Eftersnack V75 Åby – Ivar Sånna blev svensk mästare

Angelica Holm tar emot pris i Lärlings-SM tillsammans med Tudor Kronos
Angelica Holm tar emot hyllningarna efter att ha  vunnit Lärlings-SM tillsammans med Tudor Kronos

Åby bjöd på en på förhand väldigt intressant V75-omgång med Svenskt Mästerskap i Gulddivisionen, Sto-SM, Lärlings-SM samt en enorm pott att spela om med Superjackpot eftersom ingen prickade sju rätt på V75 förra helgen för första gången på länge.

I V75-inledningen trodde vi att Bacan Degato skulle ha en bra chans att ta sig till ledningen och dirigera runt om men det gick inte alls som vi hade tänkt då Veijo Heiskanen inte träffade rätt från springspåret och Thomas Uhrberg bakom Conrads Definitif istället spetsade och snabbt släppte till Mellby Drake som rundade på raska 1.13,1. Vår tipsetta hamnade lite på mellanhand men kunde ändå kämpa ner en tapper Västerbo Hard Cash när Veijo Heiskanen ryckte propparna och hästen tände om mitt på upploppet. Det blev nytt banrekord på Åbytravet med 1.13,7/2640 meter voltstart och det var en stark insats. Hårt betrodde Wellino Avenue gick på i tredjespår men tröttnade helt och var knappast frisk. Loppets nästagångarna är Shelby Glide som vi hade dubblat vår A-grupp med och som störtdök efter en sen lucka från invändigt läge med krafter kvar i mål.

I Lärlings-SM blev det galopp direkt för Count Response och Sandra Eriksson och Dens Bea tog istället som väntat ledningen och drog i ett jämnt och hårt 1.12,5-1.13-tempo med Tudor Kronos och Angelica Holm i rygg som sedan fick fritt spurtutrymme och avgjorde på sin fina styrka och skalle över upploppet. -Det är helt fantastiskt! Ett stort tack till Robert Bergh och hans team för att jag fick låna en sån här häst, sade Angelica Holm om Tudor Kronos. Jag satt bra med i ryggen även om han inte är tvärspeedig. Jag fick chansa lite sista biten men vi lyckades och det var jäkligt roligt. Det är riktigt stort att vinna Lärlings-SM!

Noterbart är att det blev tjejerna som visade framfötterna bland lärlingarna genom att lägga beslag på de fyra första platserna i mål. Count Response passar vi nästa gång då han kom tillbaka starkt efter sin startgalopp som fyra i mål och samma sak med Sloppy Joe som vi också trodde på men som hamnade helt punschigt på det och spurtade våldsamt över upploppet ute vid staketet.

Heartbreaker V.S. och Björn Goop tar sin andra raka V75-seger
Heartbreaker V.S. och Björn Goop tar sin andra raka V75-seger

I Bronsdivisionen höll Global Respons upp täten från sitt innerspår medan spetsbudet Eder Bob blev hängande i spåren och eftersom Stefan Perssons häst gärna går i ryggar såg Björn Goop vaket sin chans med storfavoriten Heartbreaker V.S. som han sände framåt och övertog med två varv kvar och sedan var loppet nästintill avgjort. Över upploppet fick Global Respons chansen på open stretch men han kom aldrig förbi. Plusbetyg till vår tipsidé Tonicetobetrue som gick starkt i tredjespår under slutvarvet och såg segerfarlig ut ett tag ur sista sväng och till L.Dees Maggiesbest som spurtade bra som vanligt när hon får sin ryggresa.

I Klass II-försöket fick vi se dagens största skräll inom V75-spelet. Vi trodde mycket på en barfotaspringande Totally Secret och Magnus Jakobsson men han hamnade på mellanhand i starten (ett genomgående tema för oss idag) och tog istället chansen att gå ner i tredje par invändigt när en lucka uppenbarade sig. Han hade problem med travet under vägen, antagligen pga att barfotabalansen blev för lätt, och galopperade sedan inte helt oväntat när tempot skruvades upp i slutsvängen. Danske gästen Zorn Brick, som Thomas Uhrberg på något sätt lyckades hitta rygg ledaren med från sitt hopplösa bakspår, kunde istället utnyttja “snikspåret” över upploppet och avgjorde busenkelt. Favoriten Rawindski som var kraftigt förbättrad barfota runt om i sin senaste start avslutade också klart godkänt som tvåa i mål. -Jag är inte så överraskad att han vann men från startspår elva kan man inte räkna med såna löpningsförlopp. Hästen är opererad i halsen två gånger men nu fungerar han fint, sade tränaren Hans Henning Kristofferssen som för övrigt också tränar den svenska V75-bekantingen Ymer Brick.

Peter Untersteiner vinner Sto-SM tillsammans med Jetset
Peter Untersteiner vinner Sto-SM tillsammans med Jetset

I Sto-SM värmde storfavoriten Some Summit fint inför loppet men blev sedan kanske lite väl laddad i provstarterna. Vår tipsetta Playing Tua galopperade innan bilen hade släppt fältet och istället kunde Peter Untersteiners hedersmärr Jetset glida fram och överta och sedan i sin tur släppa till Some Summit som hade kommit bra igenom i starten. Sedan fick vi återigen se en open stretch-vinnare då speedige Jetset kopplade grepp strax innan mål och den här hästen som varit igång mycket länge fortsätter att övertyga i varje start. -Hon har haft form i ett år och vi har under lång tid kört väldigt försiktigt och avvaktat och avvaktat, sade Peter Untersteiner om Jetset. Det är bara i de senaste två starterna som vi har laddat från start men nu ska vi sluta med det och glassa i kön igen.

Veijo Heiskanen låg lite lågt med Some Summit på förhand som hade vilat i två månader och farhågorna visade sig vara befogade då hon inte var i absolut toppform även om hon gjorde en klart godkänd insats efter att ha blivit lite het under vägen. Det norska huvudlaget som rycktes för första gången i lopp fungerade inte så bra som han hade hoppats på meddelade tränaren efteråt. 0,4%-aren Speedy Foxy Vicane är också värd att nämna då hon var ordentligt vässad inför uppgiften av tränaren David Källgren som var rörd till tårar efteråt. Hon avslutade riktigt bra från kön och var bara någon längd efter vinnaren som helt ospelad.

Silverdivisionen blev en relativt odramatisk historia då Reijo Liljendahl-tränade favoriten Top of the World och Ulf Ohlsson kunde dirigera loppet runt om och vinna utan större problem. Patricia Hastrup som var lite av ett stallskrik fick rygg på ledaren som väntat men kunde inte ta någonting till slut och var möjligen missgynnad av att gå med bakskor. Tvåa slutade istället Pepe di Jesolo trots att han varit hängande i tredjespår under vägen och sedan fick ett blytungt lopp utvändigt hela vägen in i mål och han verkar fortfarande vara mycket formstark. Top of the World fick dämpa den andra femhundringen i 1.15-tempo vilket givetvis var en fördel och han är alltjämt obesegrad i ledningen efter ett drygt dussin försök.

Jomar Blekkan gör segergest bakom Ivar Sånna i Svenskt Mästerskap
Jomar Blekkan gör segergest bakom Ivar Sånna i Svenskt Mästerskap

Svenskt Mästerskap i Gulddivisionen blev ingen rolig historia för Lutfi Kolgjini trots att det såg upplagt ut på förhand med storfavoriten Mosaique Face och Venkatesh från två fina startspår. Mosaique Face kunde som väntat överta ledningen ur den första svängen medan Venkatesh, som gick barfota runt om för första gången i Lutfi Kolgjinis regi, blivit allt hetsigare inför start och sedan trampade upp i vagnen på regerande mästaren Alfas da Vinci som tråkigt nog tvingades utgå. Sedan tappade hästen motivationen helt på upploppet och där har Lutfi Kolgjini något att jobba med på en häst som är lika knepig som kapabel. Som grädde på moset så klev norske gästen Ivar Sånna fram och avväpnade Mosaique Face och kunde vinna med tussarna kvar. -Det här är stort för någon som passerat 60 år. Jag är väldigt rörd nu, sade Jomar Blekkan efter segern med Ivar Sånna som sannolikt är tillbaka i eliten för att stanna efter sin halsoperation. Lutfi Kolgjini hade lättare att hålla sig för skratt efteråt och det är anmärkningsvärt att Mosaique Face inte vunnit ett enda lopp i år efter den imponerande årsdebuten och att hans statistik över lång distans är tveksam numera.

Omsättningen på V75 blev hela 135 miljoner och utdelningen på sju rätt stannade vid 49 279 kronor och vi lyckades inte kapa åt oss någonting av det i en omgång med höga förväntningarna men som blev en stor besvikelse där det mesta gick fel. Vi ska slicka såren och försöka återhämta oss till nästa vecka då V75 gästar Rommetravet.

One thought on “Eftersnack V75 Åby – Ivar Sånna blev svensk mästare

Comments are closed.