på slutrundan men tipsettan var helt enkelt bara bäst efter ett ganska tungt lopp.

I det ganska lågklassiga Klass II-loppet galopperade betrodde barfotaspringande 2 Rawindski i första sväng och det blev istället 5 Jula Extreme som kunde kliva fram och överta spets. Den Tomas Malmqvist-tränade 10 To Be Or Not To Be som vi spelade som utgång på vår hemsida klev sedan fram utvändigt om ledaren varvet kvar i det relativt låga tempot och sedan såg han lite tagen ut i sista sväng men Christoffer Eriksson i sulkyn behövde faktiskt aldrig dra norsken eller tussarna trots att Peter Untersteiners 3 New Moon Pellini som gick med jänkarvagn för första gången blev närgången till slut. Hästen svarade själv och vann på en bättre skalle helt enkelt. -Jag kände mig aldrig i farozonen utan han fick sköta det själv. Han är väldigt löparlig och lever mest på sin styrka än så länge, sade Christoffer Eriksson efter sin bejublade hemmaseger.

Björn Goop och Next To None Sib blev historiska som första Top 7 Pro-vinnare
Björn Goop och Next To None Sib blev historiska som första Top 7 Pro-vinnare

Sedan var det dags för premiär för det nya spelet Top 7 Pro där de flesta experter trodde på spets-och-slut för favoriten 1 Augustus F. men han var helt chanslös att hålla upp täten och sedan kändes han aldrig segeraktuell. Det blev istället 5 Next To None Sib som blåste till spets och spårade runt om medan vårt drag 6 Pepe di Jesolo blev utsvarad i tredjespår och tappade sina segerchanser även om han höll farten starkt som fyra i mål. Bäst från kön gick 3 Sylvester America med jänkarvagn för andra starten i rad där han varit vass och han måste få vinna lopp snart. Vinnaren gick barfota som vanligt och med goggles och verkar vara på väg mot formen igen, ungefär vid samma tidpunkt som förra året innan barfotaförbudet trädde i kraft. -Han är ruggigt snabb när han är på ett sånt humör och jag fick faktiskt ta upp för att bilen skulle hinna undan efter 50 meter. Han är bland de mest startsnabba hästar som jag kört. En härlig och skön häst, en äldre herre men levnadsglad, sade Björn Goop som blev historisk som förste Top 7-vinnare. Att det blev tre spelare med sju rätt men ingen med sex rätt på den spelformen är dock lite svårt att förstå och omsättningen blev kanske något lägre än förväntningarna i premiären också.

I Bronsdivisionen gick det precis som vi hade förutspått att 4 Ymer Brick skulle blåsa till spets och släppa till vår spik i omgången 5 Thaiger Exclusive som pressade sig förbi och fick löpa ut i ett friskt tempo med 1.09,3/500 och 1.11,2/1000 meter. Peter Untersteiner satt dock bekvämt tillbakalutad i jänkarvagnen hela vägen när hästen sprintade undan på ett mycket bra sätt till fjärde raka barfotasegern i Peter Untersteiners regi trots det hårda tempot under vägen. -Han har lite extra och jag har inte känt något negativt så här långt. Jag tyckte att det gick lite onödigt fort för vi varvade på 1.11 och det är rätt tufft i den här blåsten men jag hade riktig feeling för hästen och därför fick han fem getingar i Expressen. Det var bra att jag fick rätt för det kommer inte vara ofta jag delar ut det omdömet, sade en nöjd Peter Untersteiner som ryckte norsken mitt på upploppet och fick ett ordentligt svar och aldrig behövde rycka tussarna. Många spekulerade i att hästen var missgynnad av den korta distansen men det var vi inte riktigt inne på och det var inte heller tränaren Peter Untersteiner efter loppet.

I dagens huvudlopp C.L. Müllers Memorial var vi inne på att det var ett tveksamt upplägg för 10 On Track Piraten som hade varit på andra sidan Atlanten nyligen men han visade inga spår av jetlag alls och det blev dessutom helt perfekt kört för honom där Johnny Takter hittade andra par utvändigt och ryggen på 4 Alfas da Vinci i dödens. Han vann sedan tämligen överlägset till slut på 1.11,7/2640 vilket var en putsning av just Alfas da Vincis svenska rekord från SM förra året med tre tiondelar och nytt världsrekord över distansen på tusenmetersbana. Vi hade 4 Alfas Da Vinci som ensam A-häst men sedan Joakim Lövgren bestämde sig för att hästen skulle gå med skor runt om kort innan spelstopp så tappade vi “feelingen” lite och han stod också för en blek insats även om det givetvis var svårt att hänga med hela vägen efter ett tungt lopp. Tvåa slutade istället en väldigt tapper 6 Takethem från ledningen i sin Gulddivisionsdebut och han blir att räkna med i eliten i framtiden. –Han har blivit så cool och är mer och mer avslappnad när han har blivit äldre. Han och skötaren Maja Bäckman har samma temperament så jag har henne att tacka för mycket. Han är klar för finalerna slutet av november vilket antagligen är nästa uppgift, sade Hans R Strömberg efter loppet. Det var den tredje inteckningen i C.L. Müllers Memorial för On Track Piraten vilket var första gången det hände sedan Frances Bulwark tog fem raka segrar i slutet av 1940-talet och början på 1950-talet.

Utdelningen slutade på futtiga 405 SEK med Jackpot på både sex och fem rätt så nästa helg är det en enorm Dubbeljackpot att kämpa om när V75-cirkusen gästar Eskilstuna. 69 miljoner till en ensam vinnare är prognosen just nu, i alla fall i teorin… och vi längtar redan till nästa helg då det dessutom är en extra V75-omgång med Breeders Crown-finaler på söndagen.