Eftersnack V75 Färjestad – Världsrekord av Tekno Odin

Tekno Odin
Öystein Tjomsland brisar undan över upploppet tillsammans med Tekno Odin i Unionskampen

Det var dags för Unionstravet på Färjestad under lördagen och omgången inleddes med ett sprinterlopp i Klass I där det tyvärr slutade med galopp för båda våra utgångar – först 5 Count Response med Peter Untersteiner i jänkarvagnen och sedan 4 Nobel Amok med Örjan Kihlström kort därefter – trots att det var två av loppets mest rutinerade kuskar i sulkyn och det var synd då båda två var högaktuella i spetsstriden. Istället kunde Björn Goop överta ledningen med 6 Alan Wadd som gick med helstängt huvudlag och med jänkarvagn för första gången men öppningen blev för tuff med 1.09,6 i 500 meter och 1.10,6 på varvet och krafterna tröt tidigt. Johan Untersteiner tog ett tidigt initiativ och klev fram i dödens med hårdingen 11 Broadway Appolo och kopplade greppet efter en ny riktigt stark insats och den här hästen fortsätter att övertyga. I det sista steget så fick han dock något snöpligt se sig slagen av skrällen 7 Hades Håleryd där Erik Adielsson hade blivit över i starten men sedan körde på chans och bytte ut femte par utvändigt mot fjärde par invändigt. På den bortre långsidan lyckades han dock slinka ut i andraspår tack vare att Tom Erik Solberg gick till attack i tredjespår med en kall 10 Toto D.K. och det visade sig vara loppavgörande då han sedan fick luckan över upploppet. Hästen gick dock väldigt starkt över upploppet när luckan uppenbarade sig och plockade in många meter på täten och behöver inte be om ursäkt för sin vinst.

I V75-2 fick vi se ett jämnt och fint Klass II-försök med en hård och utdragen öppning där 1 A Perfect Torkdahl höll upp spets mot utmanarna 4 Mood Indigo och 5 Millmasai och det fällde de två förstnämnda medan Millmasai trots den tuffa öppningen hade kraft och mod att gå till förnyat angrepp och hålla undan över upploppet med en segergest i god tid innan mål av Magnus Teien Gundersen i sulkyn. Man kan notera att hästen gick barfota runt om för första gången vilket verkar ha haft en positiv effekt. Det var verkligen den bästa hästen för dagen som vann och den enda invändningen som man kan ha mot det är att 8 Azzaro la Marc gick våldsamt snabbt mellan sina galopper och antagligen hade blivit segerfarlig felfri. Han gick också barfota runt om för första gången och där får Björn Goop nog fortsätta att skruva på balansen litegrand men det verkar finnas stora fartresurser där för klassen. Vi hade vinnaren 5 Millmasai andrarankad på hemsidan trots att vi inte var säkra på att det skulle bli barfota runt om vilket verkar ha varit ett beslut som togs definitivt på tävlingsdagen.

Den stora frågan i Gulddivisionen var om favoriten 1 Västerbo Highflyer skulle lyckas hålla upp ledningen eller inte och det visade sig att han klarade av det med minsta möjliga marginal. Det värsta motbudet i spetsstriden var dock 5 Västerbo Loveboat vilket var lite förvånande för oss. Sedan fick favoriten öppna första 500 meterna efter 1.10,8 och första varvet på väldigt lugna 1.14,2 så det var rena promenadtempot mitt i loppet där ingen ville (eller kunde) ta några initiativ. In på upploppet blev det därmed en ren speeduppgörelse och värst emot favoriten till slut visade sig 2 Thai Broadway vara efter en invändig resa och lucka mellan hästar. Hästen bröt dock ner något över upploppet och fick korrigeras av Björn Goop och favoriten höll därmed undan i flegmatisk stil utan att direkt imponera men segern var antagligen lite säkrare än det såg ut och avslutningen var snabb i 1.09-tempo det sista halvvarvet. Vi var inte helt säkra på spetsstriden här och nöjde oss därför med att spela utgång på favoriten. Den hårt betrodde 11 Digital Ink som vi hade under rubriken dagens mest överspelade hästar galopperade helt omotiverat under loppet i köposition och risken finns tyvärr att det är någonting som inte stod rätt till där för en häst som det redan strulat otroligt mycket för i år efter att han radade V75-segrar i våras.

Heartbreaker V.S.
Björn Goop kan leende nicka till publiken i god tid innan mål med egentränade Heartbreaker V.S.

Ett långlopp över tre varv följde sedan där 2 Venividivici Karsk öppnade snabbt och lufsade direkt till täten och 3 Twigs Briard sedan kunde ta sig fram och överta efter ett drygt halvvarv. Den klara favoriten 6 Heartbreaker V.S. fick en bra start där körande Björn Goop hittade tredje par utvändigt som blev fjärde par utvändigt efter att 14 Spitcam Jubb tidigt klivit fram utvändigt efter ett drygt varv. Ungefär 1200 meter från mål anmälde nästan alla hästar från kön sitt intresse men först i tåget gick de två hästarna som de handlade om till slut i 9 Västerbo Arthur följt av 6 Heartbreaker V.S. och de rundade enkelt fältet där framme när de lade in högsta växeln och det var lite klassblandning under slutvarvet. 3 Twigs Briard fick Per Lennartsson ingen fart på alls när han ryckte norsken som han gick med för första gången och hästen stod för en tveksam insats även om det kan ha varit distansen som var lite opassande. Trea slutade istället 11 Felicia V.E. som avslutade piggt över upploppet på behörigt avstånd framför skrällen 2 Venividivici Karsk som fullföljde småpositivt från rygg på ledaren. Vi trodde mycket på 6 Heartbreaker V.S. i våra tips på hemsidan som kapacitetsmässigt kändes stark men vi var samtidigt lite rädda för läget och galopperna på slutet och att han var vass i träningen för dagen och vågade därmed inte göra något mer av honom. Med facit i hand så var det ingenting alls att oroa sig över.

Unionskampen för kallblod var dagens clou med 6 Tekno Odin i huvudrollen – en undantagshäst som varit otroligt bra på slutet efter en liten sämre period tidigare i år och han var därför dagens klart största favorit. Vi fick se en våldsam öppning här mellan Öystein Tjomsland bakom favoriten och Torbjörn Jansson bakom 5 Solör Stegg som inte var överens om vem som skulle ha befälet i loppet och med 1.13,0(!) de första 500 meterna så öppnade de upp ett femtiotal meter ner till klungan och de varvade sedan på rekordsnabba 1.17,4. 6 Tekno Odin kunde trots detta brisa undan över upploppet och gå i mål på 1.19,1/2140a vilket slog Järvsöfaks tidigare världsrekord 1.20,1 med en sekund! 5 Solör Stegg höll också mycket bra till tredjeplatsen på avstånd med tanke på öppningen på en tid som faktiskt var en tiondel snabbare än det gamla världsrekordet och Jörgen Westholm gungade in 9 Odin Tabac till en fjärdeplats men favoriten visade sig vara en helt annan ras. Vi trodde givetvis mycket på favoriten även om han bara var ensam A-häst på systemet där vi hade lämnat en öppning för att det skulle kunna skrälla men det visade sig vara ett slöseri med streck.

I Silverdivisionen startade Magnus Jakobsson och 2 Fossens Bonus som klar favorit på spelprocenten men honom var vi inte alls inne på i våra tips och här sände Veijo Heiskanen tidigt fram 7 Roses Glory som pressade sig till ledningen efter ett drygt halvvarv. Det kostade dock 1.11,9 upp till varvet och de körde därmed loppet i halsen på hästarna i kön – vilket också var något som vi spekulerade kring i förhand med tuffingarna Pepe di Jesolo och Roses Glory i loppet – och vår stora spikidé i omgången 10 Slide So Easy med Flemming Jensen kunde därmed profitera på det till slut genom att attackera och koppla grepp redan hundra meter kvar till mål och segern blev hur lätt som helst. Favoriten i loppet 2 Fossens Bonus gick dock i mål med krafter kvar och hade möjligtvis blivit segerfarlig med en mer offensiv styrning då han har bra statistik i spets. Tvåa i mål blev istället en tapper 4 Pepe di Jesolo som gick stora delar av loppet utvändigt utan rygg och verkar ha bibehållen toppform även om han kanske är allra vassast över kort distans.

Inför den sista avdelningen hade vi fem hästar för att få sju rätt på hemsidan och vi höll en extra tumme för vårt skrälldrag 8 Stan Libuda som förutom jänkarvagnen som han gick med senast dessutom skulle gå barfota runt om för första gången. Han hamnade dock på vingel från det svåra läget och fick gå loppet utvändigt om favoriten 4 Global Republic i ett tufft tempo och orkade inte hela vägen. Favoriten såg också slagen ut ett tag i sista sväng men repade nytt mod med hjälp av Thor Borg som gungade in hästen till en säker seger över upploppet före andrahandaren 7 Mellby Collector och starkt avslutande 9 Sylvester D.K. och 11 Springover som gick bäst från kön. Det blev därmed ytterligare en favoritseger och en låg utdelning. Favoriten var något entömd i mål och kanske inte som allra bäst men kunde ändå hålla undan vilket innebar att utdelningen stannade på 3 660 SEK på sju rätt och vi fick därmed en ny Jackpot på fem rätt för fjärde lördagen i rad och vi fick nöja oss med pengarna tillbaka på vårt system. Nästa lördag är det dags för V75 på Skellefteå och vi hoppas på en bättre utdelning då.